Vejetaryen han kang yorum

Çok satanlar listesinde, yeni baskıya girildi gibi yorumlar görünce Vejetaryen kitabı okunacaklar listeme dahil oldu. 

Yazarı: Hang Kang

Kore sinemasına olan sevgimden dolayı edebiyatına da merak duyuyordum. İlk olarak şurada bahsettiğim Koreli  yazar Kyung Sook Shin'in "Lütfen Anneme İyi Bak" kitabını okumuş ve yorumlamıştım. Bu kitabı okumaya da heyecanla başladım. 

Kitabın Koreli bir yazara ait olmasının yanı sıra Uluslararası Man Booker Ödülü kazanmış olması beklentilerimi yükseltti. Zira en son okuduğım Man Booker ödüllü şu kitap beni fazlasıyla tatmin etmiş, bir çok satırın altını çizmiş, bir çok sayfanın kenarını kıvırmıştım. 

Vejetaryen Kitabının Konusu 

Kitabın ana karakteri Yong He kocasına sadık, munis karakterli bir kadındır. Bir gece gördüğü rüya sonrasında bambaşka biri haline gelmiş ve artık et yememe karar vermiştir. Yong He'nin tek düze hayatına isyanı, tüm tabuları yıkması ve tekrar doğuşunu aşama aşama izliyoruz. 

İzliyoruz diyorum çünkü kitap bir nevi sanat filmine benziyor. Karanlık bir tarafı ve zor anlaşılan imgeleri var. Özellikle tabuları yıktığı sayfalar epey rahatsız edici ve filmi sarar gibi sayfaları atlama ihtiyacı hissediyorsunuz. Dehşete düştüğünüz şimdi ne oluyor, neden oluyor diye düşündüğünüz zamanlar oluyor. Halbuki kitaba başladığımda çok güzel bir şey okuyacak gibi hissetmiş ilk sayfalarla birlikte kitaba bağlanmıştım. 

Evet kitabın cümleleri su gibi akıyor,  
Evet, kitabın vermek istediği mesaj çok ama çok güzel! 
Ama tabularına sımsıkı bağlı biri olarak kitabın beni çok rahatsız edici sahnelerle olduğunu söylemek isterim. 
Bundan sonrasında tercih sizin! 

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. okudum imge ve sürrealzm tarzında gitmiş iyilrşme yönünüvermiş psiokolojık olrak bıraz agır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben imgelerle dolu Günlerin köpüğüne bayılmıştım mesela.
      Sonra Günlerin Köpüğü kitabına gönderme olan Eyfel Kulesi Kadar Kocaman Bir Bulutu Yutan Küçük Kız'ı da sevmiştim ama bu çok ağırdı, lakin anlaşılması değil, dediğim gibi içinde geçen tabu yıkmalar... Tabularımı seviyorum. Eniştem eniştemdir :D

      Sil
  2. bir de wai wai barbarlaını anlatan eskı kore yı ortadoğu trazında anlatan hanololu bir kızın hayatını tüm çıplaklığı ile eski ve yeniye geçiş dönemini sağlam analıze etmiş bir kıtap var eskı korenın şartları kadınlara davranışları konfüçyüzme kadar inmiş ama kıtap eskı basımı yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğin eski kitabı e-kitap olarak bulmuştum ama indirmedim Vejetaryen'den sonra biraz ürktüm :D

      Sil
  3. Sen böyle diyince kocasını aldattığını düşündüm ...

    YanıtlaSil