Tesettür Dekoltesi

Bilerek tesettür hudutları dışına çıkan, tesettürlü olduklarını sanan hanımlar hakkında polemik çıkarmak niyetinde değilim. Zaten bu tür polemikler Instagram'daki tesettürlü moda gurularının paylaşımlarının altında bolca yapılıyor.
İnsanların işi gücü yok, o fotoğrafların altına destansı yorumlar yazıyorlar ya, hayrete şayan buluyorum. Kendim bir güne sığamadığım için böyle eli boş insanları gıptayla izliyorum, çok uzaktan ama.. Bulaşıcıdır falan diye korkumdan çok uzaktan...



Ben burada gerçekten tesettüre riayet etmeye çalışan bazı hanımların bilmeden yaptığı gözlerinden kaçan bir hususu dile getirmek istiyorum.
Tesettür dekoltesi adını verdiğim gömlekteki kol açıklığının bir çok kimse farkında değil.
Ve bir çok kimse gömlek alırken bunu hesaba katmıyor, hatta giydikten sonra bile farkında olmayan, benim uyarımla ilk kez öyle bir dekoltenin varlığından haberdar olanları gördüm.

Not: Bunu yazanı gerçekten tesettürünü tam manası ile yerine getiren biri sanmayın. Hayal kırıklığına uğrarsınız.

Uzatmadan, demem o ki, tesettürü taşımak kolay değil, bir çok sıkıntıya da katlanıyoruz madem, öyleyse böyle küçük şeylerden fire vererek yaptığımız amelin heba olmasına sebep olmayalım.

Soru: Örnek göstermek adına koyduğum fotoğrafta Instagram polemiğine sebep olabilecek 7 farklı tesettür ihlalini bulunuz. ☺☺☺





Yorum Gönder

66 Yorumlar

  1. ilk yorum yine benden sanırım. boş gezenin boş kalfasıyım..
    7 farklı hımm.. o ojeler nedir annem? bir de testtürlüler açıklardan daha çok makyaj yapıyo anacım ya. nike amblemi gibi eyeliner (iş yerindeki arkadaşlarımı inceledim) nedir? dk başı makyaj tazelemek nedir?
    bir de şal modası aldı başını gidiyor bone üzerine iğne takmadan şalı sarkıtırlar ya işte onu da sevmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canımsın. biz burada sohbet ediyoruz tanımadığımız bilmediğimiz insanlarla kavga etmiyoruz ya :) yoksa en boş gezen benim sürekli blog güncelleyerek :D
      7 yanlış hakkında yorum yapmak istemiyorum polemiğe sebebiyet vermeyim diye hahah size serbest ama :D

      Sil
  2. Dar paca bilek ustunde boyu olan pantolon giyip altina normal siradan bir topuklu ayakkabi giyim tarzida bence "dekolte" olayi icerisine giriyor ne kadar usrune uzun birsey giysende o ayakbilegindeki aciklik dikkatleri kendine topluyor :) benim dusuncemle tabiki ^^
    Haşâ kimseyi yadirgama gibi bir niyetim yok sadece tesetturlu biri olarak benim dikkatimi ceken bolgeyi soyledim.. Elbiseler bile yavastan yavastan bilek kalsin dizkapaginin altina gelecek derecede kuculmeye basladi ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o bilek üstü pantalon olayı ilk satırdaki kişilere giriyor o yüzden pek konuşmak istemiyorum :) yani konu sapar. çünkü o tür pantalon giyen bir kimse bu bahsettiğim dekoltenin varlığını bilmediği gibi red de ediyor.

      Sil
  3. Canım haklısın kesinlikle, bu manşet aralıkları ve yarım kollar gerçekten tesettürü baltalayan fireler. Giyim endüstrisi bunu bilerek yapıyor bana kalırsa..

