Manik depresif iyileşir mi?

En yakın arkadaşlarımdan birinin oda arkadaşıydı. Ondan Mualla diye bahsedeceğim. Kampüsün içindeki iki kişilik odanın demir 
başıydı.

Mualla 7 yıllık üniversite hayatının 6'sını odasında geçirmiştir, diye düşünüyorum. Evet, 7. yılında hala 3. sınıf derslerini vermeye uğraşıyordu ve özel okul öğrencisiydi, burslu zaten değildi, ailesi zengin hiç değildi. 

Odasından çıkmayıp tüm gün ve gece dizi izlerdi. Bazen yanına girince ne dediğinizi anlamazdı, boş boş bakar, gözünü ekrandan ayırıp kendine gelebilmesi dakikalarını alırdı. 

Dizilerden arta kalan zamanda uyur, parası ödenmiş yurt yemeği yemek yerine odaya Allah ne verdiyse söylerdi. Yatağının yanında katmer katmer boş yemek çöpleri olurdu. 

Asla derse gitmezdi. Son sene yani 7. senesi onun son şansıydı. Eğer 3. sınıfı geçemezse okuldan atılacaktı ama oralı olmadı. Sınavlara dahi gitmedi. Mezun olacağını zanneden ailesine vereceği cevap bizim açımızdan muammaydı. Biz onun yerine endişelenip derse gitmesi için baskı yapsak da o, hayat umurunda değil gibi davranırdı. Ya gerçekten umurunda değildi ya da zamanında fazla umursadığı için bugün yayları gevşemişti.



Bu sürede tahmin edersiniz ki hafta boyu duş almadığı olurdu. Regli dönemlerinde odaya giremezdiniz. Hayatı yemek yemek ve dizi izlemekten ibaret olan Mualla'nın bazı zamanlarda yükselişi olurdu. Giyinir, süslenir, neşelenir, saatlerce makyaj yapar ve kendini sokaklara atardı. İnanılmaz bir enerji gelirdi üzerine ki tutabilene aşk olsun. Zaten çok hoş bir kızdı, bakmayın böyle anlattığıma, yaşayışı ile tezat olan bir dış görüntüsü vardı. Bir de kendine çeki düzen verdi mi, gözlere bayram! 

Ve Mualla'nın bu yüksek enerjili günlerinde görüştüğü bir de uzatmalısı vardı. İlişkilerini anlamak zordu. Sadece Mualla'nın kafası yerindeyken görüşürler, diğer zamanlarda telefonda dahi konuşmazlardı. Odasından çıkmayan Mualla, yükseliş dönemlerinde sevgilisiyle görüştüğü geceler geri dönmezdi bile... 

Sevgilisi gerçekten çok düzgün bir çocuktu, zengin bir ailenin okulunu zamanında bitiren akıllı küçük oğluydu. Mualla'ya da inanılmaz müptelaydı ama sanırım o da Mualla'nın kafasının güzel olduğunun farkındaydı. 

İşin ilginç yanı ise ailesi ile görüştüğünde kesinlikle çok normal hareketler sergiliyor, asla hasta olduğunu ya da ruh halinin bozuk olduğunu onlara yansıtmıyor olmasıydı. Zaten çoğu yıl da yaz okuluna kalıp eve bile dönmezdi. 

En son bu ruh değişimlerinde iniş dönemleri çok daha arızalı geçmeye başladı. Ve artık bizim uzun uğraşlarımız sonucu doktora görünmeye ikna oldu. Teşhis çok kolay konuldu, manik depresifti. Hayatta ne yaşamıştı da bu genç yaşında böyle ağır bir hastalığa müptela olmuştu kesin olarak bilemiyorum ama uzun bir tedavi sürecine ihtiyacı olduğu muhakkaktı. 

Velhasıl kelam ailesi de hastalığını ve okulu bitiremediğini öğrendi, hastalığı onun yalanının özrü olarak kabul edilirken, kızlarının hasta olduğundan bile haberdar olmayan aileye bir ceza kesilmedi. 7 yıllık okul hayatında 3. sınıftan terk olarak gerçek hayata, ailesinin yanına geri döndü. 

