Kpop Grupları ve Kpop Hakkında Bilinmeyenler

En son Kpop ile ilgilendiğimde Cnblue fanı gibiydim. Yani comeback falan yolu gözlüyordum, o kadarcık fandım. Kpop gruplarıyla alakamı keseli o kadar uzun zaman oldu ki belki Cnblue emekliye ayrılmış ya da grup dağılmış olabilir, bilemiyorum. Aaa bir de Yoochun'un grubu Jyj takip ediyordum ama o kesin dağılmıştır bence, Yoochun'un yaramazlıkları yüzünden.

Benim Kpop'tan kopuşumdan sonra Kpop Türkiye'de parladı, onlarca fan grubu ve binlerce fan oluştu. Bu süreçteyse ben olaya tamamen Fransız kalınca bize fangirl edebiyatını anlatabilecek birini aradım. Sena ben yazarım, dedi ve miss gibi de yazmış. Sözü ona bırakıyorum.

Kpop Dünyası Hakkında Bilinmeyenler

Herkese merhaba :)

Günümüzde oldukça yaygınlaşan Kpop sektörüne denk gelmeyen yoktur diye tahmin ediyorum. Bundan öncesinde de ülkemizde Kpop'a büyük bir ilgi vardı fakat şu son beş yıldır Türkiye'de daha büyük kitlelere ulaşıldı. Bu sektörün fanlarına ne isimler veriliyor, fanlar kendi aralarında ne gibi terimler kullanıyorlar bunlardan bahsedeceğim biraz.

Fandom Nedir?

Her grubun fan kitlesine fandom deniyor ve muhakkak her fandomun bir ismi oluyor. Misal BTS grubunun fanlarına Army, Bigbang grubunun fanlarına Vip, Super Junior grubunun fanlarına Elf, Red Velvet grubunun fanlarına ReVeLuv, BlackPink grubunun fanlarına Blink denmesi gibi. Bu şekilde her grup çıkış yaptıktan bir süre sonra fanları için verdikleri ismi resmi olarak açıklıyorlar.



Bias Ne Demek?

Fanlar grupta kendine yakın hissettiği, daha çok sevdiği ve özen gösterdiği bir kimse varsa ona bias diyor. Eğer bir grubu takip ediyorsanız size sorulan ilk soru "Biasın kim?" olabiliyor. Kişisel olarak bias seçme olayını mantıklı bulmuyorum. :)

Shiplemek Ne Demek?

Ship ve shipper durumları var bir de. Shiplemek herhangi bir kimseyi bir başkasıyla yakıştırmak, çift olarak görmek anlamına geliyor. O ikiliyi best couple haline getirip her anlarını takip etmeleri de en sevdikleri etkinlikleri oluyor. Kpop fanları çoğunlukla grup içinde üyeleri birbirleriyle shiplerler. Bunu yapanlar da ikiye ayrılır; Sevimli halleri olduğu için yapanlar ve gerçekten, ciddili shipleyenler.

Bu ship olayı yüzünden birbirine giren de çoktur bu arada. İdolünün başkasıyla shiplendiğini görünce kavga çıkaracak kadar buna kendini adamış fanlar var.


Stan Ne Demek?

Hayranlar arasında kullanılan terimlerden birisi de Stan. Takip ettiği grubu takıntı haline getiren, 7/24 onları düşünen, onları takip etmeyi yemek içmek kadar önemli hâle getiren kesime deniyor. Gruplar da hayranlarının bu tutumunu bildiklerinden onları memnun etmek için birçok yerde sevimli hareketlerde bulunuyorlar. Onların bu yaptıklarına da Fan Servis deniyor.

Fanwar Ne Demek?

Fandomlar arası oluşan öfke ve nefret var bir de. Bir anda sosyal medyada Cennet Mahallesi'ndeki Pembe'lerin evi VS Yunus'ların evi durumuna dönüşebiliyor olay. Takip ettikleri gruplar aslında iyi anlaşıyor olsalar bile fanlar gruplarının başarıları için karşı tarafa nefret söylemlerinde bulunup kavga çıkarabiliyor. İki fan kitlesinin arasındaki gerginliğe de Fanwar deniyor.

