Ne Zaman Evleneceğim İstiharesi

İstihare denilince akla hemen evlilikle alakalı hususlar gelse de aslında kararsız kalıp Allah'tan bir meyil, bir işaret beklediğimiz tüm işlerimiz için yapabileceğimiz İslam nimetlerinden birisi...

Nedense genel olarak sadece evlenmek mevzu bahis olunca istihareye sarılıyoruz. Ama her işimizi önce iştişare edip ardından da istihare ile taçlandırsak işlerim yolunda gitmiyor, üzüntüsüyle karşılaşmayız diye düşünüyorum. Karşılaşsak bile bu noktaya Allah'ım senin meylin ile geldim, Allah'ım sana sığınıyorum diye bağlanmak daha kolay olur.

Eklemek istediğim bir şey daha var, bazıları istihareyi gelecekten haber almak olarak tanımlıyor. İnternette ne zaman evleneceğim diye istihareye yatıp rüyasını anlamlandırmaya çalışanlar olduğunu okudum. Halbuki istihare iki şey arasında tamamen kararsız kalındığında, iştişare ettiğiniz halde kalbinizde iki tarafa da bir herhangi bir meyil hissetmediğiniz takdirde yapılır ve gelecekle alakalı değil, tamamen kalbi bir durumdur.


Peki, istihare nedir?

Yakın zamanda görücü usulü görüşmesinin detaylarını aktaracağım Bayan R. bana istihare ile ilgili çok güzel bir yazı yolladı.

Sözü ona bırakıyorum.


Selamun aleyküm :)

İstiharenin ne olduğunu bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. İstişareyi günümüzde daha çok yapsak da gerektiğinde istihareye sarılabiliyoruz. Ben de geçtiğimiz günlerde istihare yapmak istemiş fakat nerede okuduğumu hatırlayamadığım bir yazıdan dolayı şüpheye düşmüştüm. İstiharenin rüyayla ilgisi olmadığını söylüyordu o yazıda. Doğrusunu öğrenebilmek için ilmine güvendiğim bir büyüğüme danıştım. Rüyalı mı rüyasız mı olduğunu, biliyorsa doğrusunu anlatmasını istedim.

Bana attığı ses kaydında ne diyorsa aynen aktarıyorum. :) 

"Aslında uyku diye bir şey yok. İstihare bir duadır. Duaya destek olsun diye Efendimizin kıldığı iki rekatlık bir namaz vardır. Zaten duada Allah'ım bu ilim senin ilmin ve ben bu iş hayırlıysa şöyle değilse böyle olsun diye dua ediyorum. Bu her şey için olabilir yalnızca evlilik ya da işle ilgili değildir. Örneğin satın alacağınız bir eşya için bile kararsızsanız istihare ile Allah'tan bir meyil istemek çok normaldir. 

Ama günümüzde çok yanlış biliniyor. Mesela biri bana hadi benim için yat dedi. Ben de tamam diye kırmadım. Ve ben normalde çok nadir rüya görürüm. O gün hayatımdaki en korkunç rüyayı gördüm. Tabii bu şekilde olunca rüya tabir edebilecek ilmine güvendiğim bir hocamıza danıştım. Rüyamın niyetimi alarak yattığım istiharemle ilgili hiçbir alakası olmadığını söyledi. Yani şu doğru değil; Ben uyudum renkleri gördüm evliliğimle ilgili olumsuz gördüm evlenmeyeceğim bu kişiyle. Bu doğru değil. 

Allah istihareyle kalbini meylettiriyor. Bir hadisi şerifte diyor ki; 


İstefti kalbek. "Kalbine danış. İnsanlar sana fetva verse de kalbine danış." 

İnsanın son merciği kalbidir. Ama o kalbe meyil verecek olan da Allah'tır. Ve o meyil ile hareket etmekse Allah'ın sana meyil ettirdiğiyle hareket etmek olduğundan dolayı Allah'ın yardımını kazandırır inşallah. İstihare duasını okuyup iki rekat hacet namazı kılıp duamızı ederiz. Ama istihare de istişareden sonra gelir. Sözüne inandığınız, sizi tanıyan, İslami hassasiyeti olan kimselere danışıp da sonradan karar veremez iseniz istihareyi yapmanız çok daha iyi olur. 

Allah-ü Teala Peygamber Efendimize ashabıyla, eşleriyle istişarenin önemini hadislerde bize çokça vurguluyor. İstişareye başvurmadan direkt istihare yaparsak bunu geri plana atmış oluruz. 


"Önce istişare, istişareden de bir karar çıkmazsa istihare."

Bu konuşmadan sonra hiç bu yönden düşünmediğim için çok şaşırmıştım çünkü geçmişte renk görebilmek için günlerce istihare yapmışlığım oldu. Hem bilgi paylaşmak hem de belki bize daha fazlasını katacak yorumlar olur diye paylaşmak istedim. Allah'a emanet olun. :) 

Blog sahibinin notu: Siz de paylaşmak istediğiniz yazıları nabrutvebiz@gmail.com adresinden bana yollayabilirsiniz.

