Sadako ve Kâğıttan Bin Turna Kuşu Okur Yorumu

Bir çocuk düşünün ki; kanser olduğunu öğrenir, hayata dört elle tutunmaya çalışırken Kâğıttan Bin Turna Kuşu efsanesini öğrenir.

Kâğıttan Bin Turna Kuşu efsanesi der ki: 
Bir insan kağıttan 1000 turna kuşu yaparsa dileği kabul olurmuş.
Sadako ne kadar yaşayacağını bilmeden umutla kağıttan 1000 turna kuşu yapmaya başlar.

1000 turna kuşunu tamamladığında iyileşeceğine inanan Sadako 644. kuşu yapar ama 645. kuşu tamamlayamaz. Bu çocuk büyüklerin kirli oyunlarının kurbanı, Hiroşima atom bombasının öldürdüğü 140.000 kişiden biri değil, bombanın etkilediği milyonlarca insandan sadece birisidir. O öldükten sonra arkadaşları kalan 356 turnayı tamamlarlar…

Eleanor Coerr'in kaleme aldığı Sadako ve Kâğıttan Bin Turna Kuşu bombanın yaydığı radyasyondan etkilenerek kansere yakalanan Sadako’nun umut hikâyesini anlatıyor. 

Küçük yaşta yakalandığı kansere karşı verdiği mücadele onu bir fenomen yapmış, Hiroşima ve Amerika’da Seaatle Barış Parkı’nda heykeli dikilerek bir barış sembolü haline gelmiştir.

Sadako’nun kalplere dokunan hikâyesinin anlatıldığı Sadako ve Kâğıttan Bin Turna Kuşu'nun büyük küçük her yaştan insanın okuması gereken, kütüphaneleri zenginleştirecek bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Büyüdükçe insan gerçeklerle yüzleşiyor ve güzel şeyler olacağına dair inancımız kayboluyor, umut etmeyi çocuklardan öğrenmemiz gerekiyor.

    YanıtlaSil
  2. Kitaplara bayılırım yürek telini sizlatan hikayesi varmış..😔

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabı -ve hikayeyi- daha önce duymuştum. İnsanı, umut etmeyi unuttuğu zamanlardan utandıran bir hikaye gerçekten.
    Kendimize ve hayata bakış açımızı sorgulatacak nitelikte bir kitap olmalı, ilk fırsatta okuyacağım.

    YanıtlaSil
  4. İlkokul kitabımda da vardı kısa hikayesi.
    Hayata tutunmasının dışında nükleer tehlikesi açısından da ele almak lazım.
    Mesela bizimkilerin kurmak istediği santral ya da yanıbaşımızdaki komşu Ermenistan'ın eskimiş santrali de riskli ve tedirgin edici...

    YanıtlaSil
  5. Bu kitabı okumadım ama okuduğum bir çocuk kitabında bu hikâyeden bahsediyordu. Başlığı görünce bu ismi nereden biliyorum diye düşündüm. Postu okuyunca da hatırladım. Gerçekten etkileyici bir hikaye..

    YanıtlaSil
  6. Bebeyken okuduydum bu kitabı.. Kibritçi kızda bile ağlayıp depresyona giren benim psikolojimi bozmuştu

    YanıtlaSil