İyi kızı el över, kötü kızı anası!

Şimdiye kadar aranıp da bulunamayan, rumuzu sürekli aile içinde geçmesine rağmen, kendisi anonim olan birinin kimliğini açıklayacağım.

Tüm taşlanma ve dışlanma ihtimallerini göze alarak bir anonimi, umumdan bir cüz de olsa halka arz edeceğim.
Yıllardır kızdığında, annenizin sizi kıyaslamak için komşunun kızı diye başlayarak devam ettiği cümlelerdeki komşunun kızlarından biri benim.
Siz şu anda benim kendimi övdüğümü falan düşündünüz büyük ihtimalle ama yoook, öyle değil saygıdeğer okuyucu. 

Açık söylemek gerekirse benim için biraz da acı ama hep arkadaşlarımın anneleri beni arkadaşlarımdan daha çok sevdi.
Nabrut geliyorsa gidebilirsin, Nabrut’a ise gidebilirsin, Nabrut’la mı görüşeceksin o halde git, Nabrut’un annesi izin vermiş mi, vermediyse sende gidemezsin ve benzeri cümlelerdeki şartın öznesi hep ben oldum.  
Bu işin görünen kısmı elbet. 

Bakın ben size o hiç bilmediğiniz komşu kızının iç dünyasını ve aile hayatını anlatacağım.

Hayatta güzel başarılar elde ettim. Sair komşu kızlarının belki de zor ulaşacağı bir öz geçmişe sahip oldum. Bunun yanı sıra orta yaş ve üstü ile diyaloğum çok iyi olduğu için diğer anneler arasında her zaman takdir edilen sevilen bir genç kız oldum. Ama gelin görün ki annem ya da babamın hiçbir başarımın arkasından bana alkış tuttuğuna şahit olmadım. Her başarım sonrası zaten olması gereken olmuş gibi bir tavır gördüm. Hiç pohpohlanmadım. Ve örnek gösterilen bu komşu kızına, hep başka komşu kızları örnek gösterildi. Aile içinde ne aliye ne veliye yaranamadım. Size durumun vahametini anlatmak için bir örnek vereceğim. Böylece biz komşu kızlarının acıklı hikâyesini daha iyi anlamış olacaksınız.



Babama küçükken sorardım;
Baba ben güzel miyim, baba güzel olmuş muyum?
Babam derdi ki;
-Suretperest* olma kızım. Önemli olan huy güzelliğidir.
O yaşlarda babam çirkin olduğumu dile getiremediği için üzülüp bu yola başvuruyor diye düşünmüş kendi kendime çirkin olduğuma hükmetmiş, sonra huy güzelliğime yoğunlaşmıştım. Güzel değilim bari akıllı uslu bir kız olayım mottosundan giderek bu yolda kendimi geliştirmiştim.

E sonra babamın ne demek istediğini elbette anladım ama bu bende derin bir çirkin psikolojisi yaratırken güzel olduğumu iddia eden hiç kimseye bilhassa karşı cinse asla inanmadım. Yıllar geçti hala inanmam. Biri güzel olduğumu iddia ettiğinde içkime ilaç karıştırmaya meyilli olduğunu düşünürüm. :) 

Hani bazen diyorsunuz ya sürekli çirkin edebiyatı yapıyorsun diye, size özel olarak çocukluğuma indim ve sebebini açıkladım. :))
Bu gerçeği açıkladığım kişiler epey güldükten sonra güzel olduğum konusunda beni ikna etmeye çalışıyorlar ama artık çok geç. Zaten enim için önemli olan huy güzelliği, onu da maalesef başaramadım. :)

İşte bir komşu kızının yürek dağlayan hikâyesini okudunuz. 
Şimdi düşünüyorum, yıllardır aileme kendimi kanıtlamaya çalıştım hala da uğraşıyorum. Belki de bugün beni ben yapan, bu noktaya getiren, kamçılayan da onların bu duruşu. Ama yine de başarıları alkışlanan, ele güne karşı, bir, iken bin anlatılıp göklere çıkarılan o şanslı kızlardan biri olmayı tercih ederdim.

Hikaye kendisine tanıdık gelen bir çok kişi var değil mi?

Küçük ve önemsiz bir not: Anneme ara sıra bu konuda yakındığımda;
iyi kızı el över, kötü kızı anası, diyerek bana iltifatımsı bir açıklama getirir. Ama yine de asla birinin yanında beni övdüğünü duymadım.