Yorum Gönder

12 Yorumlar

  1. İstihare meselesi yüzünden sözlenme aşamasında işim bozulmuştu.Çünkü karşı tarafın annesi her konuyu rüyalara yatarak cevaplayan ve hayatını bu şekilde yönlendiren biriydi.Defalarca istişare edilerek karar versek sonrasında istihare yapılsa ve bunu annen değil biz yapsak diye ifade etsemde(Görüştüğüm kişi tamamen benimle aynı fikirde olmasına rağmen ailesine karşı gelemedi).Baktım hayatımın her aşaması aklıma danışmadan bu şekilde yönlendirilecek ben de sonuçlanana kadar görüşmemizi söyledim.Sonuç olarak beni çok üzen olumsuz bir görücü hikayesi olarak kaldı.
    Allah razı olsun İstihareyi çok güzel açıklayarak anlatmışsınız.Keşke biz kullar dinde neyin ne amaçlı olduğunun bilincinde olabilsek ve hayatlarımız bu şekilde sarsıntılı olaylar yaşamasa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında istiharede esas olan kişinin kendisinin yatması zaten.
      Hayırlısı buymuş, böyle bir mantalitede olan biriyle geçinmek zor olacaktı muhtemelen.
      Allah aklı selim insanlarla karşılaştırsın sizi.

      Sil
  2. Benim bu zamana kadar bir çok talibim çıktı ama hiçbirine kalbim ısınmadı insanlara bunu söylediğimde de ne bekliyorsun tepkisiyle karşılaşıyorum açıkcası dış görünüşe de bakıyorum yaşım bu arada 22 ve tekrar üniye hazırlanıyorum çıkan bazı taliplerimle bir iki hafta konuşuyorım ama sanki konuşurken kalbim sıkışıyor ruhum daralıyor yani istemiyorum ve bi iki hafta sonra konuşmayı kesiyorum çok mu acele ediyorum yoksa kaderimde olsaydı olurmuydu kalbim ısınırmıydı ? Bu sorular kalbimi kurcalıyor bu yoldan geçenler lütfen yorum yapsın merakla ve ilgiyle bekliyorum ne tavsiye edersiniz? Kalp mi mantık mı? (kendi düşüncem nasıbin dağda da olsa seni buluyor) ama çevrem buna inanmıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey bir yana O kadar küçüksün ki. Daha üniversite okumak istiyorsun, evlilik için çok erken değil mi?

      Sil
    2. Senin yaşındayken ileriki yıllar için güzel hayaller kuruyordum.Yani yaşın gerçekten bu serzenişler için küçük.Daha önünde inşallah uzun yıllar var.Kalbini erkenden hırpalama,çevrene de çok kulak asma onlar hep konuşacaklar.

      Sil
  3. evet bende duyduğumda şaşırmıştım. karar veremediğin için içini yediği bir konuda güzel bir abdest alıp iki rekat namaz kılıp Allaha dua ediyorsun ve en sonunda kalbinin meylettiğini yapıyorsun . çok işe yarıyor tavsiye ederim. ve bir diğer tavsiye kalbinizin emin olmadığı bir şeyi asla yapmayın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler güzel yorumun ve tavsiyelerin için ^^

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurtta kalan kızlara zekat mı düşüyormuş orada bir vay be oldum ama :)
      Allah yolunuzu açık etsin, kalbinizi ferahlatsın inşallah.
      bir ömür mutlu olun

      Sil
    2. O kısım da bir rüyaydi nabrutcum sanırım onu da belirtmem gerekiyordu.ruyamda zekat niyetiyle vermişti öyle yazıyordu rüya yani😆

      Sil
  5. selamun aleyküm nabrut,
    bugünlerde kafamı çok karıştıran bir konu var evlilikle ilgili: eşler arasındaki eğitim seviyesi farkı. bu konu ile ilgili pek çok psikolog yazısı ve dini yazı okudum. ama yine de içim rahat değil. kız erkekten daha eğitimliyse, örneğin üniversite-ortaokul gibi, bu fark ilişkide ciddi sorunlara sebep olur mu? heyecandan ayaklarımız yerden kesilmişken sorun yok ama yarın bir gün bunu sorun edebilirim düşüncesi ile o kişi hakkında olumsuz karar vermek ne kadar doğru? (daha doğrusu verdim).
    her konuda elbette aynı olamayız biliyorum. eğitim seviyesi farkı evlilikte ne derece önemlidir merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve Aleyküm selam ^^
      Bence bu kişinin kendisiyle alakalı. Eğitimli olup eğitilmemiş odunların varlığını düşündüğümüzde ortaokul mezunu olup kendini yetiştirmiş erkek gibi erkek diyebileceğim, eşine sahip çıkabilecek, dini değerlerine bağlı güzel adamlar da var. Burada eğitimden öte erkeğin kazancı önemli diye düşünüyorum. Kadından çok kazanıyorsa ne mezunu olduğunun önemi kalmıyor erkek onu telore ediyor ama hem eğitimi düşük hem de kadından daha az kazanıyorsa erkek bunu sorun kaldıramıyor. Yani benim gözlemlerim bu yönde en azından

      Sil