Stresle Baş Etmenin Kesin Çözümü

"Stresle nasıl baş ediyorsunuz?"

Gazete ve dergilerde bolca da internet sitelerinde stresle baş etme yolları gibi başlıklar altında, başlığının altını doldurmayan boş tavsiyelerle dolu yazılar olur. Reyting için yazılan bu yazıları okuyup bir fayda elde edebilen olduğunu sanmıyorum.

Herkesin kendine göre stres yönetimi olsa da stres ile baş edilemez, bence. Yönetip azaltabiliriz ama stressiz yaşamak için robot olmak lazım ya da Bakırköylük olmak kesin, neştersiz çözüm. Benim stres yönetimim ise uyuklamak! Bu satırı yazarken çok güldüm kendime.

Stresli isem oturduğum yerde ebeler, nineler gibi başım önüme bile düşebilir. Bu benim olayı düşünmemek adına kaçış yolum. 

Şimdi siz burada vekil uyukladı zannediyorsunuz, ama belki o da benim gibi stresi böyle yönetiyor 😃

Ama stresle üzüntüyü birbirine karıştırmayalım. Üzüntülü isem uykum kaçar, malum bir huzursuz bacak sendromu hastasıyım. Gözüme gram uyku girmez.


Mesela stresli iken yemek yiyebiliyorum hem de böyle midemin atıl durumda olan kileri hizmete açılmışçasına ama üzüntülü isem artık kaburgalarım sayılmaya başlar.

Uyku bana stres halinde hücum eder ve çok ilginç ki bu bizde genetik. Evet, babam, abim hatta babaannem bir şeyi stres etti ise uyuklar. Babam eve gelip eline İpad’ini alınca veya televizyon izlerken uyukluyor, kafası önüne düşüp duruyorsa bilirim ki stres tavandır. Hani Kurtlar Vadisinde Polat’ın Baron’un oğlu olduğu 3 kez hapşırmasından anlaşılmıştı ya, hah bizim de babamla akraba olduğumuz bu genetik mirastan ötürü şüphe götürmez bir gerçek. 😀

Tabii bir başkasına gamsızlık gibi gelebilecek olan bu şahane kalıtımsal özelliğimiz annemi deli eder. Düşünsenize mesela taşınacaksınız, ev toplama, taşıma şirketi bulma vi gibi konular var, tabi ister istemez bir stres hali mevcut. Bu esnada annemin dört bir yanını stres sarmışken evde 3 kişi uyukluyor. Film gibi. 

Zaten bana babamdan bize geçen diğer genetik miras öyle güzel ki (!) evleneceğim insan çok şanslı, çünkü ömrünü tek bir kişi ile geçirmek zorunda değil, muhtemelen yenilemek zorunda kalacak. 😝😂

İşte bizde durumlar bundan ibaret. 
Peki, sizin stres halinde nasıl birine dönüşüyorsunuz?

Yorum Gönder

27 Yorumlar

  1. Günaydın nabrut.Ben stresi cozebilecegim bir sorunsa çözüm bulmaya çalışarak. Çözümü yoksa da unutmaya Çalışarak atlatiyorum aklini başka seylerle Meşgul etmek EN guzeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın, iyi geceler :D
      evet unutmaya çalışmak da şahane bir çözüm :)

      Sil
  2. Geçen günde ben minicik yazmıştım bu konuyu :D

    Ben stresli olunca neşelenirim gülüp dururum çılgınca, acayip enerjik görünürüm takii kaçınılmaz şey,stres yaptığım olay gerçekleşene kadar o zaman da işte normal semptomlar olan terlemeler, kalp çarpıntıları başlar.

    Mesela bir sınavdan önce fazla neşeliysem ölümüne korkuyorumdur ama kimse bilmez ayy ne kadar rahatsın der manyaklığın boyutundan bihaber tabi :D

    İştahım da açılır her şeyi yemek isterim. Çok fazla yerim. Normalde kuş kadar yiyen ben dehşet bir yemek canavarı olurum. Üzgünken de senin gibi iştahım kesilir yemeden yatmalar, kalkınca iştahsızlık.

    Kesinlikle babamdan annemden almamışım ben bu gülme işlerini. Kendi kendime numara yapmayı mı öğrendim yoksa birinden mi çarptım bilmiyorum ama :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dur ben onu kaçırmışım bakayım bir :)
      kuyruğu dik tutmak en önemli vazifen demek ki :D
      ben anlardım ama bana yutturamazdın :D

      Sil
  3. Hmmm bendeniz stres topu :) Gamsız olmayı çooook isterdim düşün stresimden boyum çıkmadı belki 1.60 falan zorlardım yahu ;)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gamsız olmayı kim istemez. uzun gözüküyorsun aslında 160 dan daha fazla gibi ^^

      Sil
    2. Canım Nabrutttt ❤ ahh keşkeeeee ! 155.