    YanıtlaSil
  4. Nasıl yani kolun görünmesi de mi günah? o_O Yüz neden değil ya da tırnak? Sorular sorular.... ki bir cevabı yok ki herkes kafasına göre kapanıyor ve mutlu. Yani ben fikrimi söylüyorum, baş örtüsü kadını erkek katında küçülten bir inanış işin ilginç yanı yasakları hep erkek söylemiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. baş örtüsünün erkek yanında bizi düşültüp alçalttığı ile ilgilenmiyoruz. İlahi kudret yanında değerimizle ilgileniyoruz.
      Başını kapattığı için küçülen bir kadın inancında olan birisi için, soyunan bir kadın da çok yüce bir noktada olsa gerek.
      sığ düşünceler...

      Sil
  5. Oje,ruj,bele takilan hatlari belli etme gayesi tasiyan o kemer ve dedigin gibi gomlekte bulunan kol acikligi gerisini bulamadim 😊😊

    YanıtlaSil
  6. Hangi ihlali sayalım? :D Ben de dört dörtlük yapamıyorum. İnşallah bir gün yaparım ama cidden en azından bunlara dikkat etmek gerek. Zaten instagramda her halini paylaşan tesettürlü arkadaşlarımıza çok üzülüyorum. Ben de öyle bir hataya düşmüştüm, elhamdülillah farkına vardım erkenden. Allah hepimize hidayet versin, nefsimize yenilmeyelim inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunun bir hata olduğunu düşünüp dönmen ne kadar bilinçli olduğunu gösterir.Allah daim eylesin :*

      Sil
  7. "Ay canım bakma sen onlara onlar senin güzelliğini kıskanıyolar. Hem hiç te bilenem bi kerem sen gayet güzel kapalısın. Kime ne!! Hem o Allah ile senin aranda canım boş ver dedim ya kıskançlıklarından çatlıyolar o yüzden böyle yorumlar yapıyolar."

    Bir de bunlar var :D Hani bazısı uyarmak için yazıyo ya onlara cevap veren süslünün fedaileri :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. süpersin Esra :D
      bu bakış açısı süper işte. herkes okusun yorumunu.

      Sil
  8. 1. Verilen Poz
    2. Sıkılan Bel
    3. Takılan Takı
    4. Sürülen Ruj
    5. Görünen Oje
    6.Aralı Kol
    7. Bunu da sen bul :))

    YanıtlaSil
  9. Bu instagram daki modeller gerçekten tesettürlü değildir herhalde, satılması için süsleyip püslüyorlar tabi. Ha gerçekte var mıdır vardır tabi de mesela benim karşıma kırk yılda bir çıkıyor ya da ben dikkat etmiyorum bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. off gel bizim okula on saniyede bir geçiyor bunlardan :D

      Sil
  10. Bu resmin neresini desem bilemedim .Baştan aşağı ihlal var :)

    YanıtlaSil
  11. Hep gıcık olmuşumdur gömleklerin o kollarına ama dekolte olduğu nu düşünmemiştim :) tesettür ihlali mi bilemem ama ojeler ruj yüzükler başlı başına yanlış

    YanıtlaSil
  12. benim gördüğüm 7 tesettür ihlalini ben de yazayım istedim. (ben mükemmelim demiyorum ama ELHAMDULİLLAH böyle de değilim ALLAH korusun)
    1.makyaj 2.oje 3.tesettür bileğe kadardır, bileği de kapsamalıdır 4.bu yazının konusu 5.beldeki belin şeklini belli eden sıkma kemer 6.eşarbın boyun şeklini belli eden tarzda bağlanması 7.genel olarak işaret parmağına yüzük takılmaz, yehudilere benzememek için bir hadiste Peygamberimiz (s.a.s.) böyle buyurmuştur. Benim şu an için görebildiklerim bu kadar. ne diyeyim, ALLAH hiç birimizi sevdiklerimizi yolundan saptırmasın inşeALLAH...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak sen hepsinden başka bir konuya değinmişsin katılıyorum :)

