Halil İbrahim Sofrası nedir?

Kelimelerin etimolojisini, deyimlerin oluşma hikayelerini araştırmayı severim. Bu haftaki misafir yazarımız Eskaymak'ın bugün bize bahsedeceği Halil İbrahim sofrası deyiminin hikayesi ise kalbime dokundu. 
Okuyun, sizde aynı şeyi hissedeceksiniz.



''Halil İbrahim Sofrasının anlamını bileniniz var mı? Ben hep duyardım ama bilmezdim. Hani bahsederler hep Halil İbrahim Bereketi diye. Geçen gün Barış Manço'nun şarkısını dinlerken babam anlattı.

Halil ve İbrahim adında iki kardeş varmış. Büyük olan Halil evli çoluk çocuk sahibiymiş. Küçüğü İbrahim ise bekarmış. Bu iki kardeş tarla eker biçermiş, mahsulü de ortak olarak bölerlermiş. Yine bir hasat sonrasında buğdaylarını bölecekleri zaman İbrahim abisi Halil'e "Sen git çuval getir demiş" Abisi gittikten sonra İbrahim düşünmüş. Ben bekarım, abim evli. Üstelik çocukları da var. Onun bu buğdaya daha çok ihtiyacı var. Kendi payından abisinin çuvallarına bölüştürmüş. Abisi Halil geldikten sonra kardeşine "Sen şu çuvalları içeri taşımaya başla" demiş. İbrahim gittikten sonra Halil düşünmüş. Ben evlendim. Çoluk çocuk sahibi oldum. Benim kardeşim bekar. Şimdi onun evlenip bi yuva kurması gerek. Onun daha çok ihtiyacı var bu buğdaya. Diyerek kendi payından kardeşinin payına buğday dökmeye başlamış. İki kardeş birbirinden habersiz kendi paylarını birbirlerine paylaştırmışlar. Allah onlara öyle bir bereket vermiş ki günlerce o buğdayı taşımışlar ama bitirememişler. Onlar hallerine şükredip birbirlerini düşündükçe Allah onların buğdaylarının bereketini artırmış.
Şimdi hangi birimiz bir diğerimizi bu kadar düşünüyoruz? Hepimiz kendi derdimize düşmüşüz. Bencilce sadece kendi hayatlarımızı düşünüyoruz.
Veren el alan elden üstündür hadisini unutmuşuz. Maalesef git gide kalplerimiz kararıyor.
O zaman Barış abimizden Halil İbrahim Sofrasını dinleyelim. Ama anlayarak dinleyelim.''


Blog sahibinin notu: Bu sefer ki yazı çok sevdiğim yerden geldi, kalemine sağlık erkek lisesinin tek kızı, güzel blogger arkadaşım Eskaymak. Yolun, bahtın açık olsun.

Not:Sizde misafir yazar olmak isterseniz şu yazımdan bilgi alabilirsiniz.

Yorum Gönder

17 Yorumlar

  1. çok güzel bir hikayeymiş. teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Notun pek hoşmuş :D Beni misafir ettiğin için ben teşekkür ederim :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başım üzerine. çok güzel bir hatıra oldu bloğum da..

      Sil
  3. Bu yazıda dikkatimi çeken tek şey kardeşlik oldu. Kardeş olabilmek -bu yazıdaki gibi gerçek olanından- ne kadar güzel.

    YanıtlaSil
  4. salam. Hər ikinizin də blogunuzu sevərək oxuyuram. çox bəyəndim yazını mən də eşidirdim sizin seriallarda , proqramlarda , hətta bu adda serial vardı trtdə izləmişdim biraz . Bugün öyrənmiş oldum. Çox əla yzı idi. Ən əsası öyrədici və düşündürücü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim canım benim.
      bu deyim sizde yok demek ki. ben sizde kullanılıyordur diye düşünürdüm

      Sil
  5. Aaa gerçekten çok güzel yazı,

    YanıtlaSil
  6. bu aralar benim karşıma neden hep bu hikaye çıkıyor acaba, geçenler de yine bir yerde dinlemiştim ve dün akşam yine bu hikaye aklıma gelmişti ve bu sabah blog da bu, ne deyim ki kardeş vaaar, bir de kardeş var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardeş var karındeşen var. böyle kardeş neredeee :/

      Sil
  7. ben sonunuda istemiştimm amma neyse idare etcezzzzzz

    YanıtlaSil
  8. çok güzel olmuş emeginize sağlık >.<

    YanıtlaSil
  9. Kardeşlik böyle bile demekki

    YanıtlaSil
  10. Kardeşlik böyle bile demekki

    YanıtlaSil