Yazma Sanatı Stephen King

Yazmak üzerine yazılan kitapları, yazmaya başladıktan çok sonra okumaya başladım.
Yaratıcı yazarlık başta olmak üzere yazmak üzerine gerek ünlü yazarların gerekse bu konuda ders veren ünlü profesörlerin bir çok kitabını okudum. 

Öğrenci yıllarında yazdıklarım, tuttuğum edebi günlükler haricinde burada, bloğumda bilfiil 8 yıldır yazı yazıyorum. Ve okuduğum birçok şeyi zaten yazarak öğrenmiş olduğumu fark ettim. Ve biliyorum ki bilmediklerimi de zamanla yine yazarak öğreneceğim. 



Bunu fark ettiğim de yani yazmak üzerine yazılan tavsiyeleri, yazarak öğrendiğimi keşfettiğimde bu minvalde kitap okumayı bırakmıştım. Ama bu konu hakkında yazan Stephen King olunca merakıma yenildim.

İyi ki de yenilmişim. Yazmak üzerine okuduğum en iyi, en faydalı kitaptı. Kitabın aynı zamanda otobiyografik olması, Stephen King'in kendi yazar olma serüveni anlatması kitabı çok keyifli bir hale getirdi, bir solukta okudum.


Kitaptan yazmak üzerine öğrendiğin şeyi en kısa şekilde ifade et deseler şöyle derdim;

Kimseye bir anda sihirli bir değnek dokunup yazı yazmaktan para kazanmaya başlamıyor. Yazmaktan para kazanmak insanın yıllarını alabiliyor ve sebat etmek, bıkmadan, yılmadan yazmaya devam etmek gerekiyor. 

Martin Eden kitabında da Jack London aynı süreçten geçerek yıllarca didinip uğraşarak yazılarından para kazanmaya başlamıştı. Stephen King için de aynen böyle oldu. Belki Nabrut Fıdıllıoğlu için de aynen böyle olur, kim bilir. Hhaha!

Sözün özü, çok severek okuduğum, çok şey öğrendiğim bu kitabı mutlaka okuyun.

Tüm kitap yorumu yazılarıma şuradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

7 Yorumlar

  1. Yanlış Hatırlamıyorsam Dostoyevski söylemişti " Okuyarak Girdiğin Denizlerden , Yazmadan Çıkamazsın "
    Sonuçta bardak doldu mu biryerden sonra taşmak zorunda bu da benim sözüm :)) Kalemini beğeniyorum yazmaya devam et inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın.
      Senin sözün de dostoyevski kadar iyiymiş ama :)

      Sil
  2. Nabrut Fıdıllıoğlu Günlükleri çok yakında bütüüüün kitapçılarda ;)

    YanıtlaSil
  3. Bu yazıyı okuyunca yaratıcı yazarlık dersım aklıma geldi her üniversitede edebiyat fakültesindebu ders okutulmuyor malesef ben bu dersi aldığımda ne kadar zorlandığımı hatıtlıyorum kendi dünyanın karekterlerini oluşturmak merak unsuru olması akıcı bir hikaye gerçekten zormuş:)) içinde yazma aşkı olan herkes mutlaka yazmalı bunun yetenek olduğunun kanısına vardım çünkü☺ aldığın kaynak çok güzel zaten tiyatrel bir usluba sahipsın bence yazmaya devam et :)) sevgilele..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için...
      Sevgiler

      Sil
  4. Geçen hafta gazeteci bir arkadaşımın kütüphanesinde bu kitabı incelemiştim. Güzel bir tevafuk oldu. Günümüzde maalesef okumadan yazanlar fazlaca okunmaya başladı. Bilhassa yeni nesil tarafından... Popülaritenin kurbanı oluyor nadide yazarlar. Umarım herkes hak ettiği değeri bir gün görür.

    YanıtlaSil