Bilinmeyen Adanın Öyküsü Okur Yorumu

Kitap: Bilinmeyen Adanın Öyküsü
Yazar: Josê Saramago

58 sayfalık bu öykü kitabını "Nobel Edebiyat Ödüllü" olmasından dolayı almış olduğumu söyleyebilirdim ama öyle olmadı. Sadece kitabın isminde geçen “ADA” sözcüğü adada yaşayan biri olarak bana, beni al, dedirtti.


Öyküye gelirsem; çok güzeldi. Öyküden çok öykünün verdiği mesaja bayıldım. Öykünün ana kemiğini oluşturan şu alıntıyı ise hiç unutmak istemiyorum.
“(…) ben bilinmeyen adayı bulmak istiyorum, o adaya ayak bastığımda kim olduğumu öğrenmek istiyorum. Biliyor musun ki, kendinden dışarı çıkıp kendine bakmadıkça kim olduğunu asla bilemezsin, (…)
Zaten kısa bir öykü olduğu için verdiği mesaja değinmek istemiyorum ama siz sadece şunu söyleyebilirim: Bu kitap kitaplığınızda mutlaka bulunmalı.

Benim ilk okuduğum Jose Saramago kitabı olduğu için ilk başta tarzını anlamakta zorlandım. Yazar paragraf kullanmıyor, konuşma bölümlerini ayırmıyor, pek çok noktalama işaretini ise ya kaideye aykırı kullanıyor ya da hiç kullanmıyor. Bu tarzı sayesinde hangi cümle kime ait anlamak adına kitabı pür dikkat okumak zorunda kalıyorsunuz. Eğer birkaç satırı alelade okusanız konuyu kaçırıyor, hangi cümle kime ait karıştırıyorsunuz.

Bu tarzını bir yandan sevdim, bazen sinir oldum. Yani yazarın tarzı ile aşk nefret ilişkisi yaşadım ve sırf bu yüzden bile daha başka kitaplarını acilen edinmek istiyorum.

Şunu da eklemek isterim; neredeyse her sayfada öyküye uygun yapılan çizimler var ve bazı okurlar tarafından çok sevilen bu çizimler, benim gibi resimli kitap sevmeyen hatta o resimlere bakıp incelemeyen, yazılanlara odaklanan okurlar için gereksiz bir ayrıntı oluşturuyor. 

Yorum Gönder

13 Yorumlar

  1. Öncelikle kitap tavsiyesi için teşekkürler.❤︎ Kitabı çok merak ettim hemen okumak istiyorum. Yarın sınavım olmasaydı şimdi alırdım ne güzel:( Kitap resimliymiş zaten resimli kitap mı olur diye kendimi teselli edeyim bari:) Gerçi daha önce bir resimli kitap faciası yaşamıştım (İskender Pala Leyla ile Mecnun kitabında hayalimdeki leyla ile mecnunu öldürmüştü.)Olsun her şeyi göze aldım yine de okuyacağım. Çok konuştum kusura bakma abla mı desem bilemedim:)❤︎

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim ^^
      umarım sen de benim kadar seversin. bende çok iz bırakan bir öykü oldu...
      kusura bakmak ne demek severek okudum.
      istediğin rahat ettiğin şekilde hitap edebilirsin. benim için hiç sakıncası yok <3

      Sil
  2. "İnsanın uzağı içinde başlar" ve insanın kendi içinden çıkabilmesi ateş denizini mumdan kayıklarla geçmeye çalışmak gibi güçtür.

    YanıtlaSil
  3. Alıntı çok iyiymiş gerçekten bir köşeye yazmak lazım :)

    YanıtlaSil
  4. bu yazarın bir kitabını daha arkadaşım okumuştu, bu kitaptaki anlatımı daha iyi arkadaşın okuduğu kitap daha karışıktı, öyle ki çevirmen bile bunu not olarak düşüp, kitabın orjinaline göre birebir çeviridir anlam karışıklığı bizden kaynaklı değildir diye.

    YanıtlaSil
  5. teşekkür ediyorum size de başarılar dilerim

    YanıtlaSil
  6. Merhaba;
    Gerçekten bir an önce okumak istediğim yazarlardan biri ... Bu yazı tekrar kafama çaktı ..
    Ancak sanırım kafam daha sakinken anlayabileceğim zamanlarda okumam daha doğru olacak ;)
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)
      Evet sakin bir kafa şart.
      bakalım siz yazar hakkında neler düşüneceksiniz_?

      Sil
  7. Sitenizi yeni keşfettim ve çok beğendiğimi belirtmek isterim öncelikle :) Jose Saramago'nun "Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş" adlı kitabını okumuştum ve çok beğenmiştim, ayrıca yorumunu da bloguma yazmıştım. Ben de sizin gibi kitabın sonunda bu adamın tüm kitaplarını okumalıyım dediğimi hatırlıyorum :) Yorumu çok güzel yapmışsınız, sanırım bu kitapla devam edebilirim :) Sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum hoş geldiniz ^^
      Ben de Ölüm bir varmış bir yokmuş kitabını okuyayım o zaman umarım onu da severim.
      sevgiler :)

      Sil