Annemi Bir Kez Daha Görebilsem Okur Yorumu

Son zamanlarda Arap erkeklerle evlenen kadınlar üzerine birçok kitap okudum. 
Bu kitaplardan yaptığım gözlemler neticesinde dini nikâh ile ikinci bir evlilik yapan Arap erkekler adi pisliklerdi.

Ama okuduğum Amerikan ve İngiliz romanlarında karısını sevgilisini gayrı meşru şekilde aldatan ya da gizlice onunla bununla yatıp kalkan adamlar affediliyor, hatta affedilmesi gerektiği günümüzde böyle şeyler olabileceği üzerine yönlendirmeler yapılıyordu.

Mesela 50’li yaşlarda andropoza girmiş bir erkek uzun yıllar süren evliliği sonucunda boşluğa düşüp bir başka kadınla beraber olabiliyor, sonra hatasını anlayıp karısına döndüğünde onun değerini anlamış oluyordu. Kimse onu kınamıyor, onu affeden karısı için de çok modern bir çizgi çiziliyordu.

Okuduğum doğu kökenli karakter ile batılı karakterler aslında birbirine bu kadar benzerken doğulu karakter bunu dini çerçeve içinde yaptığı için pisliğin teki gibi gösterilirken aynı şeyi aldatma adı altında yapan batılı erkek herkesin başına gelebilecek basit bir hatanın kurbanı oluyordu.




Ben iki tarafı da haklı bulmuyorum, iki tarafta mazur değil ama dayatmaya çalışılanın İslam dinini lekelemek olduğunu da görmemek elde değil.

İşte bu kitap İngiliz anne ve Yemenli bir babanın kızlarının hikâyesinden bahsediyor.Yemenli babası Zana'yı 13 yaşındak iken annesinden habersiz köyündeki adamlardan birinin oğluna satar. Hiçbir şeyden haberi olmadan tatil zannı ile Yemen’e giden Zana ise gerçekleri sonradan öğrenecek hatta birde kardeşi aynı şekilde yanına gelecektir.
Kardeşi hayatını kabullenirken Zana oradan kurtulmak için çetin bir mücadelenin içine girecektir.
Gerçek hayat hikâyesi olan bu kitaptan etkilenmemek elde değil lakin yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı bilinçli bir okuyucu olmak şart diye düşünüyorum.

Bunlar haricinde kitabı sevdim, devam kitabı da varmış, denk gelirsem almayı düşünüyorum.

Bana ulaşabileceğiniz diğer sosyal medya hesaplarım



Yorum Gönder

12 Yorumlar

  1. Araplar hakkında pek çok kötü fikrim olsa da onların bu kadar yerden yere vurulmasını anlamladıramayan kesimdenim ben de. Bol uluslarası öğrencisi olan bir okulda okuduğum için bazen aldığım dersler de Türkten fazla yabancı hatta bunların hatırı sayılı bir miktarı da Arap oluyor. Kabul hödükleri çıksa da genel de Türklere çok benzediklerini düşünüyorum. Türkiye'de ki mülteci sorunu nedeniyle ve yıllardır Arap kötülemesi sebebiyle biraz mesafeli olduğumuzu düşünüyorum. Tabi tabiri caizse Amerika'nın oyunu da var bu işte terör olayları nedeniyle Araplara kötü gözle bakıyor ve tüm dünyanın da böyle bakmasını istiyorlar yani bunu her alana yayıyorlar. Bilinçli olmayan kimseler olarak biz de zokayı yutuyoruz tabiri caizse :D Bu nedenle bu güzel noktadan bakan yazın için teşekkür etmek düşüyor bizlere bence :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende teşekkür ederim bu güzel yorumun için...
      bende aynen tüm ülkelerden bilhassa hem siyahi hemde beyaz arapların olduğu bir okuldayım. tamamen katılıyorum insan doğası olarak iyisi de var kötüsü de var. aynı bizim gibi. her milletin iyisi de var kötüsü de... arapların çöl hayatı zorlu yaşam koşulları onları biraz daha farklı yapmış o kadar.

      Sil
  2. Ben bu kitabı okuyalı epey zaman oldu. Belki ortaokulda falandım.
    Korkunç bir ruh haline büründüğümü hatırlıyorum. Hafızamda oluşan atmosfer, Yemen'de kadının eşinden habersiz hiç bir şey yapamayacağıydı.
    Pasaportuna falan el koyuyorlardı yanlış hatırlamıyorsam, dünyayla irtibat kurma şansı hiç yoktu Zana'nın.
    Ayyy,şu an bile bir hoş oldum anımsayınca...
    Çok etkilenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen hatırladığın gibi. NE KADAR ETKİLENDİ İSEN HALA hatırlıyorsun :(

