Fazla gülmezseniz sevinirim

Gururun kölesiyim. Burnum yere düşse almam. Bir tekme de ben vurur, burnum yere hiç düşmemiş gibi davranarak başım dik geçer, giderim. Daha önce söylemişimdir. 

Gururun en büyük zararlarından birisi de kendi işini kendin görme eğilimi, serde kimseye minnet etmemek adına yardım almamak, yardım almayı teklif bile etmemektir. 

Bu huyum başıma zaman zaman büyük belalar açar.

En son Ankara'dan Kıbrıs'a gelirken havalanında gururumun beni düşürdüğü utanç verici durumu anlatırken sizler gülecek, bense biraz daha yerin dibine gireceğim, daha gidecek yer kaldıysa tabii.

Havalanında bagajları verdik ve pasaport işlemleri için kuyrukta sıra bekliyoruz.

Ramazan günü ve biz orucuz.

Sistemde arıza da olunca kuyruk uzadıkça uzadı, ezan okundu, vakit girdi derken annem; bir su al da bari orucumuzu açalım, dedi.
Tamam, dedim. Tabii ki! Su alıp geleceğim yani başıma ne gelebilir ki!

Etrafa bakındım, bir shop vardı ama su satmıyorlardı. Sonra yakındaki içecek makinesini gördüm. Hızlı adımlarla makineye doğru yürüdüm. Makinenin yanında bir kişi daha vardı ve makine ona, o makineye bakıyordu. Zaten kuyrukta beklemek, oruç olmak gibi yorucu eylemlerle beynim süngerlemişmiş, neden makineye baktığının sebebi üzerine hiç düşünmedim. Paramı attım, makine tekrar paramı iade etti. Makine ile bakışan kişi arkamdan seslendi; makine bozuk sanırım, ben de bir kaç kez denedim ama parayı iade ediyor, gibi bir şeyler söyledi.



Ben de kaderime razı olup etrafa çok da bakınmadan, pasaporttan girişte nasılsa bir kafeye otururuz diye düşünerek geri dönüyordum ki;

Arkadan pist pist diye biri kedi kışkışlıyor gibi sesler geliyordu. Üzerime alınmadım önce ama gayrı ihtiyari şöyle bir arkamı döndüm ki makine ile bakışan arkadaş başka bir makine bulup suyunu da almış, kediye pardon bana pist pist yapıyor. 

Pişt pişt olayının üzerinde çok durmamaya çalışarak suyu gören bedevi misali makineye doğru yürüdüm. Sağ olsun, arkadaş bana su almaya yeltendi ama ben olanca gururumla, ne münasebet der gibi baktım, basenleri ile kalabalıkları yaran teyzeler gibi, ben de basenimin sağ tarafı ile (yazar hanımefendilikte çığır açtı popo yerine basen kelimesini kullanıyor) onu makinenin sağına doğru ittirdim, sana mı muhtacım bea, ben kendi suyumu kendim alırım, dedim.

Zihnimde yani. Hayali olarak.

Gerçekte teşekkür ederim, ben alırım, dedim. Olanca cici kız kibarlığımla. Yani karşımdaki insanları da ezmek istemiyorum gururum yüzünden. Zira hepi topu bir su ama abim de olsa orada, ben alırım param var canım, diye gereksiz bir kendi işimi kendim yaparım triplerine girerim ben. 

Böyle su ikramını reddedince öyle miii, diye şaşırdı ama sanırım bu bir şaşkınlık değil de bedduaydı. Çünkü işin en acıklı tarafı şimdi başlıyor.

Parayı attım.

Su düştü, ama deliğe gelmedi. tam deliğin kenarında durdu.
Böyle bir şeyin olma ihtimali yani makinenin yapısı itibarıyla suyun orada durma, deliğe düşmeme ihtimali milyonda bir bile değildir. Ama oldu.

Yanımda da başka hiç bozukluk yok mu? Ben elim boş tırıs tırıs annemin yanına döndüm. Hala düşünüyorum, o su orada nasıl kaldı, inanın akıl sır erdiremiyorum.

