Ne zaman bir şeyi çok istesem, uğraşsam, didinsem, yardımıma padişahlar salınsa yine de o işim olmaz. İşte o zaman Tıkandı Baba düşer aklıma.
Tıkandı Baba’yı daha önce duymadıysanız bile onun hikâyesi sebebiyle darb-ı mesel olan
Vermeyince Mabut, Neylesin Sultan Mahmut?
dizelerini bilirsiniz.
Tıkandı Baba ile Sultan Mahmut’un tanışması, Sultanın tebdil-i kıyafet ile onun kahvehanesine uğraması ile olmuştur. Tıkandı Baba diye seslenilen bu zatın lakabı padişahın merakını cezbeder. Kendisine lakabının çıkış sebebini sorduğunda şu cevabı alır:
Bendeniz rüyamda çeşmeler gördüm. Herkesin çeşmeleri şakır şakır akarken benim çeşmem ip gibi süzülüyordu.
Diğer çeşmeler gibi daha çok akması için öncelikle oluğa bir çomak soktum ki çomak orada kırılıp oluğu kapattı, ip gibi akan su iyice azalıp damlamaya başladı.
Bu sefer keşke bari eskisi gibi aksa diye oluk ile uğraşırken oluğu kırdım ve artık damlamayı da bıraktı. Su kesildi.
Yılmadım, uğraşmaya devam ediyordum ki; Cebrail (a.s) geldi ve Tıkandı Baba artık uğraşma, dedi. Bu rüyamı anlattıktan sonra da insanlar bana bu lakapla seslenmeye başladılar.
Şimdi de çaycılık yaparak zar zor geçimimi sağlıyorum.
Bu hadiseden Sultan Mahmut çok etkilenir ve saraya dönünce bir tepsi baklava hazırlanmasını her dilimin içine bir altın konularak her gün Tıkandı Baba’ya gönderilmesini emreder. Tepsiyi alan Tıkandı Baba çok mutlu olup evine dönerken ben bunun hepsini yiyemem, diye düşünür, baklavayı tepsisiyle pazarda satar ve elde ettiği para ile ihtiyaçlarının birazını görür. Her gün gelen tepsiyi, bu yol üzerine satar, içindeki altınlardan ise habersizdir.
Aradan bir müddet geçtikten sonra Sultan Mahmut Tıkandı Baba’nın halini merak eder, gerçekleri öğrenince bu sefer Tıkandı Baba’yı huzuruna çağırır.
Bir sandık altın getirtip Tıkandı Baba’nın eline de bir kürek verir.
Der ki;
“Bu küreği sandığa daldır ne kadar altın gelirse hepsi senindir.”
İşte hikâyenin insanı ağlatacak kadar sarsıcı kısmı buradadır:
Tıkandı Baba sandığa küreği daldırıp çıkartır ki kürekte sadece bir altın vardır o da zeval üzeredir, zira küreği ters daldırmıştır.
Sultan Mahmut pes etmez ve askerlerine emr-ü ferman buyurur. Bu adamı Üsküdar’a götürün, ona bir taş seçmesini söyleyin, hiç karışmayın, bırakın istediğini seçsin ve o taşı fırlatsın. Olduğu yerden fırlattığı yere kadar olan tüm araziyi kendisine hibe edin.
Üsküdar’a giderler. Tıkandı Baba o taş mı, bu taş mı derken saatlerce yol yürürler. Sonunda kocaman bir taş seçer. Askerler şimdi bunu fırlat bakalım, derler. Tıkandı Baba taşı fırlatmak için kaldırmaya çalışırken sırt üstü yere düşer ve o sırada taş da üzerine fırlayıp oracıkta can verir.
Bu hadise üzerine işte Sultan Mahmut o tarihi cümlelerini sarf eder:
Vermeyince Mabut Neylesin Sultan Mahmut.
Hikâyede varyasyon farkları olabilir, çok küçük yaşlarda okuduğum bu hikâyenin benim hatırladığım kadarı böyle.