*Suretperest: Görünüşe, surete çok kıymet veren. Esasa kıymet vermeyen


Yorum Gönder

43 Yorumlar

  1. Bence çaktırmadan övüyorlardır :) böyle hatrı sayılır bir ebeveyn kitlesi var diye düşünüyorum. Seninkiler de onlardandır ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok canım o kadarını bilrim yıllardır beraberiz. prensip olarak asla çocuklarını övmezler :D

      Sil
  2. Yine gülümseten bir durum analizi olmuş..
    Bu sefer "aynı ben" demeyeceğim. Ama "aynı benim babamla annem" demeden de duramıyorum.. :-D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu konuda aynı olmamayı senin adına dilerdim inan :D

      Sil
  3. Bir benzeri de benim ailemde var. Annem tarafından hiç özülmem bende. Bir zaman sonra herşey birikiyor ama hala Ya Sabır diyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zamanla alışıp bundan güç alıyorsun üzülme :DD

      Sil
  4. sizinkiler yine övmüyormuş, annem bizi yani ablalarımla beni özellikle milletin yanında eleştirirdi. Baya başkasının evladı gibi yererdi yani. Velhasıl beterin beteri var arkadaşım :)

    YanıtlaSil
  5. Sanki kendi hikayemi okur gibi oldum. Samimiyetle söylüyorum, şu baba kız diyaloğunun aynısını defalarca yaşadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. baban üstad necip fazıl hayranı olabilir mi?

      Sil
    2. çok sever :)

      Sil
    3. biliyordum :D aynı jenerasyonun şahane insanları işte

      Sil
  6. Ayyy canım yaaaa. Hikâye benim için de çok tanıdık. Bizi de kimse pohpohlamadi güzel kardeşim. Eminim içinin güzelliği dışına da vurmustur. Biz birbirimizi ovelim, destekleyelim diiii mi ama. Benim nuktedan, zeki, akıllı, hoş kardeşim :) Sevil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah sevil hanımcım başkası deyince aynı etki olmuyor ama yine de teselli ikramiyesi olarak alacağım :*

      Sil
  7. selam nabrutcum evet bu yazınla seni görmeden niye bu kadar sevdiğimi bir kez daha anladım sende kendimi görüyorum da ondan.Arkadaşlarımın aileleri kızlarına beni örnek gösterip ben varsam izin vermeleri , ailemin ise yaptıklarımı takdir etmeyip açıkça yapmam gerekenin bu olduğunu belirtmeleri ve kendimi değersiz hissettirmeleri sonucu kendimi kanıtlamak adına herşeyin en iyisini en güzelini yapma çabası çok mu çok tanıdık geldi :( Ailemi suçlamak istiyorum ama onu bile tam beceremiyorum şu empati duygum yokmu ! Annem çocukluktan genç kızlığa geçtiğim yıllarda bana her işi yaptırır
    " öğrende koy bir kenara bir gün gelir lazım olur" derdi.Sonraki yıllarda bu öğrettikleri için az kızmadım çünkü her girdiğim ortamda yapılamayan bir iş gördüğümde ultra geniş olamadığımdan o işi yapıp bütün zor işlerin üzerime yıkılmasına sebep oldum halada bu durum devam ediyor.Bilmeseydim öğrenmeseydim ne olurdu yani hiç bir şeyden anlamayanlar daha kıymetli değilmi bu dünyada? Görüntün güzel olmasın ahlakın güzel olsun diye öğrettiler ama bu hayattan en fazla payı hep ambalajı güzel olanlar almadı mı? Onların biz üç kardeşi yetiştirirken mükemmeliyetçi davranıp başarılarımızı şımarmayalım diye övmeyip ufacık kusurlarımızı bile dile getirmeleri bugün yaşlandıklarında bizimde onlara karşı mükemmeliyetçi ve eleştirel olmamızı salık vermedi mi ? velhasıl bazen şöyle düşünüyorum keşke çok marifetli olmasaydım tahsilim çok da iyi olmasaydı herkes tarafından değil sevdiklerim tarafından gökere çıkarılsaydım ailemle sevgimiz muhabbete dönüşse, ortalama biri olup çok mutlu bir insan olsaydım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mavli nerede yaşıyorsun? Beni bulsana. :) Şu paraf var ya: "Görüntün güzel olmasın ahlakın güzel olsun diye öğrettiler ama bu hayattan en fazla payı hep ambalajı güzel olanlar almadı mı? Onların biz üç kardeşi yetiştirirken mükemmeliyetçi davranıp başarılarımızı şımarmayalım diye övmeyip ufacık kusurlarımızı bile dile getirmeleri bugün yaşlandıklarında bizimde onlara karşı mükemmeliyetçi ve eleştirel olmamızı salık vermedi mi ? velhasıl bazen şöyle düşünüyorum keşke çok marifetli olmasaydım tahsilim çok da iyi olmasaydı herkes tarafından değil sevdiklerim tarafından gökere çıkarılsaydım ailemle sevgimiz muhabbete dönüşse, ortalama biri olup çok mutlu bir insan olsaydım... bu bende aydnlatma hasıl etti. hele yaşlandıklarında kısmı... bunun üzerine tefekkür edeceğim. çok teşekkür ederim çok

