Kore Yumurtaları Neden O Kadar Koyu?

Kore dizilerinde özellikle sauna sahnelerinde gördüğüm kahverengi yumurtanın sırrını çok merak ediyor, acaba çooook kaynatmaktan mı bu rengi alıyor diye düşünüyordum. Hatta bir defasında tekrar tekrar su ekleyerek -zira kaynamaktan su kalmıyordu- bir saate yakın kaynatmayı denedim. Gene de bu kahverengi tonunda bir yumurta elde edemedim.

Artık boya katıyorlar ya da Kore'de yumurtalar demek ki böyle diye düşünmeye başlamıştım ki yapılışını öğrendim.



Kore Sauna Stili Yumurta yapmak için gerekli olan malzemeler


6 büyük yumurta
 3/4 su bardağı su 
2 çay kaşığı deniz tuzu
Ve bir Rice Cooker yani bizim pek kullanmadığımız ama Kore'de her evin olmazsa olmazı Pilav Makinası




Kore Sauna Stili Yumurtanın Yapılışı

  1. Yumurtaların 2 saat oda sıcaklığında bekletilmiş olması gerekiyor. Zira çok uzun süre pişeceği için soğuk bir yumurta pişme esnasında çatlama yapabilir. Hatta kesin çözüm için 2 saat boyunca ılık su içinde tutmak iyi olacaktır.
  2. Pirinç makinesinin içine suyu ve tuzu dökün. Yüksek buharlı olan ayarında pişirmeye alın. Makineniz zaman ayarlı ise 50 dakikaya ayarlayabilirsiniz. 
  3. Piştikten sonra hemen soymaya kalkmayın. Çünkü uzun pişme süresinden dolayı aşırı sıcak olacaktır.
Tarifi okudunuz.
Çok basit ama benim pilav makinem yok ki diye üzülmeyiniz. Zira aynı işlemi zaten pilav makinesi mantığı ile çalışan, yoğun buhar sağlayan düdüklü tencerede de yapabilirsiniz. Sadece pişirme süresi pilav makinesine göre değişiklik gösterebileceği için denilme yanılma yöntemi ile biraz yumurta heba etmeniz gerekebilir.

Kore'de saunalarda bu yumurtanın yenilme nedenine gelince;
bir saunayı düşünün, aşırı sıcak ve buharlı. Bu saunanın etkisi ile pilav makinesinin etkisi aynı olacaktır değil mi?
İşte Koreliler de eskiden bu yumurtaları saunalarda geceden pişirmeye bırakırlarmış. Sonra sabah afiyetle yerlermiş.

Tarifi veren sitelerden edindiğim bilgi kadarıyla tadı cevize benziyormuş. Yok artık dedim. Cevizle ne alakası var değil mi? Ama işte bize de biran önce deneyip tadı hakkında fikir yürütmek kaldı.

Afiyet Olsun!
Facebook Kore Dizileri Sayfamı takip etmek için: https://www.facebook.com/koredizifilmreplikleri1

Blog'umda yazdığım tüm dizi ve filmleri alfabetik olarak sıraladım.
Dizi listesine Buradan film listesine ise Şuradan ulaşabilirsiniz.

Bana ulaşabileceğiniz diğer sosyal medya hesaplarım

Yorum Gönder

25 Yorumlar

  1. Benimde en çok merak ettiğim konulardan biriydi bu, hatta geçen gün annemle Running man izlerken -sauna bölümünde- orada görüp kafa yormuştuk. Ben yumurtayı pişirmeden önce baya sallarsak birbirine karışır da öyle olur diye düşünmüştüm ama rengi koyuymuş baya.. Alakası yokmuş yani :D Bilgilendirme için teşekkür ederim çokça, deneyelim bakalım bir gün^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadını çok merak ediyorum birimiz hemen deneyip haber vermeli :D

      Sil
  2. Yumurta sevmeyen biri olarak ön yargı ile bakıyorum, ama tadı gerçekten cevize benziyor olabilir mi bilemedim şimdi acaba risk alıp denesem mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yumurta ile benim de aram yok açıkçası ama yine de yumurta yemem gerekrse böyle morarana kadar kaynamış olmalı.
      o yüzden bu kadar çok pişmiş bir yumurtayı severim gibi geliyor. hele ceviz olayı hakikaten çok ilginç