Okuduğum zaman küçük dünyamla çok etkilenmiştim, şimdi de işim rast gitmedikçe Tıkandı Baba’yı düşünür, çeşme aksın diye uğraşırken oluğu tamamen kapattığıma kanaat getirir, bazı şeylerin üzerine fazla düşmemem gerektiğine karar verir ve küreğimi ters daldıran Mabuda hamt ederek yoluma devam etmeye çalışırım.
Ama dik ayaklarımın üzerinde yürüyerek, ama emekleyerek…
Her insanın kendisi ile özleştirdiği, onu derinden etkileyen bir hikâye vardır.
Naz O.
Kitap Eylemi
Hikayeci
Karga ve Kız
Duygun Evrim Su Korkmazgil
Renkli Tırtıl
Akela
Kağıt Salıncak
Rmmbr
Bulutlublog
Meri Meri
Kerime
Hayat Kaydetmeye Değer
Düda
Kore Delisi
Amugurumi Cenneti
Gökçe Bağtır
Gözdenin Evinden
Dürri Yekta
Aforizmik Kalıntılar
Değmesin Yağlı Boya
Mesela benim ilk masal kitabım "Çirkin Ördek Yavrusu" idi. Kitabı annemin yarısı canım teyzemle beraber almıştık. Ama Pamuk Prenses yada Uyuyan Güzel gibi peri masallarından birini değil de Çirkin Ördek Yavrusunu almamız ve benim gerçekten hem ayrık otu hem de çirkin bir ergen yavrusu kıvamında geçen ergenliğim ve asla bir prens bulamamam -zira bana alınan masalda prens yoktu- bu masal kitabıyla hayatımın böylesine kesişmesi hayrete şayandır. Hahah!
Not: Çekilişe katılmak için son günler. Katılım az olduğu için şansınız çok. Katılmak için: http://www.nabrut.com/2016/05/missha-nuxe-ve-tantasia-hediye-cekilisi.html
40 Yorumlar
Hikayeyi okurken hem gülüp hem de içimin acımasına diyecek bir şey bulamıyorum gerçekten :D
YanıtlaSilÇok güzel bir mim olmuş Nabrut :) Benim bunun üstüne düşünmem lazım biraz. Hikayemi bulur bulmaz yapacağım :))
Tıkandı Baba işte böyledir hem güldürür hem düşündürür hem acıtır :D
Silbiraz kazık bir mim kabul ediyorum ama yıllardır bu bloğu niye açtın gibi sorularla başlayan mimlerden gına gelmişti :D
merakla bekliyorum yazını :D
Etkileyici bir hikayeymiş gerçekten içim bir tuhaf oldu okurken. Ellerine sağlık ^^ Ayrıcada beni mimlediğin teşekkür ederim çok fazla mim var yazılacak ama elbet sıra gelir ^^ *
YanıtlaSilteşekkür ediyorum
Silne zaman istersen... :)
:D keyifle okudum nabrut harika olmuş.Mim için teşekkürler.En kısa zamanda yazacağım inşaAllah
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum ^^
SilSenin hikayeni de merakla bekliyorum
Nasip kısmet bu işler herkes kaderinde olanı nasibinde ne varsa onu yaşar :)
YanıtlaSilEvet Tıkandı Baba hikayesi de bunu anlatıyor işte
SilVaaayy! Bu hikayeyi daha yenice bir yerlede okumuş ve etkilenmiştim. Lakin bahsi geçen kişinin adından bihaberdim. Tıkandı baba. Süpersin! Teşekkür ederim Nabrut kardeş. Hikaye tamamlandı sayende.