      Sil
    2. Nabrutcum bende seninle görüşebilmeyi çok isterdim İzmir'deyim insanın aynı dili konuştuğu bir arkadaşının olması büyük bir nimet.Olmaz olmazmış kim bilir Rabbim nasip ederse oda olur.Arkadaşlar birbirlerinin ışığı olmalı birbirini aydınlatmalı ufkunu açmalı bu görevi birazcıkta olsa başarabildiysem ne mutlu bana.Senin bir çok yazında bende aynı şeyleri hissediyorum selametle

      Sil
  8. Ama kendimi acayip kötü hissettirdin sen şimdi...

    YanıtlaSil
  9. Ahh nabrut :))) Maalesef hiç komşu kızı olamadım ama dediklerini çok güzel anladım çünkü o komşu kızı denilen kişilerden biri de uzun zamandır tanıdığım en yakın arkadaşımdır. Arkadaşım dediğim kişi çok hanımefendi, çalışkan bir kızdır. Okul birincisi falandır ama ailesi tarafından takdir edildiğini hiç görmedim sanki bu çok normalmiş olması gereken buymuş gibi benim çok tuhafıma gitmişti. Bunu anlatıp anlatamamak konusunda çok ikilemde kaldım ama yinede anlatacam. Bir keresinde okuldan gezi vardı. Arkadaşım gitmek istemedi ama ben çok gitmek istemiştim babama sorduğumda arkadaşımın gidip gitmediğini sordu bende hayır dedim bana "o gitmiyorsa bir bildiği vardır" deyip beni de göndermemişti. Bunu neden anlattın dersen bilmiyorum. Sizin işinizde zor bizimkide. :) Her halde de ailelere yaranılmıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyiki anlattın teşekkür ederim öncelikle. hem bana başka bir bakış açısı kazandırdı.

      Sil
  10. Ben de sendenim "güvenilir komşu kızıyım" mahallenin kızlarının çoğu elimden geçti :DSonra onları evlendirip gönderdim kimse kalmadı yanımda. :( Annemin de beni hiç biryerde hiç kimse yanında övdüğünü bilmem. Ev işleri konusunda "elalemin kızları" şöyle iyi böyle iyi diye çok laf işttim kendisinden.Alıştığımdan mı kabullendiğimden mi bilmem ama övülmekten çok utanıyorum ve sevmiyorum.Burada annene canı gönülden katılıyorum " iyi kızı el över , kötü kızı anası" kısmına.Çok doğru bir laf.Annenin bu iltifatının gerçekliğini kabul et bence;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle benimde bünyem hiç kaldırmıyor iltifatları :D demek bağışık olmadığımız için :D annem ah annem aha :D

      Sil
  11. Aynı benim ailem :) Ne kadar iyi olsam da her seferinde bunu normal olarak kabul ederlerdi tabi bende buna sinir olurdum.Arada bunu söylerdim, normal bir şeyi abartıp övenlere karşı annem her zaman'' iyi çok şükür bizimki de'' derdi.Aslında biraz hak veriyorum öyle yapmasına bu biraz da nazarı engelliyor bence ve inanılmaz bir motive kaynağı benim için.Ablacım mütevazi olmak bence her zaman daha iyidir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke annem mütevazi olmasaydı ben olurdum ahah :DD

      Sil
  12. Rica ederim ^^ Saçmalamadığıma sevindim :) (çok sık yaptığım birşeydir de :)) )

    YanıtlaSil
  13. Ben de mavli gibi düşünüyorum şimdi, demek ki seninle ve yazılarınla alakadar olmam içten içe bir kader benzeşmesi hissetmemden ötürü imiş :) Ne çok isterdim beni takdir eden annem ya da babam olsun.. Hiç yaşamadım ama çok isterdim gerçekten. Belki de sen haklısındır, onların bu takdir etmezlikleri bizi şuanki durumumuza getirmiştir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim öcelikle. sonra da beni çok iyi anlayacağını düşünerek sormadan edemiyorum acaba bizde biraz pohpohlanıp özgüven sahibi olsaydık şimdiki olduğumuz yeri geçebilir miydik? belki zaten bizim istidatımız vardı her şartta bu noktaya gelecektik. ne düşünüyorsun?

