Bloggerların Bugün Ne Yazacağım Ben Sorununa Çözüm Yolları

Bir blogger için en büyük muamma ne yazacağım ben? sorunsalıdır.

Bir roman yazarı olsanız hikâyenin ana hatları bellidir, tek bir konu yeterlidir, aradaki boşlukları zengin hayal gücünüzle doldurursunuz. Yazarlara biraz ayıp olacak ama argo böyle izah edilebilir; atarsınız, sallarsınız. Kaleminiz de güçlü ise akar gider. Bu böyledir.

Ama bir kişisel bir blog yazarı olmak bir roman yazarı olmaktan kat ve kat daha zordur.

1- Burada atamazsınız, hayal gücünüzü kullanamazsınız, farklı dünyalara girip çıkamazsınız. Her şey sizin gerçek dünyanız ile kısıtlıdır. Bir roman yazarı gibi hiçbir zaman olmayan ve olmayacak şeyleri yazamazsınız.

2- Her yazınızda farklı ve dikkat çekecek bir konu bulmak ve bu bulduğunuz konuyu çok fazla uzatmadan okuyucuyu sıkmadan ana fikirden de sapmadan anlatmak zorundasınızdır. Hâlbuki roman yazarları bir olayı sayfalarca uzatabilir, paragraflarca betimlemeler yapabilir. 

3- Bir roman yazarı istediği süre zarfında eserini tamamlayıp üzerinden defalarca geçebilme lüksüne sahipken kişisel bir blog yazarının günbegün ya da gün aşırı yazı girmesi gereklidir. 



4- Bir roman yazarı kitabı için tek bir kapak resmi seçerken sizin her yazı için ayrı ayrı konu ile bütünlük sağlayacak orijinal görseller eklemeniz gerekir.

5- En acıklı madde bu olacak: Onlar bu işten para kazanıp geçimini sağlarken siz bir de alan adı, hosting vesaire gibi işlemler için ücret ödersiniz.

Maddeler uzatılabilir. Lakin bu maddeler içindeki her güne ayrı bir konu bulma sıkıntısı bir kişisel blog yazarının en çok zorlandığı kısımdır. Bir şeyler yazmayı seversiniz, zaten bu yüzden blog açmışsınızdır ama bir şeyler yazmayı sevmek düzenli blog yazarı olmanız için yeterli bir ölçüt değildir. Aynı zamanda sürekli yeni konular bulacak kadar sosyal bir hayatınız olmakla beraber, gün içinde ne yazsam diye düşünecek kadar da bloğunuza sıkı sıkıya bağlı olmanız gerekir. Aksi halde kendiniz söyleyip kendiniz çalar, en sonunda da bloggerlık hayatınızı noktalarsınız.

Yıllardır süregelen blogggerlık hayatımda hiçbir zaman 3 gün sonrasında ne yazacağım belli olmadı. Böyle maddeler halinde her güne bir konu başlığı koyduğum bir listem olsaydı çok mutlu olurdum. Önceden aklıma gelip telefonuma not ettiğim birkaç konu başlığı dışında ne yazacağım pek belli olmaz. Yumurta kapıya gelip yarın ne yazacağım ben telaşına düştüğüm anda ilham perilerim etrafıma toplanır demek isterdim ama hayır maalesef toplanmaz. Bir gün yazı girmediysem ya çok yoğunumdur ya da ne yazacağım sorusunun cevabını bulamamışımdır.

Yine bugün ne yazacağım ben sorusunun cevabını aradığım bir anda aaa ben ne yazacağımı bulamadığımı yazacaktım deyip bu satırları kaleme aldım, bugünü de kurtardık elhamdülillah. Hahah!
İşte birçok bloggerın süreklilik arz edemesinin sebebi de budur: Ben şimdi ne yazacağım? sorusu.

Maalesef ki hiç kimse bu sorunun muhatabı değildir ve cevap vermez. Kendinizle başbaşasınızdır.

Mesela ben size desem ki; yarın ne hakkında yazayım?

Kaçınız bana cevap verir?

Not: Soru çok kazık oldu değil mi? :)

Yorum Gönder

41 Yorumlar

  1. Her yazınla yaptığın gibi kafamdaki yüzlerce soru işaretlerinden birini daha gidermiş oldun. Ben de çoğu kez 'Acaba Nabrut bu konuları nerden, nasıl buluyor?' diyerek içimdeki benlerle istişarede bulunuyordum ahaha Ama inan bana sen bu işi fazlasıyla iyi beceriyorsun. Şu ana kadar hiçbir yazına 'Gereksiz/saçma bir yazı olmuş.' demedim, hepsi harika yazılardı. Gelmeyen ilham perilerine de söyle aynen böyle devam etsinler ahaha
    Bu arada yine harika bir yazı olmuş ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canıımmm. İlk yorumda seni görmek de pek keyifli ^^
      Ben de arada saçmalıyorum siz beni anlayışla karşılıyorsunuz biliyorum haha :)

      Sil
  2. Gezi ve kültürle ilgili meselelere değinsen ne güzel olur. Örneğin Kore kültürü üzerine yazılar çoğalabilir belki, veya Kıbrıs'ın nasıl bir yer olduğunu anlatırsan çok keyifle okunur eminim. Ayrıca gidip gördüğün ve sevdiğin şehirler, mekanlara değinebilirsin. Veya en azından Hallyu starları yakından tanıtabilirsin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezi ve Kıbrıs yazıları fikrini sevdim ^^ ama genelde böyle yazılar az okunur nedense.
      Kore kısmına gelirsek aslında Konu kore olunca konu sıkıntım olmuyor. Yazılacak senin de bahsettiğin gibi sayısız şey var ama
      1-Bloğum kore bloğu olsun istemiyorum
      2- ve en önemli madde bu bahsettiğin yazılar acayip vakit alıyor. İngilizce kaynakları oku, çevir, toparla derken bir yazı bazen bir hafta içinde oluşuyor. O kadar da vakit ayırmak bira zor tabi :(

      Sil
  3. Düşünmeden yaz.
    Doğaçlama iyidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten içerik doğaçlama çıkıyor. ama konu olmadan doğaçlama yapılamaz ki. Haydi bismillah diye başlayıp olmayan konu hakkında doğaçlama yaparsam saçmalamış olmaz mıyım :D

      Sil
  4. Görsel konuya cuk diye oturmuş çok hoşş :)
    Belli bir düzeni yok bazen iki güne bir bazen hafta bir bazen iki hafta bir yazabiliyorum. Ev-iş-çocuklar üçgeninde bloğa ne zaman sıra gelirse artık. Macera filmi gibi hayatım maşallah çok hareketli olduğunda bloğa yazacak bişeyler hep çıkıyor malzeme bol da yazacak vakit yok :))
    Yarın gündelik yaşamınızdan bahsedin biraz yarının konusu bu olsun bence ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklu hayat olunca blogun konusu tahmin ediyorum konu sıkıntısı olmaz. Siz anne bloglarının konu yelpazesi çok geniş zira aile geniş. Biz kişisel bloglar bu yönden kısır döngüdeyiz.
      Gündelik yaşam fikri sanırım herkesin merak ettiği ama benim yazmaktan hep kaçtığım bir konu. Bu konuyu değerlendireceğim çok teşekkür ediyorum^^

      Sil
  5. Soru çalışmadığımız yerden geldi :)

    YanıtlaSil
  6. Hahaha daha yeni blogger olma yolunda adım atarken çekiyorum bu sıkıntıları ben, Allah size kolaylık versin :)

