Misafir tipleri

Bazılarımız için; eğitim hayatı bitip de eve döndüğünde, iş, Kpss, Ales yada Master artık yeni hayat planı neyse, o maratona başlamadan hemen önce evde soluklandığı bir zaman dilimi vardır.

Bazen o zaman dilimi 2-4 ay sürer, bazen 2-3 yıl...
Kişiden kişiye değişen bu sürecin değişmeyen bir rütbesi vardır.
Kariyerinizin ilk basamağı.
Siz artık tam anlamıyla bir ev kızısınızdır ve evdeki rütbeniz de çoktan belirlenmiştir.
Annenizin tarifsiz mutluluk duyduğu bu rütbe ''Çay servisi müdürlüğüdür''.
Rütbe; yöreden yöreye, aileden aileye farklılık gösterebilse de görev değişmez
''Misafirin boşalan çay bardağını biter bitmez kap ve annenin kaş göz etmesine mahal bırakma.''



Bu görevin özelliği ise verildikten sonra geri alınmaz.
Sözleşme süresi -sizde kız annesi olana kadar-dır.
Evin kızının sonsuza değin mahkum olduğu bu görev medeni durum, iş durumu vb. değişikliklerden etkilenmez.

Bende sizler gibi bu göreve atandıktan sonra kaderin cilvesi ile bir çok müşteri profili ah pardon misafir profili ile karşılaştım.

Birinci çeşit misafir, çayı bittiğinde ev sahibi garip cefakar vefakar kızımız yorulmasın diye, çayı bitse bile, eli ile bardağı kavrayarak çayının bittiğini gizlemeye çalışan, yüce gönüllü kişilerden oluşur.
Amacı; bir başkasının da çayı bitsin, ev sahibinin cefakar vefakar gariban kızı iki kez gidip gelmesin düşüncesidir.

İkinci çeşit misafir, konuşmaktan, laf yetiştirmekten kan ter içinde kalmış, bir yandan çayını yudumlarken çayı bitmiş, yeniden doldurulup getirilmişse de hiç farkında bile olmayan misafirdir. 
Boş bardağını almaya yeltendiğinizde, mili saniye önüne geçerek konuşmasına anlık bir sekme vurduğunuzdan rahatsız olur, o kadar!

Üçüncü çeşit misafir, çayın kökünü kurutmaya azmi cezmi kast eylemiş, mide değil damacana taşıdığına hükmettiğim, doldur kızım içelim, doldur bi' daha, bi' daha, bi' daha serkeşliğindeki misafir tipidir.
Daha son yudumunu almadan bardağını size işaret eder.
Herkes yediğini yemiş, içtiğini içmişken, onun önünde hala çay bardağı vardır.
Bazısı çayında çok güzel olmuş diye gaz verirken, bazısı o zahmete bile girmez.

Bir diğer misafir tipi ise, açık koy açık, diyen ama o açıklığı bir türlü ayarlayamadığınız, bu yüzden içeceği zaten bir bardak çay iken, bardağını defalarca mutfağa gönderip getirten nazende insan tipidir. Çayla pek araları yoktur zaten.
Onları da öyle kabul etmek lazımdır.

Misafir türlerinden aklıma ilk gelenler bunlar olsa da; birinci çeşit misafiri pek sever ve o her ne kadar çayını gizlemeye çalışsa da görmezlikten gelmem, hemen çayını doldururum, zevkle!

Sonuç olarak şunu söylemek isterim ki; ben çay servisi yaparken, annemin keyifle sohbet ettiğini görmek paha biçilemez!

Hacıfışfış bildirdi.




Yorum Gönder

40 Yorumlar

  1. ek olarak çayın sonunun geldiğini sen içme artık misafir içsin desem bile ısrarla çay isteyen, misafirle çay içme yarışına giren annem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. koptum bu yoruma.o kadar güldüm ki anlatmam :D

      Sil
    2. hehe harika yorum :D Bizde de babam :) Misafirden çok misafirdir çay konusunda :)

      Ve o ilk kategorideki devleşmiş insana derin saygılar :)

      Bir de aşırı tevazudan mümkün değil çayını tazeleyemediğimiz tipler vardır, ellerini çay bardağına kapatıp seker adımlarla mutfağa geçerler, siz başkasının çayını doldururken o kendi çayının demini doldurur ve siz suyu onun bardağına boşaltırken ''ne gerek vardı ben doldururdum zaten zahmet ettiniz'' :P gibilerinden muhabbetlere girerler karşılıklı kırım kırım kırılırsınız :D Bu tipler burnumun direğini sızlatıyor ya hu, ille de kendi dolduracak zahmet ettirmeyecek :) Ama bilmiyor ki biz servis edince daha rahat ediyor içimiz :) :D

      Nun...

