Kore Dizi Klişeleri -Güneşe Siper Olmak/Gölge Olmak-

Çekiiliiinn!
Yer açın, içimdeki ergen geliyooor!

Kill me heal me izlerken ve Hepimiz kitabını okurken epey müddet acaba içimdeki ergen benim ikinci kişiliğim de ben üstün karakter olarak onu baskılıyor muyum diye düşünecek kadar çok etkilenmiştim.

Şu an baskın karakterim içimdeki ergene izin verdi, birazdan bloğumu ele geçirecek, midesindeki kelebekleri uçuracak. Haa, yazı biter bitmez onu odasına kitleyeceğimden kuşkunuz olmasın çünkü hala baskın karakter benim. Hihi!

Kore dizilerinin en sevdiğim ve en romantik bulduğum klişelerinden birisi de güneşe siper olmaktır. Bu ismi ben uydurdum. Yani daha önce bu klişeyi isimlendiren varsa ne diye isimlendirdi veyahut isimlendirdi mi haberdar değilim.

Bu güneşe siper olmak klişesi genelde uyuyan sevgili uyanmasın diye güneşi engellmek olarak karşımıza çıksa da, sevdiğinin gözlerinin kamaşmasına bile razı olamayan naif sevgilinin güneşi engellemesi şeklinde de görülebiliyor. Bu paragraftan çıkarılacak ana fikir benim divan şiirini çok sevdiğim yönünde olabilir. Şiir çözümlemesi gibi cümleler klavyemden dökülürken divan edebiyatını sevmeyenler bana ve ceddime güzel dualarını yollamışlardır.

Devam edelim...

Malumuz Korelilerin beyaz ciltlerini korumak için güneşe savaş açmış bir hayat tarzları var. 




Fotoğraf savaş derken neyi kastettiğimi özetliyor sanırım. Haha! 
Bu klişe ile bu savaşın bir alakası var mı sorusunun cevabını bulmayı size bırakıyorum.

Kore dizilerinde bu klişeye ilk defa City Hall dizisinde rastladığımı düşünüyorum. Daha öncesini hatırlayamıyorum. Evvelinde izlediğim ilk dönem Kore dizilerinden Coffee Prince, You are beautiful ya da Secret Garden'da var mıydı hatırlamıyorum varsa neden dikkatimi çekmedi bilmiyorum.

O yüzden ilk hatırladığım City hall dizisindeki bu klişe ile konuya giriş yapacağım.  Sahnede dizinin şahane bir şarkısının Türkçe alt yazısı da var, mutlaka izleyin.



Videosunu paylaştığım bu sahneyi izlerken ağlamıştım. İtiraf ediyorum, evet, ağlamıştım. 
Hey gidi gençliğim!
Hassas ve Halit Ziya kitaplarındaki platonik aşka ve verem olmaya yatkın karakterlerden biri olan ruhum. 

Bugün divan edebiyatı, servet-i fünun yazarları derken bu yazı biter mi dersiniz. Bence bitmez. Ama siz klişe yazılarını çok seviyoruz, bitti diye üzülüyoruz diyerek belayı üzerinize çekiyorsunuz. Lütfen sayfayı kapatmadan okumaya devam ediniz zira romantik sahneler vaat ediyorum.

Uyurken siper olma klişesini Cunning Single Lady dizisinde midemiz kelebek püskürterek izlemiştik. Kelebeklerin kanatları Joo Sang Wook'a dokunarak küle döndü tabi. Bugün ikinci kişiliğim ergen ñabrut yazacaktı bunları lakin bir diğer kişiliğim olan şair ñabrut durmadan sürekli pörtlüyor, fark etmişsinizdir. Hahah! 

Bahsettiğim sahnenin repliği;



videosu;



csl (7) paylaşan: nabrut

Uyurken demişken Sassy Go, go! dizisinde de geçen aynı klişeyi replikle izah etmeye çalışmışım ama repliği detaylıca incelemeniz gerekecek. Çünkü ilk bakışta anlaşılmıyor. Aynı divan edebiyatı gibi bir replik. Anlamak için tüm detayları incelemeniz gerekiyor, ama yine de hiç bir şey sizin anladığınız gibi değil.