    YanıtlaSil
  7. Oncelikle bir blogger olduğun için teşekkürler yazılarını büyük bir zevkle okuyorum.
    Yazı paylasmaya devam et.
    Hecen gun aklima bisey geldi dizilerdeki en iyi yan karakterler acaba nabrut böyle bir yazı paylaşmış mıdır diye merak edip araştırmıştım ama yoktu boyle bir yazi paylasirsan zevkle okurum. Boyle bir düşüncen var mi merak ediyorum.iyi gunler hayirli ramazanlar:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Aslında yan karakter değil de bir vakit bulsam ağıt yakmalık ikinci adamlar başlığı altında bir kara mizah yapasım var biliyor musun? Ama bir türlü vakit olmuyor. Şimdi bu yorumun bana gaz verebilir :)

      Sil
  8. Bu kazık soruya cevap veremiyorum öğretmenim. Bir konu söylerdim de karıştırmayayım şimdi ortalığı :D
    Sen selam ver biz selamını alırız, o bile yeter :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın ^^
      o konuyu bana özelden at çok merak ettim ahah :D

      Sil
  9. Ben ne yazıyorum diye düşündüm yazını okurken. Aklıma eseni diye cevap verdim kendime:) Gündemim neyse onu yazıyorum ben. Çok Daldan dala oluyor ama ne yazacağımı daha az düşünüyorum böylece. Güzel bir yazı olmuş bu arada doğal ve samimi yazılar hep güzel olur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ^^
      1000 yazı yazmışım şimdiye kadar :D artık aklıma esmiyor kuraklık var sanırım :D çok zor durumdayım :)))

      Sil
  10. bir de düzenli post girmeyen fakat başına bi dert düştüğünde koşa koşa gidip bloğa hemen bugün yazmalıyım sorunsalı yaşayan bloggerlar var. yarın takip ettiğin blogların sevdiğin taraflarını yazsana nabruut; hem kendilerine gülümseme olur, hem biz de yeni takip edilesi bloggerlar tanırız (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, blog bir iç döküş ve kaçış mahalli haklısın.
      Hımm peki bu da başka bir konu olsun ama o kadar çok blog takip ediyorum ki bu bir post olmaz, bir yazı dizisi olur :) fikir için teşekkür ediyorum

      Sil
  11. Çok kurnaz bir yazı olmuş sevgili Nabrut :P
    Bir umut bir çözüm yolu çıkar karşıma diye ummuştum. Ne beklerken ne çıktı :D
    Hmmm soruna gelirsek....Önümüz bayram. Biraz kore bayramları hakkında bir şeyler okumak, düzeltiyorum senin elinden okumak güzel olur gibi geliyor :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa çözüm işte nasıl konu bulamadığından bahset sende bir günü kurtarırsın böylece ^^
      Kore bayramları hımm ne güzel konu. Anlaştık çok teşekkür ederim güzel fikrin için :)

      Sil
  12. güzel bir konuya parmak basmışsın,geçmiş yıllarda ben de bu sorunu yaşardım,o zamanlar çok sıkıcı ve stresliydi bu durum saçmaladığım bile olmuştu.ama şimdi yani 6. yılımda 500 yazıyı devirdikten sonra olayım şu oldu:
    telefonumla o hafta içinde neyin resmini çektiysem önce onları gruplandırarak ayrı ayrı yazılar çıkartıyorum.daha sonra başka bir kategori de izlediğim filmler ve kitaplar hakkında oluyor.onun dışında günlük hayat içinde pekçok insana yarar sağlayacak pratik birşeyler keşfettiysem onlara değinirim. bir yere mi seyahat ettim yazarım.bazen furyalar başlatıyorum,en son ki bim lezzetleri denemeleri :) meselacibinliği nasıl temizleriz yıkarız yazısı paylaşmıştım,ay ben iğne oyasından dantel nasıl yıkanır onu bile post yapmıştım ya :) aslında bunlardaki amacım günlük hayatta çoğu kez benim de düştüğüm minik problemler,onları bile google'da arıyoruz,dedim ki bir sorun çözdüğümde ne kadar küçük bile olsa yaz,etiketi koy,bi işe yarar belki,birazdan da tavuk çöpünü atamayacak ve mutfakta bekletmek zorunda kalacaklara fare karınca böcüş evi sarmasın diye ne yapılması gerektiğini yazıcam :)) nabrutçum,ben çözdüm işi,darısı kafası karışıklara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte ben google'a hizmet eden bir yazar olamadım hiç :) ne iğne oyası ne dantelle de hiç aram yok kii :^^
      ayrıca bir bloğun olduğunu bilmiyordum profilinde gözükmüyor çünkü :)