      Sil
    3. evet mümkünse mutfağıma girmesin bu konuda da hemfikiriz :D

      Sil
  2. =) Bi tane de benden gelsin, bazı tip misafirler de " ay normalde ben bu kadar çay içmem ama senin elinden içmek başka" şeklinde çeşitli gaz vermelerle çayları hüpletmeye devam eder.

    YanıtlaSil
  3. Çayla arası olmayıp açık çay içen biri olarak söyleyebilirim ki, demli çay ayarlamak çok zor, bu yüzden sürekli mutfakla salon arasında mekik dokurum :)
    En sevmediğim misafir tipiyse 3.tip misafirdir,sünger gibidirler, bütün çayı tek seferde fondip yapanları bile vardır...
    Bir de çay servis ederken, boyun uzunsa eğil kızım eğil diye işkence yapanları vardır ki hiç hazzetmem...Kısacası çok zanaat çay servis etmek :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. son cümleye imzamı atarım.off! o teyzeler dünyaya işkence çektirmek için yollanmış kesin :D

      Sil
  4. buraya ben de bi tür eklemek istiyorum ama bu bizim aileye has olabilir bilemiyorum : dursun şimdi bardağım sonra alırım.

    bu tür çekingendir ve ilk anda mümkün değil bardağı ondan geri alamazsın. bütün salonun çaylarını tazelersin tam oturursun ki annen 'kızım ona da doldur' der ve o şahıs da 'iyi hadi alıyım ben de' der. işte bir cinayetin hemen öncesi :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır sizin aileye mahsus değil.maalesef değil :D
      ben bu türü nasıl atlamışım.en dehşetengiz olanı bu :DD aklına sağlık :DD

      Sil
  5. Ben 5. misafir kategorisinden olabilirim.
    Soz konusu cay/kahve ise hele ki cay ise tabir-i caizse "sunger" gibiyimdir. Ve bu sebepten misafir gittigim evler de dahil, caydanliga en yakin konumu secip, herkesin cayini ben doldururum. Uzmem, uzulmem ;)

    Guzel bir yazi olmus. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en sevdiğim misafir tiplerinden birisin demekki ve ben gibisin.bende kesinlikle çook severim.ve aynı taktiği uygularımhem ev sahibine de kıyak geçmiş olurum :D
      sevgiler...

      Sil
  6. Kalabalık bir misafir topluluğunda aynı anda toplanan çay bardaklarını doldurup,istenen koyulukta çay koyup, sahiplerini karıştırmadan teslim edebilmek zeka göstergesidir sanırım bir kız için:))
    Tespitlerin de çok yerinde.
    Ben de çok pis gözlemlerim böyle şeyleri:))
    Bir ara (6-7 yıl evvel) çok da yazıyordum bunları, sonra çevremdeki insanlara okutunca benim ferfecir gözlere sahip olduğumu düşündüklerini hissetmeye başladım nedense:)) Ve biraz da fazla eleştirel bir yapıya sahipmişim diye düşündüklerini düşündüğümü düşünüyorum (bu nasıl bir cümle?! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vayy birinci cümle süper! :D
      ama bu eleştiri değil.hiç böyle düşünmedm ben.bu gözlemcilik.ben öyle düşünüyorum en azından.
      çok konuşmayı sevmediğim içinde iyi bir gözlemciyim.kimseyi eleştirmeyi sevmem hem :)

      Sil
  7. Bizim evde de şöyle bir durum var misafir size gelmek istiyoruz diye telefon ettiğinde kim misafirlere buyurun gelin demişse o gecenin çayları ondan sorulur ;) tabi şöyle bir durum da var eğer annem kabul etmişse sadece ilk çayları servis eder sonra iş yine bize kalır :D
    Tabi evde iki kız olması böyle bir durumu ortaya çıkarıyor yoksa senin durumda olurdum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen ballısın tabiii :) iki kız olmanın tadını çıkar.kıskandım bak :)

      Sil
  8. Süper olmus yazin 3.'de koptum :D
    1.çesit misafir 10 numara istemese de insanin tekrar çay doldurasi geliyor gerçekten ;) Erkek kuzenim ne zaman bizlere gelse çaylari biraktirmaz yardimci olur biz de nasip olursa erkek çocuklarimizi öyle yetistirelim nedir kizlarin çektigi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak çok doğru bir yaklaşım Büş :* öyle yapalım cidden.