Hayır, yani suyu alır, parasını vermeyi teklif edersin, neden 2. yaşındaki yeğenin gibi ben, ben, diye tutturuyorsun, bir su kadar bile minnet duymak gururuna dokunuyor, diye kendime epey söylendim.

Yaa sayın okuyucu! Gururun insanı ne hallere düşürebileceğini anlatan ibretlik bir yazı okudunuz. 

Esen kalınız.

Yorum Gönder

24 Yorumlar

  1. Tamam ne dersen de çok gülerek okudum 😂sevgili gurur mağduru aslen ise pofidik gördüğüm arkadaşım.geçmiş olsun yaş ilerledi deyip burnunu al artık yerden yav😊

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Nabrut içten içe gurur yapmışsın gibi anlatmışsın ama bu normal bir şey niye senin suyunu o alsın ki teklif etmesi bile garip normal olan hanımefendi bakar mısınız bu makine çalışyıor deyip sessizce ortamdan uzaklaşmak olmalıyken 5 yaşındaki çocuk muamelesi yapıp yerine su almak istemesinden dolayı ondan şüphe ettim valla :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nezaketen :) Kendisininkini aldıktan sonra para hazırlamış atacakken ben mani oldum. Muhtemelen kendisi de oruçtu ve müslümanca bir yaklaşımla su ikram etmek istedi. Ama ben kabayım :D

      Sil
  3. ahh inat, ah gurur... tehlikeli sular...

    YanıtlaSil
  4. Aslında kendı işini kendi yapan kadınlar her zaman favorimdir. Şımarık herseyı eşınden yada yanındakınden bekleyen insanlara sinir olurum .Oruç olmasan iyiymiş ama işte 17saatlık oruç sonunda susuzluk kötü olmuş cnm geçmiş olsun😄

    YanıtlaSil
  5. O anki gelen sinirle bi tekme atilsaydi belki suyu verirdi :) butun hınç da cikmis olurdu. Artistik.bir hareketle donup giderlerya genelde :D allah kabul eylesin oruclarini. Su ile imtihan edilmissin.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekme ile değilde makinayı sağa doğru eğsem olurdu :D

      Sil
  6. Acaba arkadaş centilmen bir bey miydi 😊

    YanıtlaSil
  7. Sen suyu alamayınca kedi Adamın😊😊 tepkisi mimikleri nasıldı onu daha çok merak ettim 😊😊 belki de beklediğin kısmet yanı başındaydı kimbilir bu arada allah orucunuzu kabul etsin inşallah sevgilerrr💕💕💕(Şeyma)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah yolda kısmet arama kısmına geçmedim henüz :D Önce Esra Erol'a çıkarım :DD
      Sağolasın amin ^^

      Sil
    2. Esra Erol gelecek sene evlendirme programı yapmayacakmış ama Nabrut :)

      Sil
  8. Başkalarının yardımını kabul etmemek neden kötü bir şey ki?🤔 Bende öyleyim yükselenim koç olduğu için olabilir inatçılığım da tutuyor :D Sonradan pişman oluyorum ama her zaman aynı tas aynı hamam devam ediyorum ve en garibi de bunu bile bile yapıyorum çok dikbaşlıyım 😬😬

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yükselenim de Koç o.0
      Pişman değilim ama ben. :D

      Sil
    2. İnanamıyorum :D burcum kova senin ne peki? Aynı çıkarsa şok olurum 0.0

      Sil
  9. hikayeni okurken kendimi dinliyorum gibi hissettim. Ben de bir keresinde okulda çay alıcaktım arkadaşımın arkadaşı ısrarla sana çay ısmarlayım diyince gururumdan yok hiç gerek yok diye geçiştirmiştim.çok bozulmuştu!!!

    YanıtlaSil
  10. Senin anı okurken benimde aklıma Playfull Kiss'teki Ohani'nin içecek makinesine tekme savurduğu sahne geldi :) Öyle yapsaydın belki bu hikayenin sonunda Ohani gibi mutlu olablirdin :))

    YanıtlaSil