      Sil
  13. Eeee,uzun tırnak,oje,ruj,gömlek kolu dekoltesi,kalın kemerle bel vurgulanıp vücut hattı gösterilmesi,sexi bir şekilde tırnak yemek,halal sertifikası olmayan kahve içmek.Ayy içim daraldı,valla işiniz zor,harbi tesettürlü olmak zormuş yahu,hepsini doğru bildim mi apla????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aplacım vallahi maşallah tesettürün herşeyini biliyorsun bir adımın kalmış :)

      Sil
  14. Tesetturu tesetturlukten cikaran bu yuksek topuklu ayakkabili, bol makyajli, dize kadar elbiseli kafasi kapali beyni iptal sahislar tesettur modasini uydurarak islama buyuk zarar vermektedir. Senin dedigin dekolte dogru canim ama zaten gomlekle disari cikmak ne kadar dogru?

    YanıtlaSil
  15. Ayrica o kadar muslumanlarki asla kendilerine laf soyletmezler aman aman taraftarlariyla beraber topa tutyorlar sizi. Sadece kendini ovecek sozler yazilmasi lazim. Ayrica luks hayat yasadigini gostererek ozenti olusturmak, tesettur modasi diyerek hanimlari tuketim cilginligina surekleyip dine zarar vermek bunlarinda cabasi. En nefret ettigimde oje olayi. Neymis ozel gunundeymis. Alninda da muayen gununde oldugun yaziyor degilmi bacim?? Ay aklima geldikce sinirleniyorum. Vel hasili kelam
    Bu konuda yazilacak cok sey var ama polemik polemik polemik oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazdıklarına harfiyyen katılıyorum. ama bu gömlek dekoltesi uzun tuniklerde bile var. tek parça giysen kolun hemen gözüküyor. hatta bir ferace denemiştim onda bile vardı.
      tabi feracede bile böyle bir açıklık olmaası ister istemez kasıtlı olduğunu düşündürüyor.
      oje ise özel gününde sürdüklerini söyleyen duymadım daha feciymiş herkese reklam ediyor utanmazlar. ay bak çok sinirlendim polemik olmasın susuyorum :D

      Sil
  16. Ojeli tırnaklar, renginden pek emin değilim ama sanırım bordo olan ruj... Belki yüzükler ve starbucks da olabilir ama pek emin değilim :) Gömleğin normalde derin bir göğüs dekoltesi var ama içeriden kapatılmış :) Belki o korkunç kemer de olabilir hiç sevmedim :))

    YanıtlaSil
  17. Oje, ruj, örtünme şekli diye başlarmışın.
    İnsan kendine bakmazda başkasında ne çok kusur bulurmuş. Halbuki kendimi resmimi paylaşsam kırk bin kusur bulunur :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inan bende de durum öyle. ben eleştirelim diye koymadım aslında işi tiye almak istemiştim son soru ile ama biraz maksadını aşan bir yazı oldu :)

      Sil
  18. Son cümledeki 7farklı Tesettür ihlali zaten herseyı anlatmış nabrut, bu konuda yorum yapmak bir dert yapmasak başka :( Gecen bir arkadaşım tesettüre gırdı ve nasıl kapanacağı konusunda Kafası o kadar karışıktıki modayamı(!) uysam kıtaplarda anlatılanı mı yapsam diye .yazık halimize:( .Allah hıdayetı kâmile nasıp etsın hepimize...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben pespaye giyinem taraftarı da değilim gerçekten zor da olsa hem tesettüre uygun hem şık dikkat çekmeyen ama tertemiz kaliteli bir müslüman imjı veren kıyafetlerde var. bunları bulmak aramak lazım

      Sil
    2. bu konuda katılıyorum sana Nabrutcum. Tesettürlü Müslümanız diye kötü şeyler giyinmek zorunda değiliz, müslüman herzaman tertemiz olacak, Peygamber Efendimiz (s.a.s.) hacda müslümanlara ne dedi: kafirler bakıyor dik yürüyün, sizi bitkin görmesinler(yaklaşık anlam olarak).. Müslüman kadın da böyle düzgün iyinmeli ki etraftan bakan gayri-müslüman bir kadın Müslüman kadınlar da ne "ezik" böyle-demesin. (tabii ki makyajı ne de güzel yakışıyor da dememeli) senin de dediğin gibi kaliteli, temiz, şık ama dikkat çekmeyen olmalı. üstü başı dağınık,kirli, "döküntü" bir halde giyinmemeli.