En son duyduğumuzda bir işe girdiği ve manitası ile görüşmeye devam ettiği haberlerini almıştık. O kadar!

Şimdi ne yapar, ne eder bilmem ama ara sıra aklıma gelince düşünürüm, acaba neden, derim...

Yorum Gönder

24 Yorumlar

  1. Nabrut inan benimde yurtta kaldığım dönemlerde bu anlattığın kişiyle birebir örtüşen bir oda arkadaşım vardı. Hatta yazını okurken acaba benim tanıdığım kişiden mi bahsediyor dedim.
    Benim arkadaşımda aynı dediğin gibi dizilerden başını kaldırmaz çoğu zamanda uyurdu. Onunla konuşmak istediğimde çoğu zaman cevap vermezdi. Facebook'tan tanıştığı bir sevgilisi vardı ama senin dedigin gibi uzatmalı demek daha doğru olur çünkü birbirlerini bir kere görmüşler. Ve bazen de öyle neşeli olurdu ki bizimle muhatap olmayan kişi gelip sarılır muhabbet ederdi. Yurt yemeklerini asla yemez ağzına et sürmez sürekli dışardan yerdi. Abur cubur desen zaten bir yığın yer dururdu. Öteki oda arkadaşımda mütemadiyen uyurdu. Pikniğe giderdik yine bir köşede uyurdu. Sınav günleri uyuyamadığı için ağlardı. Ben de ikisinin psikolojisini düzeltmek için yataktan çıkarmaya çalışırdım. Ama nafile...
    Sonuç olarak arkadaşlarımın bu hallerine anlam veremeyen ben yazını okuduktan sonra anladım. Manik depresif denilen hastalık çok net belirtiler veriyormuş meğer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu durumda olan sağlıklı olan oda sakinine oluyor. İyi ki sen sağlam kafada kalmışsın :(

      Sil
  2. Nabrutcum insanın aslında bipolar olması için sebebe ihtiyacı yoktur bazen bu durumu tetikleyen olaylar olabilir ama genetik bir zemin üzerinden gelişir yani sorgulasak o kızın ailesinde bu hastalığa sahip birileri vardır ilaçlarla toparlansalar da tamamen düzelen geçen bi hastalık değil ,ne yazık ki o insanlar hastalık döneminde pek sağlıklı düşünemiyorlar, gerçekten üzücü ailesinin ilgilenmemesi yani 7 yıl süren bi eğitim hayatının nedenini sorgulamaları gerekliydi bence neyse zaten olan olmuş Rabbim tüm hastalara hepimize şifa versin inşallah diyelim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de diyorum, ailesi çocuğunun normal olmadığının farkındaydı da uzakta olmasını kurtuluş olarak görüyordu

      Sil
  3. Oldukça etkileyici bir hikaye. Neresinden diye sorarsan şundan bundan diyemem, belki yazım tarzından, belki kızlarının ne halde olduğunu bilmeyen ailesinden, belki o hasta hallerini ailesinden başarı ile saklayabilen Mualla'dan ve belki her şeye rağmen Mualla'dan vazgeçmeyen akıllı, düzgün, iyi aile çocuğundan. Baştan aşağıya etkileyici işte vesselam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acıklı hikayeler hep etkiler. olaya oradan değinerek anlatmasam da genç bir kızın böyle bir hayat yaşaması üzücü

      Sil
  4. Aslında üniversite ortamında böyle insanlarla karşılaşmak ara sıra mümkün oluyor. Belki bi türlü sonunu getiremediği okulu hastalığının sebebidir çünkü diyorsun ki ailesinin yanınada hastalığından eser kalmıyor. Ama bundan ziyade bence belli belirli bir sebebi olmayadabilir çünkü bazı insanlar yapıları itibariyle zihinsel olarak 'dengesiz' olabiliyor. Bunu küçümsemek için söylemiyorum, bazı insanın iradesi sağlam bazısının da değildir. Tabi iradeyi güçlendirmek bir açıdan bizim sorumluluğmuzdadır, ama bir yandanda insanın fıtratında olanda birşey dir. Bu insanlardaki dengesizlik kendilerinde yaşam enerjisi ve yaşama sebebi bulamadıklarından, kendi kendilerini motive edemediklerinden kaynaklanıyor. Sabah uyandıklarında yataktan çıkmak için bir neden göremezler. Bu sebeple kendilerine bir meşgale buldukları halde, muallanın dizi izlemesi gibi, hayatlarını gerçek hayattan kopuk geçirebilirler. Yoksa inanmıyorum insanın hiç bir şey yapmadan yıllarını bir odaya tıkılı olarak geçirebileceğini. İnsanın canı çıkar yahu sıkıntıdan 😂 İşte modern dünyanın ve teknolojinin beraberinde getirdiği günümüzün hastalıklarından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir, net bir şey söylemek mümkün değil ama sıkılmıyordu, günlerce yat dizi izle yaşıyordu. Çok değişik bir kafa. anlamak mümkün değil