Gerçekçi olmak gerekirse, Kpop ergenlik dönemine yeni giren (12-16) kızlar için fazlasıyla hayalperest olabilecekleri bir yer. Okul umursanmaz, ders boşlanır, telefona gömülmekten evde kimsenin suratına bakılmaz. Tek dertleri sevdikleri idoller ve onlardan gelecek bir video, fotoğraf. Çok yermiş gibi göründüm ama yalan olduğunu söyleyemeyiz bence. Bir zamanlar delice fangirl olmuş ve hâlâ severek takip ettiği idolleri olan bir genç kız olarak söylüyorum, onlara olan sevginiz sizi gerçek hayatın ciddiliğinden soyutlamasın. Ölçülü sevemiyoruz ama ölçülü takip edelim en azından.

Benim bildiklerim bu kadardı. Umarım bilmeyenleri aydınlatmış, bilenleri de kızdırmamış olurum. :)

Blog Sahibinin Notu: Sizin eklemek istedikleriniz ya da merak ettikleriniz var mı?

Yorum Gönder

12 Yorumlar

  1. Yazıyı okuyunca başka milletlerin ünlü gruplarının ne kadar hayali bir gündem oluşturdıklarını gördüm sanırım 20. yy. İçin biraz fazladan samimi bulmadım senaryo üzerinde yaşanan bir müzik kitlesini hatırlatıyor.
    Bir de şuna takıldım bizim ülkemiz için yazıların yazılması gerek bence tamıtımı yapılan ülkenin pop anlayışı çok çocuksu gerçek müzik konusundan ziyade halyu star denilen yapmacık bir yaşam görüyorum sadece. Bizim müziklerimiz dünya standardında bence bizim müziklerimizi sanatçılarımızı da tanıtan bir yabancı site var mıdır acaba. Fanların yaşları 15 üstü olan kpop ve abartılı bu zamana uymayan sevgi gösterileri falan yapmacık duruyor. Dizi sektörlerini beğeniyorum ama müzik konusu tartışılır. Dizi sektöründe de takıldığım bir nokta var oda çekilen sahnelerin tüm dizilerde aynı olması bu da özgünlüğü bozuyor. En son My Mister izledim yeni bitti bunun gibi hayattan gerçekçi dizileri izliyorum severek.nabrut sayende bu yazıyla fikrimi de söyledim teşekkürler😊sen ne düşünüyorsun merak da ettim? Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kore dizileri klişeleri ile ünlüdür. Hatta benim klişeler serim var :) Yani beni rahatsız etmiyor, klişeleri seviyorum çünkü.
      My Mister'da da çok klişe vardı mesela :)

      Sil
  2. Benimde takip ettiğim guruplar var ama delice değil sadece şarkıların ritmi vs.hoşuma gidiyor geçn gün bir arkadaşımla BTS in yeni çıkan bir şarkısı vardı dinleyelim dedik video'yu açtık arkadaşım RM i (gurubun bir üyesi) gördü ve çığlık attı niye bağırıyorsun diyorum çok tatlı diyor çığlık atıp hoplayıp zıplamak nedir yaa dedim sonra diyoki ama şu tipe bak çok yakışıklıla 😒 neyse bence bu kdr bağlılk çok saçma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ergenken oluyor öyle. Sen daha olgun yaşadığın için hayatı sana değişik gelmesi normal. :)

      Sil
  3. Ultimate biaslar var daha üst düzey sevgi gösterisinde bulunulan maknae ve sunbea olayları da var bunları yazmayı unutmuşsunuz
    Şunu eklemek isterim ki cnblue dağılmadı sadece bütün grup üyeleri askerde hatta yong un askerliğinin bitmesine bir seneden az bir zaman kaldı yoochun konusuna gelince daha ortada belli olan bir şey yok aklandı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onları da sen yazsan bize ne güzel olur ^^
      Vay be! askere de gitmişler demek.