      Sil
    3. aynen katılıyorum. müslümanlar kirli pis olur inancı halen devam etmekte nitekim

      Sil
  19. Genellikle Araplarda bu durumu çok görüyorum. Saçlarının bir kısmını açıp, diğer kısmını kapatmalarına hala daha alışamadım. Her ne kadar uyarsam da, hepimizin şeytana uyduğu bir takım konular oluyor galiba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. araplar değil de onlar farisiler yani iran kökenli olanlar senin bahsettiğin kısım. araplar iyi tesettürlüdür çarşaflıdır yoksa.
      ama dediğin gibi hepimiz nefis sahibiyiz.

      Sil
    2. Araplar arasında da var o tipler artık. O değilde sadece saçları örtük yerisi dap dar kıyafetli makyajlı arap müslümanları var onların amacı ne anlayamıyorum.Youtube de birşeyler araken rastladığım hayretler içinde kaldığım makyaj yapan, ne giydim videosu çeken arap kızlar var. Özellikle Avrupa da yaşayanlar .Durum vahim yani.

      Sil
    3. ovv ben onların hepsi iranlıdır diye kendimi avutuyordum :/

      Sil
  20. İnsanların çoğunun şu son 5-10 yıldır türbanı siyasi sebeplerle taktığını düşünüyorum. Dinimizde herşeyin mantıklı bir sebebi ve insanoğluna faydası var.Esas amacın dikkat çekmeme, karşı cinsi tahrik etmeme adına örtünme durumu var. Kafayı sıkılmış bir baş pozisyonuna getirip, full+full makyajla, daracık kıyafetlerle amacından tam ters bir sonuç ortaya çıkıyor, garip bir animeye dönüyor durum. Sokakta bir tarafta ben(türbansız normal kıyafetler genelde varla yok arası bir makyajla), diğer tarafta platformlu ince yüksek topuk tıkırtısı eşliğinde denizkızı formunda eteği, yine daracık bluzu, cart renkte türbanı, profesyonele yakın makyajıyla bir arkadaşımız geçerken inanın çoğu zaman dikkati çeken o oluyor. Öyle çok ki onlar. Demem o ki sırf dekolte değil fire verdiren. Nasıl oruç tutarken amaç sadece yemek yememek değil, nefsimizi her anlamda köreltmekse(cinsel düşünceler, dünyevi hırslar), örtünmenin de amaçlarını layıkıyla yerine getirmek gerekli diye düşünüyorum. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben 10 yıl öncesinde de kapalı olan biri olarak size şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki insanları rahat bırakalım isterlerse leğen giyip sokağa çıksınlar :)
      ben yazının başında da dediğim gibi polemik yaratmak kusur bulmak niyetinde değilim gerçekten tesettüre riayet etmeye çalışan bazı arkadaşlaımızın gözünden kaçan bir noktayı dile getirmek istedim o kadar :)

      Sil
  21. Başörtüsüne özgürlüğü kısıtlayanlar özgürlük anlayışının bu şekide olacaklarını bilselerdi daha önceden özgür bırakırlardı bizi heralde.Şuan pişmanlardır zira özgür değilken daha özgürdük!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten her şey onların tekelinde emin ol. bugün bu durumda olmamız onların elinde tuttuğu ip bizi oraya yönlendirdiği için

      Sil
  22. Bu konuda konuşması gereken en son kişim çünkü ben tesettürlü bir bayan değilim
    Ama bu gerçeği, örtünmenin ne demek olduğunu bilmediğimi göstermez ama haddimi de aşmak istemem o yüzden ben kendi açıklıklarıma baksam iyi olacak… Ama şu gömlekteki detayı daha önce hiç fark etmemiştim. Bu kadar ince bi detayı görüp insanları uyarman o kadar güzel ki….

