Haruki Murakami Koşmasaydım Yazamazdım Okur Yorumu

Kitap: Koşmasaydım Yazamazdım
Yazar: Haruki Murakami 

Haruki Murakami sevdalısı olduğumu sağır sultana da duyurdum sanırım. Bu seferki Haruki Murakami kitabı için yazarın en kişisel kitabı diyebilirim. Tam bir otobiyografi asla diyemeyiz ama "kendisi hakkında" yazdığı bir kitap olduğu şüphesiz. 

Yazar kitabı yazmak için çıkış noktası olarak kendisine sıkça sorulan şu soruyu gösteriyor:

Murakami Bey insan sizin gibi sağlıklı bir yaşam sürünce zamanla roman yazamaz hale gelmez mi?

İşte yazar bu sorudan yola çıkarak nasıl roman yazmaya başladığını, zamanla sigarayı bırakıp koşucu olduğu gibi hayatına dair birçok özel bilgiye yer veriyor.

Evet, yazar geçek hayatında profesyonel bir koşucu ve kitaplarını koşarken temizlediği zihni ile yazıyor. 

Kitabın ana teması da koşmak üzerine, öyle ki sizde hemen bir koşu ayakkabısı alıp yola düşme isteği uyandırıyor. 


Ama yazdıklarını sadece koşmak ile de sınırlı bırakmıyor, roman yazımına karşı bazı ipuçları da veriyor. Zaman zaman kendini eleştiriyor, zaman zaman kendine dair sırlar veriyor. Hani yazar hep yalnız insan teması işler ya kitaplarında bakın onun ile alakalı diyor ki;

Benim daha çok yalnızlığı seven bir karakterim vardır. Her gün bir iki saat hiç kimseyle konuşmadan koşsam da, dört beş saat maşa başında sessiz sedasız çalışsam da bu beni ne bunaltır, ne de canım sıkılır. Birileriyle bir şeyler yapmaktansa, tek başıma sessizce kitap okumayı, kendimi vererek müzik dinlemeyi severim. Tek başına olduktan sonra yapacak bir şeyler bulma sıkıntım yoktur.

Böyle mesafeli bir yazar için çok kişisel cümleler değil mi?
Kitabın fonunda her Murakami kitabı gibi yine müzikler çalıyor, bazen başlığa iliştirilmiş, bazen koşarken kulağına taktığı Ipod'una...

Haruki Murakami seviyorsanız mutlaka bu kitabını da okumalısınız, lakin eğer henüz yazarla tanışmadı iseniz bu kitabı okumak için henüz erken olacaktır.

Yorum Gönder

9 Yorumlar

  1. tam da bu kitabı almak üzereydim ve yazarın okuyacağım ilk kitabı olarak seçmiştim.ozaman bu kilişe soruyo hemen soruyorum : ilk hangi kitabını önerirsin ?

    YanıtlaSil
  2. Bende kısa bir süre içerisinde Haruki Murakami hayranı olarak bu kitabı da çok beğenmiştim. Özellikle diğer kitaplarını okuyanların okuması gerekiyor. Eğer hiç bir kitabını okumadıysanız sıkıcı bulabilirsiniz o ayrı. :) Bende bu günlerde son kitabına başlamayı düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son kitabı da o kadar eski tarihli bir kitap ki elim gitmiyor.

      Sil
  3. Ya canım Nabrut, zarfımı burada görünce nasıl mutlu oldum ^_^ Utanarak söylüyorum ki, ben şimdiye kadar Murakami hiç okumadım. Yıllardır methini sosyal medyada sıkça duyuyorum ve kitaplarını merak ediyorum lakin nedense bir türlü nasip olmadı alıp da okumak. Postu okuduktan sonra yazacaktım hatta, ilk olarak hangi kitabını okumamı önerirsin diye yorumlara bakınca almış oldum cevabımı da :) En kısa zamanda İmkansızın Şarkısı'nı alacağım inşaallah ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zarfın baş köşemde çok seviyorum ^^
      Sevdiğim şeyleri sevdiklerimin okumasını çok istiyorum o yüzden evet imkansızın şarkısını oku mutlaka. ^^

      Sil
  4. şu adamın bir kitabına başlayaydım
    devamında da adamı merak eder aşkla bu kitabı okurdum
    bi yerden bismillah demeliyim ;)

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar Ebru ^^
    Çok teşekkür ediyorum güzel yorumun için ^^

    Sevgiler

    YanıtlaSil