      Sil
    2. E sen geniş kitlelere hitap ediyorsun tatlım, senin konuların bu yüzden gayet yerinde ve güzel bence.beni daha çok ailem ve arkadaşlarım okuyor o yüzden günlük hayatta takılıyorum. Blogumun adresini değiştirmiştir. O yüzden hiç bilmiyorum gözükür gozukmedigini.sıradaki yazı için herkes bişeyler ismarlamis ben de senden Kıbrıs'ta bayram yazısı alırım ☺

      Sil
  13. Okumaya başlarken başıma tık tık taşlar ve kulağıma küpelerle bitireceğimi bilemedim hazırlıksız yakalandım gibi oldu :D
    Tecrübelerinle önümüzü aydınlattığın için teşekkürler sonbae (izninle bundan sonra böyle demeyi düşünüyorum :)

    Kazık soruyu ise kendime yontmadan cevaplamak yazık olur o yüzden lütfen kova burçlarına tanınması gereken özel hakları yaz :D

    Belki
    "yeni başlayanlar için bloglamak sandığınız şey mi" ya da
    "blogger vs. blogger olmayanlar"
    "izlemeyin-okumayın" önerileri gibi yazı dizileri olabilir mi, acayip bencilce düşündüm sonuna kadar ama :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonbea güzel tabi ajummadansa ama estağfirullah ^^
      Kova burçları dendi mi akan sular durur işte. burcunu çok seven insanlar topluluğuyuz :D Bak tamam bunu yazacağım :DD
      Diğer 3 şık için de teşekkür ediyyorum not ettim kafamda topladıkça yazarım ^^

      Sil
  14. Ağıt yakmalık ikinci adamlar, evet süper! Merakla bekliyorum.. Altına ne yorumlar döktürecegiz göreceksin ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyyy bak çok merak ettim sırfı bunun için bile acele etmeliyim yazmak için :)

      Sil
  15. Hocam chalishmadigim yerden sormak sizin huyunuz mu acaba ? 😃 shaka bir yana benim merak ettigim bir konu var mesela.Kendimden biliyorum o an gelince bir anda uzerimde tum gunun olaylari ya da bilmem ishte zorluklar beni rahatsiz eden bir konu olunca aklimda o anki ruh halinden cikmak icin kendimi kendime ozel bir sheyler yaparken buluyorum.Hani merak ettigim,neredeyse ayni zevke sahip oldugum insanlarin kachish yolu mu desem cozum yolu mu desem ne yaptiklaridir.Mesela senin ishte bildigimizin dishinda kendini o an kurtarmak icin ne yaptigin+ bir shey daha soyleyim mesela yorum yazanlarin da tek tek yorumlarini okuyorum ,yani demem o ki sen her konu actiginda senin yorumlari okuyup bir sheyler bilgilendigin gibi sayende ben de dikkatlice ogreniyorum ^ ^ Saida

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım arkadaşım benim^^
      bahsettiğin konuyu anladım. hem beni düşüncelere itti hem de ne kadar doğru ve güzel bir konu diye düşündüm. çok sevdim bu konuyu bitanesin!
      Yorumlar kısmına gelince burayı bayağı kahve çay ortamına çevirip çok güzel sohbet ediyoruz o yüzden ben de hepinizden ayrı ayrı şeyler öğrenip eğlendiğim bu yorum kısmına bayılıyorum iyi ki varsınız

