Doktor Moreau'nun Adası Kitap Yorumu

Kitap 1886 yılında yazılmış ve edebiyat tarihinin ilk bilim kurgu eseri kabul ediliyor. 

Doktor Moreau'nun Adası Konusu

Edward Prendick, bindiği geminin batması sonuncunda kendisini Büyük Okyanus'un ortasında kimsenin yolunun düşmediği volkanik bir adada bulur. Ada ise ıssız değildir, kendini bilime adamış Dr. Moreau, onun alkolik asistanı Montgomer, tuhaf hizmetkarı M'ling ve Moreau'nun korkunç ve acımasız deneylerinin sonucunda ortaya çıkan tuhaf yaratıklar da bu adada yaşamaktadır.

Edward Prendick, bu adada tuhaf yaratıkların garip ayinlerine tanık olacak, adadaki kanunlar hakkında bilgi edinecek ve de tuhaf arkadaşları olacaktır.


Neden Okumak İstedim?

Kitap, özellikle Avrupa ve Amerika'da çok ilgi çekmiş ve hayvanlarla deneyler yapılmaması konusunda ciddi çalışmalar başlamıştır, yazısını okuyunca merakımı uyandırdı. Vegan kozmetiğe meraklı olduğumu biliyorsunuz. 21. yüzyılda yeni yeni bu farkındalık oluşmuşken 1800'li yıllarda bu konuda infial uyandıran bu kitap ilgimi çekti.

Aslında bilim kurgu okuyan, okumayı seven biri değilim. Çok gerçekçi ve olağan bir şekilde metine yedirilmişse bir şans veriyorum. Doktor Moreau'nun Adası'nda da bambaşka bir dünya yaratılmamış, var olan dünya içine bilimsel yöntemlerinin doğuracağı sonuçlar konusunda hiçbir sorumluluk hissetmeyen çılgın ve biraz da deli bir bilim adamı eklenmiş.

Doktor Moreau'nun Adası Yorumu

Kitap akıcı ve sürükleyici ama yazar sizi zaman zaman betimleme batağına düşürüyor ve kimi yerde okumak oldukça zorlaşıyor. Özellikle ayinlerin anlatıldığı kısımları okumakta epey zorlandığımı söylemeliyim. Güzel başlıyor, ortalarda biraz zorluyor ama son kısımda ne olacak merakı okumanızı kolaylaştırıyor. 

1800'lü yılların hayal gücüyle yazıldığını düşündüğünüzde muazzam bir hikaye ortaya çıkıyor. Ama sıkı bir fantastik roman okuyucusu olsaydım ya da fantastik kitap türünün tutkulu okuyucuları gözüyle bakmam gerekirse hikayenin çok basit ve demode olduğu gerçeğinden kaçamıyor insan. Kürk Mantolu Madonna kitabı bugünün gözüyle değerlendirildiğinde tam bir klişeler yumağı olsa da yazıldığı tarihte henüz olayların klişe haline gelmediğini düşündüğümüzde klişeleri başlatan kitap olarak muazzam bir eser olduğu ortaya çıkıyor. İşte bu kitap da fantastik açıdan değerlendirildiğinde aynen Kürk Mantolu Madonna kitabına benziyor.

Tüm kitap yorumlarıma şuradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar