Muhteşem Gatsby Okur Yorumu

Muhteşem Gatsby Okur Yorumu

Muhteşem Gatsby okumaya başlamadan önce ilk yapmanız gereken tüm yorumlara kulaklarınızı tıkamak olmalı!

Zira her "Amerikan malı" gibi  pazarlaması oldukça iyi yapılarak şişirildiği için ister istemez büyük beklentiler içine girebilir, hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Muhteşem Gatsby klasikler arasında gösterilir. Ben okul yıllarında okuyup okumadığımı bir türlü hatırlayamayınca fiyatı uygun olduğu bir sırada satın aldım. Gerçi bitirdiğim halde hala okudum mu, okumadım mı hatırlayamadım. Hem çok tanıdık bir hikaye, hem de sonu çok yabancı geldi. Belki de okumaya başlayıp yarım bıraktım, kim bilir.

Amerikan'ın "Caz Çağı" olarak bilinen 1920'li yılları, bütün coşkusu, aşırılıkları, şiddeti ve çöküşüyle yansıtır, diyerek tanıtımı yapılan kitap, ağır bir edebiyat barındıracak, okumak zor olacak gibi bir dizi düşünce akla getirse de popüler kültür kitapları kadar eğlenceli ve akıcı olduğunu söylemeliyim.


Hikaye neden bahsediyor kısmına gelirsem; Yeşilçam'a taş çıkartır bir ilerleyişi var, diyebilirim. Yazarın ciddi satırlarını aradan çıkarırsak elimizde komik bir senaryo kalır. 

🔺 Spoiler: 🔺

Düşünsenize; fakir ama gururlu oğlan bir kızı infial ediyor ama fakirim diye kızla evlenemiyor. Kız da beklemekten bıkıp gidiyor zengin oğlanla evleniyor. Yıllar sonra fakir genç zengin olup kız bir gün gelir beni bulur diye kocaman bir ev alıp kızın en sevdiği şeyi yapıyor; sürekli parti veriyor. Sonra kızın ona attığı kazığa, sonunda adamın başına gelenlerin komikliğine falan girmiyorum bile.!

Her gün evini halka açıp tanıyıp tanımadığı tüm insanları ağırladığı partiler veren, bu değirmenin suyu nereden geliyor dedirten gizli kişiliğin, Muhteşem Gatsby'nin kim olduğunu okuyor, ardındaki gerçeği öğreniyor bu esnada Amerikan kültürüne dair biraz daha bilgi ediniyorsunuz.

Ben severek okudum, eğer beklentileriniz dağları aşmadıysa siz de seversiniz. Aksi halde bu kitapta aradığınızı bulamazsınız.



Yorum Gönder

13 Yorumlar

  1. filmini izlediğimde çok etkilenmiştim :) kitabını da merak ettim şimdi. :)

    YanıtlaSil
  2. Bu kitap için başka bir yayınevini tavsiye ediyorlardı yanlış hatırlamıyorsam pinhan yayıneviydi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben iş bankası yayınlarının çevirilerini beğeniyorum bun da da beni rahatsız eden bir şey olmadı açıkçası :)

      Sil
  3. Yahu bu tam bir yeşilçam draması.Yine Amerikalılar bizi kıskanmış:D

    YanıtlaSil
  4. Bende filmde o kadar sıkılmıştım ki aradan sonra çıkmıştım.Belki kitapta daha güzel bi anlatım vardır :)

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle kitap daha iyi ama film de iyi bir uyarlama bence. Ben kitabın anlatıcısı olan karaktere vurulmuştum. Gatsby çok sevmiş, Daisy'i tokatlayasım gelmişti. :D anlatımı dediğiniz gibi çok akıcı. Sevdiğim bir kitap olmuştu. Konuyu da harika özetlemişsiniz 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah konunun şahane bir yeşilçam dizisi olduğuna ktılıyorsun demek :D

      Sil
  6. Merhaba^-^ Sizi uzun zaman önce bir kore dizisi hakkındaki goruslerinizi yazdığınız yazinizla tanıdım. Daha sonra kore dizileriyle ilgili yazılarınızı okumaya devam ettim ve ne zaman bir dizi izleyeceksem önce sizin yorumlarını okumaya başladım. Bir zaman sonra diğer yazılarınızı da okumaya başladım ve okudukça sizi kendime yakın hissettim çünkü birçok yönden sizi kendime benzettim :) Goruslerinizi açıkça dile getirebilmenizi cok begeniyorum ve yazılarınızı severek okuyorum. Çoğu zaman blogunuza girip yeni yazı var mı diye bakıyorum ve zaman buldukça okuyamadığım en eski yazılarınızı okuyorum. Aslında bu düşüncemi daha önce yazacaktım ama biraz cekindim. Üniversite sınavına hazırlandığımdan internete pek sık giremeyeceğimden artık zaman geçmeden içimden geçenleri sizinle paylaşmak istedim. Bu arada İnşallah Allah her şeyi gönlünüze göre verir. Uzum yazım için lütfen kusura bakmayın. Kendinize iyi bakın. ~ İlknur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlknur <3
      Bu güzel yorum için gerçekten çok teşekkür ediyorum.
      Benzememiz, aynı hisleri paylaşmamız çok güzel.
      Çekinecek ne var. Başım üstüne. Her zaman beklerim yorumlarına.
      Allah zihin açıklığı versin. Umarım istediğin yeri kazanırsın da seneye yine bana buradan haber verirsin

      Sil
    2. Rica ederim^-^ Amin, İnşallah kazanırsam haber veririm :))

      Sil