Bu Hatunun Biyografisini Yazacağım!

Babaannem müderris olan dedesinin eğitiminden geçerek annesi gibi hoca olmuş, ama annesinden farklı olarak Tevhid-i Tedrisat konunu sebebi ile diplomasız kalmış.

Size babaannemin talihsiz hayatını şurada anlatmıştım, en çok okunan yazılarımdan birisidir. 

Geç evlenen, kendi güzel, kaderi çirkin olan bu kadın, kocasının onu terk etmesi üzerine 3 çocuğu ile yalnız kalınca kendini mahallenin çocuklarına Kuran-ı Kerim öğretmeye adamış, ücretini ahirette almak üzere.

Yıllarca bıkmadan, usanmadan bu gönüllü işini sürdürmüş. Mahallesinde ona Hoca Teyze derler. Hoca teyze aşağıya, hoca teyze yukarıya. 

Hoca teyze kendi ilminin mukabili olan diplomayı alamamış belki ama üç çocuğuna da hem maddi hem manevi ilimleri okutturarak diplomalı yapmayı başarmış.

Ana öğünü süte doğranmış ekmek olan 41 kiloluk bu kadından daha önce de bahsettim ki daha bahsetmediğim belki bir gün biyografisini yazarsam diye beklettiğim nice hikâyeler var.


Bugün size hikâyesinin son bölümünü yazacağım.

Bu acıklı hikâyenin sonunda başkahraman, 41 kiloluk dev, ıslak gözlü, hüzünlü kadın yaşadıklarının büyük bir bölümünü unuttu. Şimdilerde benim 8 yaşında olduğum hallerimi hatırlayıp babama benim nerede olduğumu soruyor, bu kadın kim diye beni işaret ediyor. Ara sıra “gurban olurum seni verene” dediği günlerdeki bakışlarını atıp hafızası normale döner gibi oluyor. Ya da böyle bir şey olmuyor ben böyle olduğunu sanmak istiyorum, bilemiyorum.

Babaanne bana dua et, dediğimde;


Allah işini gücünü rast getirsin, diyor.

Belki son kez, belki sondan birkaç kez önce…

Yaşlılar kötü kokar diye yalan söylüyorlar, mis gibi kokuyor. Ama bir kucak. Gittikçe küçülüyor. Biliyorum, bunlar onu son görüşlerimiz. Ama en çok neye üzülüyorum biliyor musunuz?

  • Keşke unutmaya baştan başlasaydı, çünkü en kötü günleri hayatının başında yaşadıklarıydı.


Yorum Gönder

15 Yorumlar

  1. Babanne sözü bile içimi eritiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bize ki babanneler daha az sevilir sözünü yıkabilmişiz.

      Sil
  2. ahhh..ne güzel anlatmışsın böylesine değerli bir insanın yaşadıklarını.. bu yazını okurken şurdan öbür yazıya öbür yazıdan burada ki yazıya koşturup durdum ve gözlerimin dolmasını, akan yaşı engelleyemedim.. Okurken benim de bir var bir yok kocası olan ve tek başına 10 tane ve hepsinin aralarında ikişer yaş bulunan çocuklarına hem annelik hem babalık yapan babaannemin anlattıkları, duyduğum ve gördüğüm hüzünlü yaşamı geçti gözümün önünden..
    Allah hayırlı ömürler versin İnşaAllah. Allah babaannene uzun sağlıklı ömürler versin , bizimkilere de inşaAllah.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Allah senin babannene de uzun ömürler versin ne şanslı çocuklarız böyle efsane kadınların torunları olmak nasip olmuş

      Sil
  3. babanenein hayatını okumadığıma inanmıyorum, hemen okuyyacağım, çok merak ettim :)

    YanıtlaSil
  4. Çok uzuldum nabrut senin adına , yınede onca kotu hatıraya ragmen ona hep hayır dua eden hwp guzel hatırlayan onlarca talebesı olmuş ne mutlu ilmi ogrenmiş ve ogretmiş. Allah hüsnü hatime nasip etsin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet böyle bir kadının böyle bir hastalığa düşmesi çok üzücü ama belki de artık hatırlamak ağır geliyordu bilemiyorum :(

      Sil
  5. Üzdün,Allah şifa versin.

    YanıtlaSil
  6. İnsanı yaralayan anılar kolay unutulmaz. Dün yada bugün yaşanmış olması fark etmez. Sizi hatırlamıyor olsa bile yaşaması çok güzel. Ben babannemi kaybedeli 10 yıl oluyor, büyüklerle yaşamak büyük bir nimet ve yeni nesil bunu bilemeyecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orası kesinlikle öyle! varlığı yetiyor.
      Size de Allah rahmet eylesin :(

      Sil
  7. Çok çekmiş ve Sanirsam Rabbim manevi anlamda tertemiz yapmak ya da mertebesini daha çok yükseltmek istiyor.teyzem dualarimda olacak INSALLAH 🍀

    YanıtlaSil
  8. Babaanneni tanıyabilmiş ve onunla vakit geçirebilmiş olman bir mucize. Benim ninem de bu aralar benzer durumda, başucunda dua ediyor ve ona biçilen ömrün kalanın rahat geçirmesi için çabalıyoruz. O yüzden çok iyi anlıyorum seni. Allah babaanneciğinin akıbetini hayırlı kılsın, bizlere de o dirayetli büyüklerimizin gayret, iman ve metanetini taşımayı nasip etsin. Babaannenin ellerinden öpüyorum.

    YanıtlaSil