Katip Bartleby Yorumu

Katip Bartleby deyince okuyan herkesin diline şu cümle pelesenk oluyor;

Yapmamayı tercih ederim!

Neden Okumak İstedim?

Arka kapak yazısı beni celbetti. Katip Bartleby'nin yapmamayı tercih etmesi ve en iyi hayat en kolay hayattır inancına derinden bağlı olması beni de kitaba bağladı.

Katip Bartleby Konusu

Çalışmanın sınırlarını pasif direnişle çizen ve kendisine verilen görevleri yapmamayı tercih eden Katip Bartleby'nin ilginç öyküsünü çalıştığı hukuk bürosunun sahibi avukattan dinliyoruz.

Avukat Katip Bartleby'nin inadıyla başa çıkamayınca ondan kurtulmak üzere akıl dışı bir yönteme başvurur.

Katip Bartleby Yorumu

Kitap boyunca Bartleby neden böyle olmuş sorusunun cevabını aradım. Sanırım yazarın da amacı buydu: Barleby'i anlamaya çalışmak... 

Ve sürekli neden kimse bu adamı başından atamıyor, neden insanlar ona hayır diyemiyor diye düşündüm. Kimliğinin ve seçimlerinin varoluş mücadelesini verirken kendini yok eden sisteme karşı direnmek için pasif intiharı seçen bir adamın hikayesiydi.

Yalnızlık ve özgürlüğün sınırları hakkında bolca düşündüren verdiğimiz kararların ve yaptığımız eylemlerin asıl sebebini sorgulatan sağlam bir karakter çizilmişti.

Ben yazarın vermeye çalıştığı mesajdan daha çok yarattığı karakteri sevdim. Antipatik kahramanımız zaman zaman kızdım, avukatı destekledim ve onu bu sınıra getiren neydi düşünüp durdum. Son derece yüzeysel yaklaştığım bu kısa öykü kitabını severek okudum.

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Ben de severek okumuştum sizin de okuyup yorumladığınızı görünce çok sevindim. Özellikle şu yorumunuzu çok beğendim: "Yalnızlık ve özgürlüğün sınırları hakkında bolca düşündüren verdiğimiz kararların ve yaptığımız eylemlerin asıl sebebini sorgulatan sağlam bir karakter çizilmişti." Bu kısa hikayeyi iyi bir şekilde özetliyor. Bu arada ellerinize sağlık yazınız çok hoş olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için ben de çok teşekkür ediyorum.
      Aynı düşündüğümüze sevindim ^^

      Sil
  2. İnanılmaz sinir bozucu bir karekterdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah! Bazen sinir olmaktan kitabın verdiği mesaja odaklanamadım :D

      Sil
  3. Emeğine sağlık güzel ve dikkat çekici bir yorum olmuş... Görsel içinde ayrıca tebrik ederim

    YanıtlaSil