      Sil
  4. Ben galiba doğru düzgün stres yapmıyorum ya. Yani kırkta yılda bir stresli olurum, o zamanlar da içimi saran bir şey ve çikolata bile yiyememe.. Ama onun dışında genelde her şey üst üste de binse stres yapamıyorum ben, o an yapabileceğim bir şey yoksa unutuyorum :D Yni genelde insanlar bir şey için o an yapabilecek bir şey yoksa bile, o an yaptıkları işi de stresten tam yapamazlar ya, bende hiç öyle bir durum yok. Tüm işleri yapamasam bile bari bölük pörçük yapmayayım düşüncesi hakim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence henüz küçüksün ya fasulye ondan böylesin. 5-6 yıl sonra gerçek stresler başlayacak o zaman yine konuşalım :)

      Sil
  5. Ay nabrutcum benim stres halim yemekle geçiyor. Üzüntülü isem de mutlaka yatarım. Uyuyunca yani uyandıktan sonra üzüntüm azalmış bir nebze olsa sakinleşmiş oluyorum. Ama yine de her halükarda iştahımı hiç kaybetmem. Grip olduğumda bile. Genetik bir özellik değil de Allah'ın bana bir lütfu mu yoksa.. neyse biz lütfu diyelim ☺️ Ama insan arada iştahını kaybedip zayıflamak istiyor Yani 😒 Hala bi de mutluysam ya da canım sıkılmışsa mutlaka müzik açıp oynarım 😂 Bu da benim serbest serseri stilim 😂 Sen sadece stresi sormuşsun ama ben her bi duygu halimi anlatır olmuşum. velhasıl benim stresim üzüntüm mutluluğumun yegane gereksinimi yemek 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha çok tatlısın Betül :D
      Hele oynarım kısmında koptum. Annen yine gelenler geldi bizimkine demiyor mu :D

      Sil
  6. Sana böyle bir miras bıraktıkları için büyüklerine ne kadar minnettar olsan az 😊on numara yöntem her ne kadar çevrenin sinirlerini alt üst edecek olsa da 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer miraslarını düşününce bu da amorti olsun artık :D

      Sil
  7. stres günümüzün büyük sorunu uyuklamak da vücut yorgunluğundan kaynaklıdır belki yine de bir kaçış kişinin kendini dinlendirmesi de olabilir. yaşanılan toplumun içinde stresten uzak durmak na mümkün :) ben müzik dinlerim stresimi atmak için, ruhum dinlenir, herkesin farklı farklı bir yolu vardır yorumlar gelince merakla okuyacam sevgilerle :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müzik dinlemek de güzel bir seçenek olabilir ama ben uyukladığım için o anda yapamam tabi :DDD

      Sil
  8. Ben stresli isem çene düşer.İnsanları bıktırırım kendimden.

    YanıtlaSil
  9. Ayyy ben cok stresliyim.. Stresten yemek yiyemem migdem bulanir cunku o sebeple yiyemem. Ve arkasina panik atak gibi gelir bende. Ama bu durumdan uyuyarak cikarim bende goz kapaklarim duser ayakta tutamam onlari uyudugumda ise ustumden kamyon gecmis gibi bir enkazla uyanip 3 gun zorla yemek yedikten sonra kendime gelirim. Stresi atsamda yemeklerden bulanma durumu gecmiyor. Sanirim migdeyide rahatsiz etmis oluyorum. :) Suan bas edebiliyorum sanirim. Hayata adim atarken bu sayede pisecegim sanirim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Panik atağın mı var :( neler yaşadın da böyle bir etki bıraktı acaba :(
      Kendi ayaklarının üzerinde dururken daha dirayetli ve güçlü olacağını tahmin ediyorum ben de.

      Sil
  10. Ben çok fazla telaş yapan bir insanım. En iyi çözümde stres yaptığın şeyi düşünmemek, ben video izlerim yada film yada dizi kafamı dağıtsın hiç fark etmez. Ben böyle rahatlarım ama tabi en kestirme yol çözüm ama tabi her zaman çözüm yolu bulunamıyor.

    YanıtlaSil
  11. Bende tam tersi oluyor , üzgünken uyuyorum , stresliyken gözümü bile kırpmıyorum :D

    YanıtlaSil
  12. Stres deme hiç...Stresli anımdan benden uzak durur ailem. Patlamaya hazır bomba gibiyimdir. Yemek yiyememe, Vücudumda çıkan yaralar, kendini kesme isteği, bipolar duygulanım bozukluğu atağı art arta gelir.Eğer iş yerindeysem, tüm evrakları saçarım, dosyaları yere fırlatırım :) Amirlerim kızmıyor ama şube müdürüm henüz bilmiyor :D Sonra eşime, kızıma sararım. Verdiğim 24 kiloyu nasıl verdiğimi merak eder insanlar.. Strese gir sen de verirsin :)
    Neşeli anımda da benden iyisi, benden pozitifi yoktur :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off çok korktum :D
      Stres benden kilo kaybı yapıyor ama içime attığım için sanırım. seninki daha iyi dışa vurum her zaman iyidir :D

      Sil
  13. Tam tersi oluyor bende. Stresliyken bi kıpır kıpırlık, yerinde duramama, bişey yiyememe, uyuyamama. Ama üzgün, depresdifsem aşırı yeme, sürekli uyku hali, kilo alma.. Ben herkeste böyle oluyor zannediyorum, şaşırdım:)

    YanıtlaSil