Kabe-i Muazzama Ziyareti 3. Kısım

Tavaf yaparken bildiğim bir gerçeği yaşamaya başlıyorum:

Allah,  evinin etrafında sadece bakarak gezinmenizi ibadet sayıyor.

(Teşbihte hata olmasın) Maşukunun evinin önünde, penceresinin altında dolaşan, bekleşen divane, serseri âşıklar gibiyiz. Avare gibi hayranlıktan ağzımızın suları akarak başımızı ondan, beytinden ayırmadan dönüyoruz. Dönerken bazen yalvarıyoruz, bizi sev, bizi kulluğuna kabul et, diye! Bazen onu sena ediyoruz, bazen onun sevdiklerini sena ediyoruz. Af diliyoruz, ama en çok bizi yine evine kabul et, tekrar tekrar gelmeyi nasip et, diyoruz. Çünkü daha ilk günden, buradan nasıl ayrılacağız diye üzülmeye başlıyoruz.

Evinin kapısına geldiğimizde belki manen içeri davet eder diye umarak selam veriyoruz:

Bismillâhi Allahû Ekber!

Makam-ı İbrahim’in önünden geçiyoruz da onun ayak izini, Kâbe’yi yaparken ayağının altına merdiven olan o mübarek taşı görüp keşke onun ayağını bastığı taş kadar olsaydık demeden edemiyoruz.


Tavaf esnasında beni derinden etkileyen iki hadise oluyor.

  •       İki tavafta da gördüğüm esmer tenli, beyaz sakallı, tertemiz beyaz kıyafeti, elinde bastonuyla tavaf etmeye çalışan, o hengâmede ise kimsenin çarpıp aksatmadığı, yere düşürmediği gözleri görmeyen bir amca. Gözleri âmâ ama kalbi görüyor ki Rabbim ona da bu devleti bahşetmiş diyorum.
  • Diğeri ise elleri ile yerde sürünerek tavaf etmeye çalışan ayakları olmayan bir dede… Tekerlekli sandalyeye izin veriliyor, ruhsat var ama belki parası yok, belki kendi say ü gayreti ile ibadetini tamamlamak istediğinden bilinmez, kan ter içinde kalarak, elleri ile vücudunu çekerek tavafını yapmaya çalışıyor. Onu görünce diyorum ki; onun tavafı kabul olunurken benimkinin de kabul olması için haya etmeden nasıl dua edebilirim!

Genci, yaşlısı, çoluğu çocuğu, göreni, görmeyeni, yürüyebileni, yürüyemeyeni, her beldeden bir sürü insan var bu kalabalığın içerisinde. Bizi de bu kalabalığa karıştıran Rabbimize şükrediyoruz.

Sonra bir açıklık bulup Kâbe’nin duvarına doğru yaklaşıyoruz. Erkekler bizi muhafaza ediyor ve sırayla Kâbe’ye sarılmaya gidiyoruz.

Ah sıra bana geliyor! Nasıl anlatayım bilemiyorum; örtünün altından duvarına, hani o, peygamber efendimizin iki eli ve tüm vücudunu yaslayarak dua ettiği duvara ellerimi değiyorum. Yaşadığım duyguyu tarif etmemin imkânı yok. Her şeyi ve her şey hakkında yazabileceğimi iddia ederdim, zavallı ben! İşte size o an ne hissettiğimi anlatamıyorum.

Tavaflarımız kalabalığın şiddetine göre bazen yarım saat sürerken bazen bir buçuk saati buluyor. Bir buçuk saat 50 derece güneşin altında kalıyoruz. O güneş bizi bir daraltsın, o kalabalıkla beraber nefes alamaz bir duruma gelelim, yok efendim yok! Sıcak aklımıza bile gelmiyor. Güneşin yakıcı sıcaklığı da dâhil olmak üzere o anda dünyalık hiçbir şey düşünemiyoruz.


Tavafı bitirip 2 rekât tavaf namazımızı kılmak üzere uygun bir yer buluyoruz. Namazdan sonra zemzemlerimizi içip umrenin vaciplerinden olan Safa ve Merve arasında sa’y yapmaya gideceğiz.

Devam edecek...

1.Kısmı şuradan okuyabilirsiniz.
2.Kısmı şuradan okuyabilirsiniz.

Yorum Gönder

22 Yorumlar

  1. Allah Kabul etsin.
    (tam yazıyı okurken pat diye ortaya çıkan bir karede facebook aboneliği talebi okumayı kesiyor.Benim fikrim başka bir kenara koysanız daha iyi olur.)

    YanıtlaSil
  2. Canım nabrut Allahım tekrar gıtmeyı nasıp etsın. Oyle guzel anlatıyorsunki tekrar tekrar yasatıyorsun bıze çook tesekkur ederım kendı adıma zıyaretını yazıp paylaştığın için 😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin cümlemize tekrar tekrar nasip etsin ^^
      Ben de yazarken tekrar yaşamış gibi oluyorum, sayenizde!

      Sil
  3. Öyle güzel anlatmışsınız ki... sanki O mubarek mekana gitmiş anlattığınız herşeyi yaşamış gibi hissettim kendimi. Adı geçince bile gözlerim doluyor gidip görmek nasib olursa gözyaşlarım sel olur heralde. Rabbim kabul eylesin ibadetinizi, ziyaretinizi bizlere de nasib eylesin inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir his geçirebildiysem ne mutlu bana..
      Rabbim bizzat gidip yaşamayı nasip etsin inşallah.

      Sil
  4. Offff, kıskanmak mı diyeyim, imrenmek mi diyeyim, aşermek mi diyeyim... Allah bize de nasil etsin 🙏 (Asiye)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kıskançlık çok güzel, Allah'ın sevdiği bir şey olsa gerek ^^ En kısa zamanda inşallah

      Sil
  5. Umre anılarını gözyaşları içerisinde hasretle okuyorum lütfen ara vermeden devam et Allah razı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah sizlerden de razı olsun, ne mutlu bana ki yazdıklarım kalbine dokunan, kalbi ölmemiş insanlar okuyormuş beni.

      Sil
  6. Cok ozendim o kadar ki anlatmam imkânsız Allah'im bizleri de davet et Yarabbim diğer kısımları sabırsızlıkla bekliyorum.

    D.S.K.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın. Rabbim en kısa zamanda nasip eder inşallah. Canı gönülden diliyorum.

      Sil
  7. Off ne güzel haber. Çok özendim. Yeni geldiğim halde :( Bana da dua et olur mu?

    YanıtlaSil
  8. Rabbim tekrar gitmeyi nasip etsin Nabrut.o kullugu tekrar tattirsin

    YanıtlaSil
  9. Okurken gözlerim doldu. Özellikle de Kabe'ye sarılma anınızı anlattığınız paragrafta. Bir an kendimi hayal ettim Kabe'ye sarılırken de... O bile duygulanmama, kalbimin heyecanlanmasına yetti. Rabbim bana ve tüm isteyenlere de gitmeyi nasip etsin inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalbin ölmemiş olması böyle şeylerin gözünden yaş getirebilmesi öyle büyük bir nimet ki Allah daim kılsın ve en kısa zamanda bizzat yaşamayı nasip etsin

      Sil
  10. Okurken gözyaşı selinde düşündüğüm şu, haya ediyorum ya Rab elim ayağım tutuyor gücüm kuvvetin yerinde ama kul olarak bi o kadar zayıf ve bi o kadar acizim o amcalarımın elinde tuttuğu baston olmak isterdim. Sürünerek tavaf eden amcanın tekerlekli sandalyesi olmak isterdim. Ever bi canlıyım ama o nesnelere hiç bu kadar özenmemiştim. Bu gece bittim bu yazılarla. Rabbim senden razı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabbim senden de razı olsun. Haya etmemek elde değil.
      Hepimiz o kadar aciziz ki. Rabbim bize rahmeti ile muamele etsin.

      Sil
  11. Nasıl tatlı yazmışsın ^^

    YanıtlaSil
  12. Hoş geldin!
    Ne diyebilirim ki seni çok iyi anlıyorum :(
    Allah tekrarını nasip etsin

    YanıtlaSil