      Sil
  5. Yakın bir akrabam bu hastalıktan muzdarip. Hastalık çocuklukta geçirdiği menenjit sonucu ortaya çıktı. Yıllardır da devam ediyor. Önceleri çok büyük problemler yaşıyordu ama şimdi çok iyi bir doktoru var ve daha sakin bir hayat içerisinde. Allah şifa versin. Bu hastalık hem kişiyi hem de onun etrafındakileri bitiren bir hastalık ne yazık ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle anlıyorum.
      Demek böyle hastalıklar sonucu da görülüyormuş

      Sil
  6. Merhaba Nabrut hanım,
    Öncelikle size ve sevdiklerinize iyi bayramlar dilerim.🤲🏻🍬🍮
    Anlattığınız kişiyi okurken rahatsızlığının adını tahmin etmiştim. Üniversite süresince hiç böyle bir oda arkadaşım olmadı, olsaydı şahsen çok zor olurdu. Hastalığın olması tabii ki kötü ama ailesi kızlarının hastalığının hiç mi farkına varmamış, orası muallak olmakla birlikte garip geldi bana.
    Manik depresiflerin ilkbahar-yaz dönemlerinde normal insan psikolojisinden çok daha aşırı neşeli, dağ bayır gezip eve girmek istemeyen ve daha atılgan; sonbahar-kış dönemlerindeyse normal insan psikolojisinden çok daha depresif, evinden dışarı adım atmayan ve intihara meyilli olduklarını okumuştum.
    Şu çağda toplumun kanseri ruhsal bozukluklar ve hepimizde bir yerden bozukluklar var. Çok mu karamsar oldu bilmiyorum ama dengelemeye çalışıyoruz😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;
      İyi bayramlar efendim.
      Ben de şöyle düşünüyordum ailesi hakkında; ya çocuklarının halinin farkındaydı ve uzakta başka bir ülkede olmasına kurtuluş gözüyle bakıyorlardı, ya çocuklarının psikolojik bir rahatsızlığı olduğunu konduramıyor, kabullenmek istemiyorlardı ki çok görülen bir durum.

      Sil
  7. Bende Mualla gibiyim hatta yazını okurken aynı ben diye diye okudum malesef. keşke benzemeseydim ama ben küçükken böyle değildim insanlar yüzünden yaşadıklarım yüzünden böyle oldum. insanlar hep psikolojisi bozuk olanı ayıplar güçsüz der gülerler ama kimse kolayca delirmez uzun yıllar sürer bu. ve o insanları delirtenler deli deyip gulunenlerden bin kat tehlikelidir o yuzden ben kimseyi ayiplamam hep kim bilir ne geldi başınada böyle oldu derim sende ayiplamadan olduğu gibi durumu anlatmışsın allah razı olsun kimseye zararım yok kendi halinde biriyim muallada öyle inşallah allah ikimizede yardım eder ve bütün zor durumda olanlarada kızın ailesinede çok kızdım kesinlikle o kızın bu hale gelmesinde ailesininde payı vardır sen bir arkadaş olarak elinden geleni yapmışsın bir insan olarak teşekkür ederim sana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki sana yardımcı olan birileri var mı çevrende? Ya da en önemlisi profesyonel bir yardım alıyor musun? Yapabileceğimiz bir şey var mı?