      Sil
  3. Yıllar önce lisedeyken okumuştum bu kitabı çok etkilenmiştim. O günden beri hala ikinci kitabını okumadım aklımdan dahi çıkmış. Bir dahaki kitap alışverişimde Nadia'ya sözüm var'ı alıp okuyacağım inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. satışı yok diyorlar umarım bulursun bulduğun yerden bizde alırız :(

      Sil
  4. Ah bu kitap beni benden almıştı ne ağladım ne sinir krizleri geçirdim anlatamam :D
    Ayrıca annesine olan garezim zannımca babasına olan garezimden daha fazla çünkü ilk iki çocuğuda aynı adamın dalaverasıyla elinden alınmışken hangi akılla çocuklarını Yemen'e gönderdiğini bir türlü aklım almamıştı :D
    Hani işe yaramayan babalara iskele babası deriz ya bu kadında benim için iskele annesi :D
    Babasını babalık kategorisine dahi almıyorum :D

    Değindiğin noktada çok doğru malesef bir hata Müslüman bir ülkede yapılmış veyahut Müslüman bir insan tarafından yapılmışsa yerden yere vuruluyor ama başka dinden birisi yaptığında hatanın temeline inip onu mantık çerçevesinde açıklamaya çalışıp hatayı hoş göstermeye çalışıyorlar. Sonra bu davranışı sergileyen insanlar biz Müslümanlardan ilerici oluyor benimde bir türlü aklım almıyor ( Gerideyim ya o yüzden herhalde :D )
    Ah birde şu aldatan insanları hoş görme olayına sinir olduğum kadar başka bir şeye sinir olmuyorum herhalde artık dizilerde bile jön olan karakter aldatıyor ve bu sempatik bir aşk hikayesiymiş gibi gösteriliyor resmen algılarımızla oynuyorlar yavaş yavaş :(

    Not: Fakat sana şunu belirtmeden gidemeyeceğim ortada bir yanlış var ve bunun sebebini dinle açıklayan insanlar ( Örneğin dinimizde namus çok önemli deyip evlatlarına kıyan babalar ) aynı hatayı işleyen ama bunu dine dayandırmayan insanlardan daha suçlu benim için.Zira olay Allah yoluysa o yolda çok dikkatli olmak zorundasın senin söylediğin bir söz yaptığın bir yanlış dininin yanlış anlaşılmasına sebep olabilir, bir kişinin dine karşı olan güvenini sarsabilir, Müslümanlığı öğrenen bir insanın bundan vazgeçmesine sebep olabilir. Senaryolar böyle uzayıp gider bu yüzden din yolu ince bir yoldur ince düşünmeyi gerektirir. Ayrıca dinimizin hiçbir yerinde evlatlarını annesinden ayırma, kızlarını rızası olmayan birisiyle evlendirme, eziyet etme, onları satma gibi davranışlar hoş karşılanmamaktadır yani bu asla din adı altında yapılamaz çünkü dinimizde böyle bir şey yoktur. Fakat bunları yapıp sonrada Allah böyle emrediyor diyen o insanların suçları daha büyüktür benim için birde hatasına ortak ediyor Allah'ı.

    Not2: Evet kitabın Nadia'ya Sözüm Var adlı bir devam kitabı var fakat artık basılmıyor ve ben malesef hiçbir yerde bulamadım bu kitabı İstanbul'da gezmediğim sahaf kalmadı :( Eğer sen bulursan nerden bulduğunu yazda bende alayım ne mutlu edersin beni anlatamam :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkekler dini kullanıyor. en basit açıklaması bu. cahiliye devri adetlerini uygulamaya devam eden bu insanların o devir insanlardan farkı yok. söz konusu namus ve kadın olduğunda kadın üzerine baskı kuran erkekler ve bunu müslümanlığa bağlayanların yüzde sekseni namaz niyaz bilmeyen fasık insanlar. madem din bu kadar önemli önce bir anlın secde görsün de ondan sonra kadınlarla uğraş demez kimse. önce bu din yüzünden bunu yapıyor diye dini tü kaka ederler. neyse işte. haklısın haklıyız :)
      ya bilmiyordum umarım bulabilirim de söyleirm

      Sil
  5. piruzeyi okumuştum suriyeye gelin giden bir türk kızı aklıma o kitap geldi. öneririm

    denk geirsem bu kitabıda okurum merak eettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet onu da okudum hatta onunda devam kitabı var aldım okunmayı bekliyor :D

      Sil
  6. Nabrutcum oku ama para verme. Zihniyeti temiz olmayan insanlara para kazandirmamak gerek diye düşünüyorum canım. Selamlar... Üç çocuğu da eşi de ve dahi kendi de okullu biçare Sevil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biçare ablacım ahh işte bu durum çok karışık :/ temiz zihniyetli olmayan bir kitap yok ki :/

      Sil