      Sil
  4. Sena Tanrıverdi2 Ara 2018 13:04:00

    Bende yakından takip ediyorum genel olarak sahne şovları ve dansları hoşuma gidiyor şarkı ve müzikal kalitesi çoookkk düşük yılda müzik anlamında iki üç şarkı kalitelidir. Cnblue dağılmadı ama üyeler askere gitti JYJ'de bireysel ilerliyor şimdi küçük not ekleyeyim. Zaten bu gruplar birer ürün olarak piyasaya sürülüyor genç arkadaşlarımıza hitap ediyor fandom gebellikle kemikleşmiş kitle grupla ilgili her şeyi ürünü satın alacak müşteriler ve bir albüm ne kadar kötüde olsa taraftar misali o albüm ve promosyon boyunca gruba destek veriliyor. Zaten bir grubun ömrü ortalama 7 yıl oluyor sonra onu takip eden kitle büyüdükçe yetişkin oldukça eski ilgide azalıyor. Zaten grup üyeleri de popüler olduktan sonra oyunculuk reklam modeli mc gibi farklı alanlarda bireysel olarak ilerlemeye çalışıyor. Zaten bu noktadan sonra şirket piyasaya yeni bir grup daha sunuyor. Ha bunun istisnası elbette ki oluyor ama müzisyen diyebileceğimiz idol çok az. Zaten Kpop deyince de dans konsept stil mv sahne şovları geliyor müzik en sonda kalıyor maalesef. Benim sevdiğimde şov kısmı hele de her geri dönüşün bir konsept barındırıp bambaşka hallere bürünülmesi çok yenilikçi ve güzel bir şey klip yönünde dünyada bir numaralar ama işte şarkı kısmında çok geriler cidden çok kötü bunun sebebi de hitap edilen teenage yaş grubu onlara hitap etmek yakışıklı oğlanlar güzel kızlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makale gibi durum tespiti yapmışsın. Sena! Şahanesin. Hepsini biliyor ve katılıyorum.
      Ama müzikalite ve yaşlılık mevzu bahis olunca Super Junior vardı yaşlılardı ama çok da iyi müzikleri vardı diye hatırlıyorum ah yanlış da olabilir bilemiyorum. Ama istisnaydı gerçekten.

      Sil
  5. açıkçası başta dizilerle yola çıksam da uzun zamandır yeni çıkan gruplar veya şarkılar hakkında da bilgi sahibi oldum .Bana hoş geliyor belki bu dile alıştığımızdan dolayı fakat müzik sektörü ciddi anlamda masum değil . Arkadaşların söylediği gibi öncelik görsellik ve ilgi çekici danslara ayrılmış . İdoller yıllarca köle gibi çalıştırılıyor sevmediği programlara katılıp vücut dokunulmazlıklarına müdahale edilebiliyor .Eğer çıkış yapar bi de beğenilirse iyi güzel yoksa bu sistemde maalesef devam ediliyor .(öyle bi yazmışım ki sanki şahidim ) 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah :D Meşhur olmak hiçbir ülkede kolay değil sanırım. İllaki birçok şeyden ödün veriyorsun bu en çok vüucudun oluyor nedense :/

      Sil
  6. Benim dikkatimi çeken bu grupların üyelerini şirketlerin seçmesi yani kendileri bir araya gelip biz grubuz demiyorlarmış. Yetiştirilen insanlar arasından seçiliyorlarmış. Yıllarca uğraş veriyorlarmış, işleri zor vallahi. çok mış-miş ettim canım.😄
    K-dramalara gönül verenler az çok bilgi sahibi oluyor k-pop konusunda, bende onlardan biriyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bir reality show izliyordum eskiden ismini unuttum bak, CNBLUE'nun şirketindeki çaylakların yaşantısını falan anlatıyordu oradan öğrenmiştim bu bahsettiğin bilgileri :)

      Sil