      Sil
  8. Detayları merak ettim. Ama bildiğim kadarıyla çok ağır bir ruhsal hastalık değil ilaçlı tedavisi mümkün ve dahi hastalığı olarakta biliniyor. Mesela kişi yükselişte olduğu zaman o öz güvenle işinde okulunda veya özel hayatında üstün başarılı olabiliyor. Depresif duruma geçtiğinde ise tam tersi sonuçlar alabiliyor. Mualla bana biraz muallakta gibi geldi. Yani kötüde olsa okul hayatında bir istikrar söz konusu :) Aşarı uçlara gitmiyor. 7 yılın altısını oda da geçirmekte bir istikrar. Belki ona yakın bir hastalığı vardır. Bu süreçte cefayı çeken arkadaşlarına helal olsun demek lazım. Okurken odayı gözümde canlandırmaya çalıştım da istemsizce kaşınmaya başladım :P Allah şifasını versin diyelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşhis ne kadar sağlıklı, süreç nasıl devam ediyor bilemiyorum.
      Ama gerçekten oda arkadaşı olan arkadaşım iki yıl birlikte kaldı ki bu da şahane bir arkadaş seçtiğimin kanıtı sanırım :D

      Sil
  9. Nabrut benim de aynı durumdan muzdarib bir arkadaşım var. Önceleri anlamamıştık ne gamsız kız diyorduk. Ailesinin başına gelen onca şey yüzünden, maddi durumları bu kadar kötü olmasına rağmen hala nasıl bu kadar aşırı bir şekilde geziyor, her aldığı onlarca dolu dolu makyaj malzemelerinin nasıl hepsi marka olur? bazen yükselişte bazen durgundu. Çok yalan söylerdi. Geçen sene ramazanda bizde kaldı bir hafta.. o zaman anladık biz bunda bir tuhaflık var. Babasıgil yakın dostumuzdu. başlarına gelen onca şeyden dolayı il değiştirdiler. kızı üniversiteyi kazandığı için gelmişti tekrar. Ama bu yıl 2. sınıfta bıraktı üniversiteyi ve bipolar teşhisi konduğu için memleketine gitti. içim acıyor.. nedeni ne biliyor musun? babasına aşık bir kızdı. küçükken ne isterlerse alınırdı. durumları çok iyidi. Fakat on yaşlarındayken ailesinin başına gelen felaketler yıllara dayanan bir üzüntü sonunda bedeninden çıktı.. kimse boşa hasta değildir mutlaka bir derdi vardır.. rabbim yardımcıları olsun..zor ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin anlattığın hikaye de çok üzücüymüş. Ne desek eksik kalır. dediğin gibi Rabbim şifasını versin

      Sil
  10. tabi o arkadaşıma meğersem lisede manik depresif tanısı koymuşlar. bizim haberimiz yoktu. işte ünide de kötülemiş bipolar oldu :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bipolar bir üstü demek. Neden önü kesilmemiş acaba ne üzücü

      Sil
  11. Ahh cancağzım okuyorum okuyorum çocuktan iki kelam yorum yazamıyorum. Özlemişim😌
    Manik depresif iyileşir mi bilemem ama gözlemlerimden yola çıkarak söyleyeceğim birşey var ki o da İnsanın ilacı Yaradanda kendisinde araması lazım. Psikologlar tedaviler ilaçlar çözğm olmuyor. Ne yaparsan yap bitmeyen şarkı gibi ufak bir atakta herşey başa sarıyor. mrl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımmm ^^ Olsun sağ sıhhatte olun da, okuman yeter...
      Orası muhakkak ama onun için de alıcıların açık olması lazım.

      Sil
  12. Nabrut başlığı görünce çok heyecanlandım. Bende bir manik depresif yakınıyım. Diğer hasta yakınlarıyla aramızdaki fark toplum asla seni anlamıyor kimi zaman yargılıyor. O deli deyip geçiliyor. Halbuki o da bir hasta. Alaya alınıp deli diye geçilecek bir durum değil. Toplum otizmli çocuklara bile alıştı ama manik depresifler anlaşılamıyor. Senin de bu konuya dikkat çekmen güzel olmuş. Bende derdimi dökmek istedim sadece. Selamlar sana nabrut

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabbim şifa versin size de. Anlıyorum, Evet maalesef toplum olarak ruhi hastalıklara karşı hala yeterli bilinçte değiliz.

      Sil