      Sil
    2. Kesin geçerdik :) hani çok aşina olduğumuz bir söylem var ya "bazısının içinde olması lazım". Kesin dememin sebebi şu aslında, misal bana kimse oku-okuma demedi, tembellik ettiğim evreler de oldu, korkutulup, cezalandırılmadım. Dolayısıyla ödülsüz-pohpohsuz bir şekilde geldiysek buralara, belki de azcık destek ve övgüden alacağımız gaz ve cesaretle, kendi adıma söylüyorum, kesin yurt dışına çıkmıştım (iki defa girişimde bulundum, gitmeye hak kazandım, fekat korkuyordum ve destekçim yoktu). Varyaaaa, neler olurdu neler :))

      Sil
    3. cevabımı aldım yani istediğim cevabı :) yutdışı olaryı eğer tahmin ettiğim gibi ylsy yada öyp ile ise aynı durumdayım ve gidemiyorum. Şahane ilgili kendilerinden önce benim sözümle hareket eden beni el üstünde tutup üzerime titreyen ebeveynlerim şahane bir evlat olmamı normal olması gereken gibi karşılıyorlarsa yapacak bir şey yok :DD

      Sil
  14. Kısmi komşu kızlığı varsa ben de onlardan biriyim sanırım. Derslerim, bir iki yeteneğim ve dindar olmam yönünden çevremde komşu kızı olsam da tembelliğim ve sakarlığımla herkesin diline düşmüşümdür :D Yakınlarımızdan birinin çocuğu olduğunda şakadan 'bana çeker inşallah' deyince hep 'bir dersleri yönünden çeksin.' diye bunu da açıkça yüzüme vururlardı. Ailede de bir babam beni pohpohlar, ama o da rahatsız ediyor beni biliyor musun? Çünkü asla doğru söylediğine inanamam. nedeni? Annemle kardeşim. Hadi kardeşimi eleyelim sürekli bir kedi köpek dalaşında olduğumuzdan laf atıp durur. Ama annemin gözünden bir kusurumun dahi kaçtığını görmedim. Anname ne zaman şu mu daha iyi ben mi desem, diğerini seçer. Bir şeyi düzgün yaparsam tamam tamam hemen övünme diye susturur. Bazen bir hata yapsam ve o an onunla ilgilenemese başka zaman aklına gelince hemen başıma kakar. A'yı yapsam b iyiydi der. b'yi yapsam A'yı da yapsana der. Evlenmeden bu körpecik yaşımda kaynanam varmış gibi hissediyorum nabrut abla T.T Buna rağmen annemin aslında beni beğendiğini bir şeyi yaptıkta sonra Ayete'l Kürsi oku demesinden anlamaya başladım. Bir de kendinden başka kimsenin beni eleştirmesine ya da bana kızmasına katlanamaz. Benim kızım o der. İşte anneler :)) Aslında bir yandan faydası oldu mu oldu. Her ne kadar ben yakınlarımın yanında öz benliğimi gizleyemesem bile dışarıdan insanların annemin istediği bir kız evlat gibi göründüğüm doğrudur. Bir de bir şey başarsam bile yine de kendimi başarmış gibi hissedemem. Belki özgüven eksikliği belki alçakgönüllülük. ama alçakgönüllü olduğumu söylersem öyle olamam vs vs :D
    Neyse hayatı boyunca komşu kızlarını asla kaale almamış ben, şunu söylemek isterim ki ilk defa örnek aldığım komşu kızı abla olabilirsin. Çok tatlısın. kendine iyi bak. hwaitingg!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım kardeşim benim :*
      annen ile a le b zıtlığınızın sebebi yaşın ve jenarasyon farkınız. 2-4 yıl sonra hayata annenle aynı pencereden bakacaksın ve ikiniz de a 'yı seçeceksiniz. bak bu dediklerimi unutma çünkü seni o kadar iyii anlıyorum ki bizde o zamanlardan geçtik ama yaş ilerledikçe hep şunu söyeyeceksin annem haklıymış.
      Alçak gönüllü olmamanı tavsiye ederim. Kibirlenme de ama kendi yerini bil. olduğundan eksik görünme fazla olmak için çabala ama fazla gibi de yapma. Demek istediğimi anlamışsındır umarım. bana bunları tavsiye eden bir ablam olmadı hiç. Bu açıdan sana nazicaze abla tavsiyeleri veriyorum . çünkü zamanında bana bunları söyleyen birileri olsa hayatım bambaşka olabilirdi. kocaman kocaman öptüm :*