YanıtlaSilVe fakaaat reca ediyorum sevgili blog kardeşim, bu hikayeyi tiz zamanda unut ki düşünüp düşünüp tıkanmayasın. ;)
Çok güzeldi gerçekten, teşekkürler... <3 <3
Tıkandığım yerde ferahlatıyor ama nasıl düşünmem ^^
Siliyi bir işe vesile olduğuma çok sevindim
Başlığı görünce birden şaşırdım ama okudukça hikayeyi bildiğimi fark ettim :)) İlk okuduğumda da taş seçiminde kesin ben de seçmezdim diye düşünmüştüm. Yine aynısı aklıma geldi, fazla değişmemişim :D
YanıtlaSilMim için çok teşekkürler, hangi hikayeyle daha çok özleştiğimi düşünmeye başladım bile :))
Can çıkıyor huy çıkmıyor sanırım :)
SilSeni düşüncelere sevk ettiğime sevindim. merakla bekliyorum
Hikaye gerçekten çok anlamlı. Bu gibi durumlarda benim de aklıma gelecek artık tıkandı baba hikayesi :) Mim için teşekkürler. Şu an aklıma yazacak bir şey gelmedi fakat haftaiçi bu mim yapılacak :)
YanıtlaSilAklına gelip ferahlatır umarım ^^
SilRica ederim ne demek merakla yazını bekliyorum
sevgiler
Çok düşüncelisin Nabrut.. Bu hikayeyi hiç duymamıştım, çok sevdim. Ayrıca çoook zor bir mim bu :)) Önce bir eskilere gidiiip sonra da yazacağım. Teşekkür ederim :)
YanıtlaSilSeni böyle eskilere götürebildiğime sevindim ^^
Silçok teşekkür ederim. biraz kazık biliyorum ama senden ne çıkacak çok da merak ediyorum
Süper, bayıldım. . Arkadaşimla beraber kahvalti masasinda tesadüfi okudum ve onunla da paylastim. Oylesine kendimizi bulduk ki, kahkahalar eşliginde kendimizle dalga geçerek okuduk.. Hayırlı kısmetini beklerken 31 yasi bulmuş hatun (olmadı olmadı işte hep ters gitti,yarım kaldı vs..) ben keza 4 yildir bebek hasreti çeken (3 başarısız tüp bebek..) bir yorgun. Gülüyoruz.. Ne yapsak, ne etsek kısmetimizde yoksa olmuyor işteye kanaat ettik rahmetli Tıkandı Baba sayesinde. Herşey nasip kısmet vardır bir hayır dedik ;)
YanıtlaSilYorumunu okuyunca dedim ki keşke o kahvaltı masasında ben de olsaydım da tıkanıklıklarımızdan bahsetseydik :)
SilTIKANDI BABA gibi oyuğu açacağız derken kırdık belki de... O yüzden artık sükunetle bekleme vakti belki de.. Ama yapabilmek çok zor...
Hiç uğraşmayınca da olmuyor onu da deneyimledik. Her şey Allah'ın takdiri işte. Bu arada bu öyküyü yıllar evvel okumuştum anımsattığın için teşekkürler.
YanıtlaSiloyuğu kırıncaya kadar uğraşmamak lazım sanırım. ama oturup beklemek de akıl karı değil ona da katılıyorum.
SilSonunda bize düşen senin de dediğin gibi Taktiri ilahi demek.
Vay beeee..... İlk defa okuyorum Tıkandı Baba'nın hikayesini.
YanıtlaSilMim için teşekkür ederim ayrıca.
Hımm beni etkileyen bir hikaye??? düşüneyim aklıma gelince yazarım :)
Rica ederim ne demek. Senin hikayeni de çok merak diyorum.
Siltatlım davetin için ve harika hikayen için öncelikle teşekkür ederim. ben çok fazla şaşırtıcı şey yaşayıp duyduğum için artık sanırım kendi hayatımda geçmişte veya günümüzde hiç bir şey çok şaşırtmaz oldu. ama sen mime davet edince aklıma gelen, okumayı söktüğümde ilk okuduğum, hala sakladığım, arada okuyunca tüylerimi diken diken eden bir çocuk kitabım var. onu yazacağım ilk fırsatta =) çok sevgiler <3
YanıtlaSilRica ederim ne demek.