      Sil
  3. merhaba yumurtayı haşladığın suya soya sosu ekleyince de rengi kahverengi oluyor :)

    YanıtlaSil
  4. Deneyen olursa güzel mi değil mi haber versin hayrına ;) yumurtanin kokusunu, bulaşıgini sevmem ama ceviz tadı meraklandirdı. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bende sevmem ama yiyeceksem çok pişmiş yumurta yerim :D ben denerim ramazandan sonra :D

      Sil
  5. her ne kadar yumurta sevsem de bir türlü yildizimin barismadigi bir pisirme usulu. nerde hatirlamiyorum ama sanirim iki kez yedim. yumurtaliktan cikiyor bana göre. gacir gucur, hazir mantar konservesi gibi bir yapisi oluyor. bir de soguk yumurtadan hic hazzetmem. soguk servis edilmisti. bu da böyle bi anim :P

    YanıtlaSil
  6. Dikkat çeken bir detaya girmissin yine nabrutum:) ben en cok otobus icinde yenen haslanmis yumurtalara odaklaniyorumm genelde . atistirmalik niyetine yense de o yumurtanin kokusunu ne yapiyorlar acaba :)

    YanıtlaSil
  7. ilginçmiş. :)
    bende geçen yumurtayı çok pişerse vitamin kaybına uğradığını söyleyen doktora denk geldim. hani sarısı ile beyazı arasındaki zar var ya, o grileşmemeliymiş. çiğ de yememek lazımmış.
    bunlarda benden :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne adayı bildirdi :D
      hihi ben az pişmiş yumurta yiyemem zaten yumurta da hiç sevmem :D

      Sil
  8. Soyutma yumurtanı sevmirəm. Amma bu iştah açıcçılıqda bəyaz yumurtadan geridə qalıb. Hər halda heç vaxt sınamayacam. Xüsusilə də dadı ceviz/qoz dadı verirsə, çünki qoz da yemirəm mən :D Amma bilgi üçün təşəkkürlər Nabrut ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo o zaman sen bu yumurtaya hiç bulaşma senlik bir şey değil :D

      Sil
  9. Ayyyy gece gece midem ayağa kalktı yumurta severim sevmesine dere bu ne bileyim hem zararlıymış bu kadar pişirmek yemeyin anam yemeyin yavrum yok yok yapmayın denemeyin bile kırın tereyağında veya haşlayın anam babam usulü:)))))

    YanıtlaSil
  10. ne acayipmiş rengi hahah :D ilgiyle okudum, ne böyle yumurtalardan ne de yapılışlarından haberim yoktu :D sağolasın !

    YanıtlaSil
  11. Sen çok yaşa nabrut ınan hep hep merak etmisimdir vallahi ve hep tahmin etmistim ama ceviz gerçekten ilginç ama yumurtayı böyle yemek midemi kaldirir diye dusunuyordum hep günde iki yumurta yemeye dikkat eden biri olarak ama merak ışte yerim her halde tadı nasıl diye ve soğuk olduğunu düşündükçe ağzıma bayat bir tat celsede denenmeli deneyen varsa yapan varsa paylsirsa sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk fırsatta deneyip tadını da paylaşacağım :D
      soğuk değildir ya neden soğuk olsun kii soğuk yumurta ben de yiyemem :D

      Sil
    2. Niye öyle hissettim ama bilmiyorum sicakta çok katı katı ilginç olurdu galiba en kısa zamanda bende dört gözle bekliyor olacagim

      Sil
  12. yumurta çok pişip o zar grileşince içindeki bazı maddelerin trans yağına dönüştüğünü, fayddasından çok zararı olduğunu söyleyen ve her yumurtada zorla bana 3 dakika tutturan doktor bir annem var. yapın da çok fazla yemeyin bence
    söyliyim de vatana millete bir faydam olsun dedim bilginize.. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah :D fazla değil daha hiç yemedik :)
      teşekkür ederiz bu güzel bilgi için de ^^

      Sil