      Sil
  15. Merhaba. Alakası olmayacak ama Size bir şey sormak istiyorum. Torpil gunah mıdır? Babam işe torpille istiyor girmemi, kac kere konustum ve ağlıyorum da dinlemiyor beni. Kıyamet gunu Allah' a hesaptan bahsediyorum, bu zamanda herkes öyle diyor. Gunah degil diyor, namaz kılan bir insan bu arada. :( Bana da dua eder misiniz? Haketmeden işe girmek istemem ben, sizi ve yazilarinizi çok seviyorum. Hep huzurlu olun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah için hususi dua edeceğim. günah mıdır kısmında yani adam kayırmak günümüz şartları harb darı olması konuları derken karışık bir mevzu. dinen bir şey söylemek doğru olmaz ama beşeri olarak sana şunu söyleyebilirim eğer oraya girmek için herkes torpil kullanmak zorundaysa zaten eşit sayılırsınız. ve sen o makamı layıkıyla yerine getirebilecek biri isen senden daha kötü birinin gelmesindense senin orada olup hizmet etmen daha güzel olur. Ama tamamen kendi düşünceleirm bunlar dini bir hüküm değil. Allah yolunu açık etsin. işlerini rast getirsin. son duan huzur... Allah razı olsun. muhabbetle öperim

      Sil
    2. Benim durumum biraz farklı, işe herkesi almıyorlar , yaptıkları sınav sonuçlarıyla az Kişiyi alıyorlar ve düşük puan aldım, babam da torpilden bahsediyor, beni deli ediyor, ben bir daha hazırlanmak istiyorum inşallah ama anlamıyor:( sonuçta yüksek puan alanların hakkını yemiş olmuyor muyum bu Yüzden istemiyorum, psikolojim bozuldu :(

      Allah razı olsun, dualarınız içime su serpti, Allah 'ta sizin yolunuzu açık etsin, işlerinizi rast getirsin, Allah hep size ve ailenize huzur versin, Allah razı olsun, ben de muhabbetle öperim...

      Sil
  16. Eğer çok güzel olduğumuz söylenseydi, içimizi güzelleştirmeye yönelmezdik belki. :) Sonuçta yaşlanınca güzellik falan kalmıyor.

    YanıtlaSil
  17. Bu yazı bana ithafen yazılmış gibi 😊 ben de daha önce neden kendinize çirkin diyorsunuz diye sormuştum 😀 ama sebebini gerçekten merak ettigimden laf olsun diye değil.
    Konuyla alakalı olarak annem de bana hep seni benim övmem saçma ve gereksiz insanlar övsün herkes kimin nasıl olduğunu görüyor der. Ondan mıdır bilmem benim de çocuğum olsa sanırım ben de çocuğumu övmem çünkü öyle alıştırılmadım.
    Benim bir halam var sürekli kızlarını över durur çok güzel olduklarını iddia eder kızlarının ya da çok becerekli,çok marifetli olduklarını filan. .O kızlarını benim yanımda her övdüğünde ben içimden hep gülerim hadi be sen de derim sanki ben görmüyorum senin kızlarını gibisinden. Öylelerini görünce de anneme bazen övmüyor diye teşekkür edesim geliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hatırlıyorum senin sorduğunu da.
      Demek senin annen de benimki kafada. Haklısın bende halan gibi kızını övenlerin illa bi eksikliklerini örtmek için olduğunu düşünemkle beraber annemin gerçek başarılarımdan bile utanır gibi bahsetmesini bazen sinir bozucu bulmuyor değilim :)

      Sil
    2. Sanırım ortasının bulunması şart ☺

      Sil
  18. Övülmeyi geçtim,ailem beni hep eleştirir başkalarının yanında rezil eder :D Sürekli başkaları ile karşılaştırılarak büyüdüm ben.Seninkiler kötünün iyisiymiş yani :D

    YanıtlaSil