      Sil
  9. Çok güldùm.Ne kadar dogru.Tespitlerinize sağlık;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. demek ki sizde çay servisi müdürüsünüz :D

      Sil
  10. Benim annemin bir arkadaşı var ki herkesin başına bana doldurtmaz kalkar kendi doldurur beni oturtur :))) Bu tespitler de müthiş ama :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle harika insanlar da var ama benim pis bir huyum var.mutfağa yabancı girmesini sevmem :D

      Sil
  11. Harika bir tespit olmuş yine.Ben birinci misafir tipiyim, özelliğim de çayımın son yudumunu, başkasının çayının dibine denk getirmek:) Hep yaparım;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende eğer kendim kalkıp dolduramayacak bir durumdaysam aynı sen gibiyim o son yudum buz gibi olur ya ah ah:D

      Sil
  12. Hmmmmmmmm
    Ben okulu bitirince eve dönmüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. üzüldüm senin adına :/ ergenlik bitince akıl başta iken ailenle zaman geçirmek pek tatlı çünkü :)

      Sil
  13. tespitlerin cok guzel:) sonunu da ne guzel bitirmissin. gercekten annelerin icten sevinc ve rahatligi bize tum yorgunlugumuzu unutturuyor...
    bu arada edebiyati seven nabrut -yedi guzel adam - dizisi hakkinda yorum yapicak mi merak etmemek elde degil:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağolasın...
      iizliyorum ama neden burada bahsetmedim bilemedim.bazen bir şey çok güzel olunca ben üstüne yazacak bir şey bulamıyorum sanırım :) sen nasıl buluyorsun bu sefer sen yorum yapsana bana :)

      Sil
  14. Çayla alakası yok ama bende çocukluğumdan beri eve gelen misafirin aşırı rahatlığına uyuz olurum. Mesela eve gelir baş köşeye oturur alır eline kumandayı tv de istediği kanalı açıp izler. Mutfağa gider çayını kendi koyar. Ev sahibiyle neredeyse muhabbeti yoktur tv bakmaktan. Gider ayak ayıp olmasın diye muhabbete girişir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle tv bakan misafirimiz olmadı sanırım hiç :D ama şu rahatlık mevzusu benim hiç sevmediğim bir şey misafirsen bir köşede otur demi ama :D sana misafir odası diye kocaaa bir mekan ayrılmış zaten evde :D

      Sil
  15. Nabrut sen hayırlı yaşa emi:) Ben de bir YDSzade, ALESzade ve belkide gelecekte bir KPSSzade olaraktan ve şu an ev döneminde olduğumdan çay müdürlüğünü yaptığımı gururla söyleyebilirm;) Bu arada yazıyı okurken misafir tipleri gerçek hayattan insanlarla bir bir gözümde canlandı;) inş hepimiz gönlümüzdeki yerlere gelebiliriz der duamı senden de ister ve kpss ye çalışmaya giderim :)
    Anonimden bir kızçe:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin :)
      meslektaşız desene :D bir sendika kurmalı haklarımızı aramalıyız :)
      inşallah.Dua edeceğim dua bekleyerek. :) Umarım kpss'ye ilk ve son girişin ile istediğin gibi bir netice alırsın.
      kolay gele...

      Sil
  16. Misafir misafiri sevmez,
    ev sahibi hiçbirini... :)

    Bir de bunun ev sahipleri versiyonunu da yazsan ya...
    tabi bu kadar misafirden, misafirliğe fırsat bulabiliyorsanız :))



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hımmm ev sahibini yazıp sana ithaf edeceğim :D
      o söz de şahanedir yanlız var ya! :) misafirler üst üste geldimi durum tamda budur :)

      Sil
  17. Bayıldım çok hoşuma gitti yazın :) Helede işten yorgun argın gelip geçnliğimi hatırlattığın için dahada bi sevdim :)Allah misfirlerinizi hiç eksiltmesin :) Antalyadan Selma...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.böyle hissettirdi isem ne mutlu bana :) amin ve annelerimizi
      Kıbrıstan nabrut :)

      Sil
  18. Ahahaha Allah iyiliğini versin arkadaşım, okurken kahkahalar attım. Hepsine bende imzamı atıyorum, denden koyuyorum. Çok güzel olmuş yazı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağolasın. gülücükler saçmana sebep oldu isem ne mutlu bana :D böyle tanıdığım birileri okuyunca mahcup oluyorum ama :DD yarın bir gün bana gelseniz mesela çay içmeye falan utanmayın vallahi bu işin espirisi :DD hem arkadaşlarım gelince çay makinasını yakınımıza bir yere koyuyorum sorun olmuyor :DD

      Sil