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin ise bu kadar bilinç olman o kadar güzel ve taktir edilesi hayranlık uyandırıcı

      Sil
    2. Sevgili Enise tesettür çok önemli bir konudur ve her müslüman bayana farzdır ancak islam sadece tesettür değildir eminim ki bir çok bayan açık oldukları halde daha muhafazakar daha bilinçli daha vakarlı yaşıyor dilerim tesettürü de nasip eder Rabbim.Demek istediğim bütün mesele sadece örtünmek değildir bakınız hanım olmak anne olmak birey ve karakterli olmak bunların hepsi ve daha fazlası saygın bir insanı tanımlıyor. .ve tesettür ile birleşince erdem bir varlık meydana çıkıyor. .sevgilerimle.

      Sil
  23. Ruju ojesi yetiyor zaten, lan ben açık halimle bu fotodakinden daha tesettürlüyüm:)

    YanıtlaSil
  24. güzel yazı olmuş canı gönülden tebrik ederim kardeşim

    YanıtlaSil
  25. çok cici bir blogunuz var takibe aldım :) buralardayım artık

    bende beklerim sevgiler
    tesetturnotlari

    YanıtlaSil
  26. bende aynı konudan rahatsızlık duyuyorum. ama bilmeden yaptıklarına pek inanmıyorum. herkeste 2 göz 1 beyin var yani. Yazı çok anlamlı geldi ama bu tesettür dekoltesine normalmiş gibi alıştık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilmem gerçekten bilerek mi yapılıyor :( ne deyim kendim de o kadar kötü bir müslümanım ki başkasına diyecek bir sözüm yok :(

      Sil
  27. 7 tane olur mu bilmiyorum ama başlayayım.
    1- (Senin de dediğin gibi kol dekoltesi)
    2-Oje
    3-Ruj
    4-Koldaki bileklikler(gözükmemesi lazım diye biliyorum)
    5-Belin şeklini belli eden kemer
    6-fondoten
    7-kıyafette dikkat çekici renklerin kullanılması
    8-Örtünün omuzları kapatması gerekiyordu.
    GÖrdüklerim bu kadar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çoğunu bizde yapmıyoruz ama değil mi :(

      Sil
    2. Maalesef :( Bu aslında yürünmesi gereken bir yol, her adımda biraz daha kendimizi geliştirmeliyiz. Allah hakkımızda hayırlısını eylesin :)

      Sil
  28. isnag isimli kullanıcıya yüzde yüz katılıyorum. Tesettür giyim adı altında malesef hudutlar aşıldı :/ üzücü ama kıyametinde kopması için nedenlere ihtiyaç var.

    YanıtlaSil
  29. Ama ama peki ya o edalı konuşmalar?
    O ballı ballı bakışlar?
    Estetik dolu telefon ekranını okşamalar?
    Parfüm? !!
    ...zor annem zor..say say bitmez.

    YanıtlaSil
  30. Valla her yerini açıp saçını saklamanın mantığını anlayamıyorum, hiç bir zaman da anlayamıycam sanırım.

    YanıtlaSil
  31. Bende o kolları hiç sevmiyorum. Önceleri farkında değildim sonra bir kere öyle bir gömleğimle namaz kılmak istediğimde farketmistim de baya bir açıklık vardı ve namazı da tehlikeye sokuyor. Keşke giydiklerimize güzellik, moda... olarak dikkat edeceğimize inancımıza uygunluğu açısından dikkat eden bir toplum olabilsek.

    YanıtlaSil