      Sil
    2. Sana yardimim dokunursa ne mutlu bana :D Sen de iyi ki varsin,hep sen soylersin ya naif diye,ishte bu kere de ben soyleyim naif insanlarla birlikte olmaya,naif konulari incelemeye sebep oluyorsun,daha da guzel ne olsun. Sevgilerle :D

      Sil
  16. Yazılarını ilgiyle takip ediyorum.Kitap ve film yorumları bilgilendirici olabiliyor. Bence senin yazı tarzın günlük olayları mizahi bir dille anlatmaya çok uygun . Bir yolculukta ya da bir cafede otururken karşılaştığın ilginç tipleri anlatabilirsin. Açıkçası ben çok ilginç olaylarla karşılaşıyorum ama yazmaya üşeniyorum. Bir arkadaş tavsiyesi ile açtığım bloga da bu yüzden uzak aralıklarla yazabiliyorum. Ama şunu çokça içimden geçiriyorum "bu olayı Nabrut görse çok güzel yazardı :)."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum öncelikle.
      Son cümlen duyduğum en güzel iltifatlardan biri. hiç unutmayacağım ^^
      İnsan tipleri ve durumlar üzerine mizah yapmak güzel fikir. sevdim bunu ben. not ediyorum.

      Senin için ise şunu söylemek istiyorum madem ki gözlem gücün bu kadar kuvvetli sık yazmaya çalış, eğer bir kere devamlı yazı yazmaya zorlarsan kendini bu bir alışkanlık oluyor ve devam ediyorsun. Biraz önce bloğunu inceledim. Bence yazı dilin çok iyi daha çok yazmalısın. neredeyse ayda sadece bir yazı girmişsin çok az ^^

      Sil
  17. Bir de bloğu açarken beyninizin dört bir yanından hatta göz ve kulaklarınızdan fışkıran ilhamlar ne hikmetse iki üç yazı sonra kaybolurlar. Zaten ben eğer aklıma geldiği an bilgisayarın başına oturup yazmazsam unutuyorum, bir yazı yazmak için oturup başka başka yazılar yazdığım da çok oldu tamamen doğaçlama gelişiyor benim postlar O.o
    Zevkle okudum, konu bulmakta bir numarasın bence ablacım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutmamak için akıllı telefonların not kısımları şahane işe yarıyor hemen yaz kenara ^^
      ya da bir konu üzerine başlayıp yazarken bambaşka bir ana fikir çıkması da evet ilginç kısımlardan :D
      canım benim hep beni mahcup ediyorsun bi tanesin!

      Sil
  18. Ben ne kadar zor olduğunu bilmeden blogger olma yoluna attım kendimi. Zor ama pek de bir keyifli. Bu yazını üstüme alındım :) Gerçi zaten büyük bir gayem yok. Kendi halimde yazıyorum bir şeyler. Ayrıca her zaman ilgi çekiciliğini kaybetmeden yazabildiğin için tebrik ederim. Ne yazsan okurum vallahi ^.^ Harikasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah! Beni çok mutlu eden bit yorum daha. Teşekkür ederim canı gönülden. çok incesin.
      Yazmak o kadar iyi geliyor ki zaten bir gayeye ihtiyaç kalmıyor değil mi?
      bloğunu inceledim ayrıca hayırlı uğurlu olsun yolun açık olsun. Şimdilik nacizane tavsiyem daha çok yazı girmen yönünde olacak ama yazı dilin hafif ve akıcı sevdim ^^

      Sil
    2. Ay çok teşekkür ederim! Zaman ayırıp da bakman samimiyetinin ifadesi. Asıl sen beni çok mutlu ettin ʕ•ᴥ•ʔ

      Sil
  19. İki gündür aynı konudan muzdaribim :) kendime hayrım yok ki sana olsun Nabrutcuğum...

    YanıtlaSil