Mhrs randevu sistemi doktorlara her 10 dakikakada bir randevu atıyor. İsraf! Devletin acilen buna el atması gerektiğini düşünüyorum.

Şu sıra sağlık problemlerimden dolayı sıkça hastane ziyaretleri yapıyorum. Fibromiyalji hastası olduğum için zaten rutin, 3 ayda bir kontolüm var. Randevularımı da Mhrs sistemi üzerinden alıyorum. Randevular 10 dakikada bir olacak şekilde sıralanıyor ama son derece geniş bir zaman dilimi olduğunu düşünüyorum. 2 dakikada bir konulabilir.

Çünkü doktorun yanına giriyorum ve oturmamla kalkmam bir oluyor. Doktor toplamda 30 saniye beni dinliyor. Benim söylediğimden fazla olarak hiçbir soru sormuyor. Ben konuşurken de muhtemelen tahlilleri atıyor ve sıradaki!

Hatta rekora koşuyorum, 30 saniyede tüm sıkıntılarımı bir nefeste anlatabilme rekoru!

Tahlilleri yaptırıp gelince durum değişiyor, doktor sizi dinliyor mu? Hayır! 
Belki dinlese iyileşeceğim zaten. Çünkü beni dinlemedi ki koyduğu teşhise itimat edeyim. Teşhisine itimat etmeyince de hastalık devam ediyor, içtiğim ilaca karşı bir tereddüdüm var çünkü. Belki inanarak içsem ilacın etkisini plesebo etkisi de destekleyecek ve gerçekten iyileşeceğim. 

Sistem kötü, doktor başına düşen hasta sayısı çok fazla diye işe doktorlar tarafından bakabilirsiniz. Bu bakış açısı yanlış değil, kesinlikle doğru ama eksik! Çünkü özel doktora gittiğimde de fazla bir şey değişmiyor.



Bizdeki sorun insanların mesleklerini severek yapmamalarından kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Ha ben de olsam tüm gün birilerinin hastalıklarından yakınmalarını dinleme işini canla başla yapamazdım mesela. O zaman da bir çıkmaza giriyoruz: Severek yapamayacaksan o mesleği seçme! Burada mesleğinin hakkını veren doktorları tenzih ediyorum elbette, onlar ellerinden öpülesi.

Tamam ama eğitim sistemimize baktığımızda kaç şanslı kişi hayalindeki mesleği yapıyor? Ya da doğru mu yönlendiriliyoruz? Cevaplar üç aşağı beş yukarı belli.

Bilmiyorum, doktorları eleştirmiyorum, empati yapabiliyorum ama nasıl iyileşeceğiz, doğru teşhis için kaç doktor değiştireceğiz, arada boşu boşuna kaç ilaç kullanıp zehirleneceğiz, merak ediyorum. Hastanelerde geçirdiğimiz zaman, hastalıkların verdiği rahatsızlıklar ve düşen yaşam kalitemizi saymıyorum bile!