SilÇok merak ettim hikayeni. merakla bekliyorum
İlk kez duydum demek oradan geliyormuş bu söz. Sık sık ben de bu durumlarla karşılaşırım. Tıkandı babayı hatırlarım ben de artık :)
YanıtlaSilUmarım hatırlaman gerekmyecek bir hayatın olur ^^
Silmim için teşekkürler nabrut kendimce cevaplamaya çalıştım^^
YanıtlaSiletkileyici bir hikaye anlattın yine bize sanırım senin bu yönünü seviyoruz. :)
Senin paylaşımından da ben çok etkilendim. Belki de bizim enerjimiz birbirini tuttuğu için böyle ^^
SilÇok etkileyici bir hikayen varmış. Hayırlı Ramazanlar...:)
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum sana da hayırlı ramazanlar diliyorum
Sil''Vermeyince Mabut neylesin Sultan Mahmut'' sözünü çok duydum ama bu sözün bu hikayeden geldiğini bilmiyordum. Pek güzel pek anlamlıymış bayıldım. Ellerine sağlık Nabrut yine bilgilendirici ve eğlenceli bir yazı olmuş;)
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum hem yorumun hem de mimime verdiğin güzel cevap için ^^
SilAllah hayırlı olan işlerinde bol bol rızıklandırsın kapılarını sonuna kadar açsın inş..
YanıtlaSilsen hareketini etmeye devam et bereketini Allah verir..
zahmetini çektiğin şeyin rahmetini bu dünyada göremezsen elbet göreceğin bir öbür dünyamız var..
ve en çok ihtiyacımızın olduğu yer de orası olacak, esasen boşa kürek çekmiyorsun daha mühim bir yere taşıyorsun ;)
Offf H.ilkay hanım öyle bir yorum yazdı ki konuya mührünü bastı.
SilÇok teşekkür ediyorum
Tıkandı babayı sahiplensemde en sevdiğim ve öyle düşündüğüm bir hikayem var onu paylaştım :) İlk masal kitabım ve ilk romanımıda ilştirdim :)))Teşekkürler nabrutcuğummm hatırladığın ve mimde yer verdiğin için :***
YanıtlaSilAsıl ben teşekkür ederim. Yorum da bıraktım tekrar ellerine sağlık. Tıkandı baba ikimizin olabilir kabul ^^
Silduymadığım bir hikayeydi çok güzelmiş sizde çok güzel bir anlatmışsınız emeğinize sağlık ....Ne kadar doğru bir sözdür aslında ..Vermeyince Mabut Neylesin Sultan Mahmut.:)
YanıtlaSilBen de yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.
SilBu yazınızı çok geç okudum. Üzüldüm bu kadar geç kaldıgım için. Çok güzelmiş. Kalbinin güzelliği için senin için en güzel olanı Allah senin için her daim nasip etsin. Okurken kendi hayatımın hikaye olarak karşılığı ne olurdu diye aklıma düştü. Bu güne kadar rüzgar hep arkamdan esti, giriştiğim bir çok işin altından allahın lutf ile kalkabildiğimi düşünüyorum. Yaş daha uffakken tabi kerameti kendimden bildiğim oluyordu, allah affetsin. İnsan gayret ederde başaramazmı hiç derdim kendi kendime ve işleri yolda gitmeyenleri hor görürdüm, ama insan yaşadıkça görüyor bazen insanların gayretlerinin bu hayatta boşa çıktığını. Ama şimdi inanıyorum, insanlar kendilerine sunulan imkanların çeşitlerince hesaba çekilecek. Ve burada mesele verilenlere şükür ve yerinde kullanma, verilmeyenlere karşılıkta sabır ve gayret.
YanıtlaSilAllah razı olsun, ne güzel bir dua aldım. Daha ne isterim.
SilO kadar güzel şeyler yazmışsınız ki. Hem teselli oldu hem mutlu etti.
SELAM VE DUA İLE...