Otobüste kitap okuyamayanlara...

Arabada ya da tanımı genelleştireyim, her türlü taşıma aracında kitap okuyabilen kıskanılası bir grup ile beraber,
bunu yapamayan midesi bulanan nazende bir grup da mevcut.

Bu nazende grubun bazısı taşıtta geçen vaktini müzik dinleyerek, ben gibi müzik dinlemeyi sevmeyen bazısı ise yolu seyrederek, hayalden hayale dalarak geçirir vaktini, sıkıcıdır.
Hele birde yalnızlıktan bunalmış, konuşmayı seven bir teyze-amca yanına düşülmüşse durum daha vahim bir hal alır, yazıktır size.

Ben taşıtta kitap okuyamayan nazende gruba dahilim.

Artık pencereden dışarıya bakarak kurduğum hayaller, hayal gücümü erittiğinden ve ayrıca Türk dizileri gibi tüm senaryoları da tüketmiş olduğumdan uzun yollar bitmek bilmiyordu.

Hatta itiraf etmeliyim ki, bende bir çok kimse gibi arada sırada kulaklıklarımı taktıktan sonra bir müzik açıp yol boyu başrolünü üstlendiğim klipler çektim, hayal aleminde.
Ama buda sarmadı beni...



Duymuşsunuzdur, Okan Bayülgen on numara bir iş yaptı.
Kafka'nın kitaplarından bazılarını sesli kitap haline getirdi.
Bende indirdim.
Telefonuma yükledim. Şimdilerde Okan Bayülgen'in ağzından Kafka dinliyorum.
Bundan yola çıkarak internette sesli kitaplar aradım, bir çok klasik eserin kaydını da buldum.
Böylece okumadığım bazı klasik eserleri tamamlamayı düşünüyorum.

Okumak ile dinlemek aynı şey değil elbet!
Ama taşıtlarda geçen ölü zamanı değerlendirmek için hiç değilse benim açımdan harika bir seçenek oluştu.
Belki size de fikir verebilir diye düşündüm, yazmadan duramadım.


Nabroşka Moskof'tan bildirdi.

Yorum Gönder

32 Yorumlar

  1. Vakit değerlendirmek için güzel bir iş bu;)
    Ben de okuyamam hiç yolda, midem falan bulanır, aayy eş beş olurum.
    Ama çok özenirim okuyabilenlere...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler. Okumak isteyip okuyamayıp bir de kitapları bakılmayacak hale getiriyorum özellikle uzun yolculuklarda. :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oda var tabiki birde kalın bir kitapsa çanta çok ağıraşıyor :/

      Sil
  3. bunu ben de araştırırım çok güzel bir yazıydı :)))

    YanıtlaSil
  4. Sesli kitap gözleri yormayan kitaptır vesselam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. göz rahatsızlığım olduğu için anlyıroum sizi :)

      Sil
  5. yolda, arabada her yerde müzik dinlemeye bayılırım ola ki bazı durumlarda kulaklığımı evde unutmuşsam yeni kulaklık alacak yer bile aradığım olmuştur o derece, kitabı ise sadece metro da okuyabiliyorum çünkü metro yolculuk esnasında sarsmıyor, otobüs dolmuş vs okuyamıyorum yolu seyredip müzik dinleyip hayal kurmak daha güzel geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sana reçete yazıyorum 40 gün müzik dinleme yapabilir misin?sebebini whats app dan sor :/

      Sil
  6. Bende okuyamıyorum. Midem bulanıyor. Benim, arabada ters koltukta oturuncada bulanıyor, araba hızlı ve çok sallanır vaziyette gidiyorsa da. :) Ne meraklıymış midemde.. Küçükken çok çektim zaten. Hele ananemlere giderdik de o yol bitmezdi hiç. :D Evden çıkmadan çantaya poşetler doldurulurdu...
    Hatta mevzu bulantı değil ama aklıma geldi. :) Bir keresinde küçükken bayram alışverişinden geliyoruz. Benim yine mide altüst olmuş tabi. Kendimden geçmişim, lafın gelişi yani, kötü olmuşum. Bayramlık aldığım eteği arabada unutmuştum. neyseki o vakitler otobüsler o kadar çoğalmamıştı da, bulmuştuk. :D
    Sesli kitapları da duymuştum. Hatta Türk Telekom'un böyle bir hizmeti vardı, hala vardır herhalde.
    Yolculuk esnasında müzik dinlemem, hayal kurarım. :) Ama sesli olarak klasikleri de okumak iyiymiş, o esnada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bulamasaydın hala içinde kalır çok üzülürdün :/ iyiki bulmuşsunuz.
      olması lazım tabi paralı :D
      yolda hayal kurup duran bir ben değilmişim demekki :D

      Sil
  7. araba, uçak, toplu taşıma (ayakta olmak dahil) ve dahi gemi, feribot, deniz otobüsü her yerde her durumda okurum affetmem o kadar midesizimdir :)
    Bildiğim kadarı ile sesli kitap uygulaması görme engelliler için Hayrunnisa Gül'ün girişimi ile başladı yanlış hatırlıyor da olabilirim tabi öncesi de olabilir bunun. milli kütüphane okuma kaydı yapıyordu bir dönem. şimdi var mı bilmiyorum. üniversitede arkadaşlarla beraber milli kütüphaneye gidip bizde birer kitap okumuştuk görme engelli okuma severler için. ben şeker portakalını okumuştum minnak kitap kurtları için hii :) online kitaptan sonra sesli kitabında yaygınlaşması çok sevindirici bir durum aslında. Okan Bayülgen'den dinlemekse ayrı bir keyiftir tabi. nerelerden indirdin bilgisini de paylaşırsan mutlu olurum. iyi dinlemeler :* mrl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. milli kütüphanenin sitesinde dedğini gibi görme engelliler için bir çok seçenek mevcut ama sadece o vatandaşlar indirebiliyor.başka sitelerde heresin indirebileceği linkler buldum.okan bayulgen için ise indireli çok olduğundan o adresten ulaşamadım ama okan bayulgen kafka okumları diye aratınca bir çok site de var.

