Amigurumi Nasıl Örülür? Yeni Başlayanlar İçin Amugurumi Rehberi

Instagram'da yaptığım Amigurumileri gösterince çok fazla soru geldi;

  • Örgü bilmiyorum, Amigurumi yapabilir miyim?
  • Sadece zincir çekmeyi biliyorum Amigurumi yapabilir miyim?
  • Amugurumi yapmak kolay mı?
  • Biraz örgü biliyorum Amigurumiyi ben de yapabilir miyim?

Ben de yeni başlayan biri olarak amigurumi örmek isteyenler için başlangıç bilgileri vermek istedim. Çünkü sosyalleşemediğimiz şu günlerde hepimiz yeni hobi arayışındayız.

Sorularla gideceğim.
1- Hiç örgü bilmiyorum ben de amigurumi yapabilir miyim?
Yapabilirsiniz.
Ama Youtube'dan videolar izleyerek...
Hiç örgü bilmeyen biri direk kitap alıp ona bakarak öremez. 

2- Amigurumi kolay mı?
Örgü bilen biri için kolay. Ama nasıl ki zor ve teknik gerektiren örgü işleri varsa amugurumide de hem kolay modeller var, hem de teknik gerektiren zor modeller var. Kolay bir model seçerek başlarsanız zorlanacağınızı sanmıyorum.


3- Amigurumi yapmaya nereden başlamalı?
Örgü bilmiyorsanız Youtube videolarından başlayın. Adım adım tüm modeli gösteren kanallar var. Kolay, çok girdisi çıktısı olmayan bir modeli seçmenizde fayda var. 

Örgü biliyorsanız bir kitap edinmenizi tavsiye ederim. Videodan yapmak özel bir zaman gerektiriyor, videoyu durdur, başlat derken sıkılıyorsunuz. Ama kitaptan takip ederseniz dizi film izlerken bile örebilirsiniz ki ben öyle yapıyorum.

4- Amigurumu hangi iple örülür?
Bana en çok tavsiye edilen ipler Gazzal, Yanart ve Nako Kartopu. Ben daha önce Yanart markasından tek kişilik battaniye, Nako Pırlanta markasından da diz batteniyesi ördüm. Bu sebeple bir de Gazzal ve Nako Kartopu Coton Love denemek istedim. Ama en çok Gazzal'ın duruşunu ve örüşünü sevdim diyebilirim. İp çatallaşmıyor en önemli artısı bu.

5- Amigurumi hangi tığ ile örülür?
Amigurumide genellikle 2,5 mm, 3 mm ve 3,5 mm tığlar kullanılıyor. Tığ numaranızı büyüttükçe oyuncağınız da büyüyüyor. Buna göre zamanla kendiniz ayaralayabilirsiniz. Ben yeni başlayan biri için 2,5 mm tığ tavsiye ediyorum. Zaten kitabınızda da seçtiğiniz model için uygun tığ numarası belirtiliyor.

Ben de çok uzman değilim, kervan yolda düzülür hesabı ördükçe kendimi geliştiriyorum, yeni teknikler öğreniyorum. Aklıma ilk gelenler bunlar ama sormak istediğiniz başka birşey olursa yazın lütfen.

Ayrıca sanırım haftaya Bim'e amigurumi kitleri, ipler ve tığ takımı gelecek. Aklınızda bulunsun.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Oooo oldun sen sıkı bir araştırma ile baya bişey öğrenmişsin :) hoş geldin aramıza nabrutum ..

    YanıtlaSil
  2. Bende yapmaya başdım :) şu günlerde güzel bir uğraş oluyor

    YanıtlaSil