      Sil
  8. Okan Bayülgen'in projesini duymamıştım iyi oldu bu yazın :) ben her türlü kitap okuduğum için ben kullanmam belki ama aklımın bir köşesinde bulunsun illa ki bir gün işe yarar :)

    YanıtlaSil
  9. ayyyy bende o gruba dahilim nabrut, böyle olduğum içinde çok üzülüyorum ama elden birşey gelmiyor
    ancak kelebek'i bilirsin onu hiç elimden bırakmadan birkaç gün içinde bitirdim biliyormusun; kaldırımda yürürken
    hatta otobüste ayakta giderken bile okuyarak :) buna bende hayret ettim ama bu nazende gruptan çıkmama yetmedi
    o kitabın büyüsündenmiydi neydi bilmiyorum bir daha bu şansı ne zaman yakalarım tekrar bilmiyorum
    ama bu sesli kitap işine girmeyi bende deneyeceğim
    tabiki bulaştığım kore dizileri izleme hastalığımdan kurtulabilirsem :)

    bu arada lie to me'de bitti.. oh be rahatladım: bayılıyorum mutlu sonlara :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. arada bana da oluyor biliyor musun?bende okuyabiliyorum bulanmıyorum acaba diyorum o zman yediğim şey,sağlık ve tansiyon durumlarım yerli yerinde olduğu için mi birşey olmuyor :)
      aşırı dozda kore dizisi önermiyorum :D sonra gerçek hayat ile bağlarını koparma riskin var :D etrafa sürekli gülücükler saçma,güzel sahneleri hatırlayarak gün içinde sırıtma gibi yan etkilri var benden söylemesi :DD
      ama lie to me de ne güzel diziydi bea!

      Sil
  10. Bayıldım!!
    Çok güzel olmuş bu proje. Eğer varacağımız yer uzunsa o yol bazen hiç bitmiyor gerçekten.
    Hemen indirmeliyim mp3'üme :)))

    YanıtlaSil
  11. Ben de midesi bulanan gruptanım ama maalesef Okan Bayülgenin sesine dayanamıyorum beni çok rahatsız ediyor.Bu sebepten ben en iyisi hayaller kurmaya yanımdaki meraklı teyze ile sohbete devam edeyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ama sesli kitapları sadece okan bayulgen okumuyor :D başka sesli kitaplara bakabilirsin :)

      Sil
  12. Kıskanılası dediğin gruptanım, önceden bende okuyamazdım ama artık okuyabiliyorum. Ama bilgisayarda iş yaparken bir şeyler dinlemek istiyorum. O zamanlarda dinleyebilirim.Bulduğun kayıtların adreslerini bizimle paylaşır mısın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel :)
      indireli çok oldu. ozaman ki linklere baktım ama şimdi ölmüş :/ okan baylgen kafka okumları diye google amcaya bir sor istersen bir kaç alternatif var :)

      Sil
  13. Ay ne kadar güzel bir fikir teşekkürler ben de okuyamam kolay kolay 5 dakka sonra kendimi kötü hissedip bırakırım başım falan ağrır. Bu fikir çok iyi teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. şehirler arası yolculuklarda okuma sıkıntısı çekmiyorum ama bir de şehir içi yolculuklarda okuyanlar var ki işte onlara hayranım! ben gelene-gidene bakmaktan hiçbir şey yapamıyorum :) sesli kitap olayını duymuştum ama hiç denemeyi düşünmemiştim, iş yerinde kitap okuyunca göze battığım için, yolculukta değil ama işyerinde kullanabileceğim harika bir yöntem! teşekkür ederim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işe yaradığına sevibim :)
      not: etrafa bakma önüne bak :D

      Sil
  15. Ne iyi ettin de yazdın. Bende toplu taşımalarda, arabada kitap okuyamam. Başım aşağı düştüğü anda, midem üste doğru hücüma geçiyor :D Sanki o anda kan beynime doğru su pompası gibi pompalanıyo :) deneyeyim bende. Zaten uzun yolculukları sevmem, iyi gelir belki hem Oki'yi de severim :)

    YanıtlaSil
  16. Yazıyı yeni gördüm ve her kelimesine katılarak okudum. Malesef benimde midem rahatsız küçüklüğümden beri sorun yaşıyorum. Müzik dinlerim aslında ama bi yerden sonra sıkılıyorum artık. Bende Spotify tarzı çalma listelerinin olduğu uygulamalar indirdim genelde piyano tarzı enstrumental, sözsüz müzik dinleyerek yada farklı müzikler dinleyerek geçiriyordum zamanımı fakat geçenlerde "Seslenen Kitap" adlı uygulamadan bir kaç kitap dinledim :) Ücretli olarak kitap alıp dinleyebiliyorsunuz ben çok yararlı buldum. Hemde seslendiren arkadaşların sesleri de enfes :) Belki işinize yarar.. Sevgilerle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seslenen kitap bende de var ama bir çok kitabın devamı paralı yine de geçen gün Mert Fırat'ın sesinden bir kitabın baş sayfalarını dinledim ki iş bulayım ilk fırsatta satın olacağım dedim :D
      çok teşekkür ediyorum

      Sil