My Love Eun Dong dizisinde zavallı aşığımız köle olmaktan biraz hallice bir durum içinde Eun Dong'un gölgesi oluyordu.




Gölgesi olmak cümlesi ise bana ait değil. High Society dizisinde Sung Joon'a ait bir replik. Güneşe siper olan Sung Joon, ne yapıyorsun diye sorulunca böyle söylemişti: 
"Gölgen oluyorum."



Take care of us, captain dizisini izlemedim. Ama izlemeye karar verirsem Tumblr'da denk geldiğim bu klişe sahnesi sebep olacak. 




Bir klişe yazısı yazarım da Yoon Eun Hye'ye yer vermez miyiz? 
Bu sahnede ona güneşe siper olmuş biri var lakin yine de Vineyard Man dizisi tarla sahneleri ile dolu olduğundan bayağı koyu tenli bir Yeh izliyoruz.



Pinocciho dizisinde durun bi' dakika sahneyi anlatacaktım ama Lee Jong-Suk'un saçlarını görünce takatim kesildi. Devam edemeyeceğim. Siz sahneyi inceleyin, ben kendimi bir yerden atayım da geleyim. :)




While you were sleeping


Bu klişenin en acıklısı, divan şairlerinin bile satırlara dökemeyeceği derinlikte olan, göz yaşlarınızı şıpır şıpır akıtacak olan sahnesi ise Twenty Again dizisine ait. 


Gördünüz değil mi? Yalnızlıktan kendi kendinin siperi, kendi kendinin gölgesi olan Lee Sang-Yoon'a siper olmaya aday olduğumuzu göz yaşları içinde bildirirken divan edebiyatı ile kafayı bozduğum, divan edebiyatının nereden çıktığını nasıl girdirdiğimi anlayamadığım bir klişe yazımın sonuna geldik.

Edit: Böyle kendi kendine siper olan bir başka kişiyi de Because this is my first life dizisinde izledik.


Yayında ve yapımda emeği geçen ñabrut'a teşekkürlerimizi sunarken ergenlik çok güzel şey keyfini çıkarın demekten kendimizi alamıyoruz.

Adios!

Not : Klişe yazılarımın daha sık olması için teşviğe yani bol yorum ve google plus başta olmak üzere sosyal mecralarda yazımın paylaşılmasına ihtiyacım var. Hihi :)
Not : Ayrıca Facebook'daki replik sayfamı beğenir ve beğenmesi üzerine arkadaşlarınızı davet ederseniz bu da ikramiye gibi olur.


Facebook Kore Dizileri Sayfamı takip etmek için: https://www.facebook.com/koredizifilmreplikleri1

Blog'umda yazdığım tüm dizi ve filmleri alfabetik olarak sıraladım.
Dizi listesine Buradan film listesine ise Şuradan ulaşabilirsiniz.

Bana ulaşabileceğiniz diğer sosyal medya hesaplarım

Yorum Gönder

47 Yorumlar

  1. En son seo dae young güneşten sevdiceğini korurken böğründen gelen bir aşk itirafı yaparak kalbimizi çalmıştır. Yetmez gibi sonsuza kadar sevda vaadinde bulunup çıtalarımızı urk'a çıkarmıstır. Şimdi gönül neylesin ^
    divan edebiyatından açıklama talep ediyorum ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söz konusu Joong ki olunca divan edebiyatı hatta Baki bile ona kasideler düzemez :D

      Sil
  2. Tüh tüh tüh unuttum galiba dediğim sahnelere gelmediydin daha. İyi bir spoiler yemiş oldun. Geçmiş olsun kusura bakma :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gelmedim ama çoktan her taraftan bu sahneyi unuttuğuma dair yorumlar aldım. zaten her yer dots capsi sorun değil :D artık izleyince eklerim yazıyı güncellerim :)

      Sil
  3. Postu görünce nasıl sevindim belli değil! Ay en sevdiğim klişe (hepsi en sevdiğim zaten hı hı) you're surrounded dizisinde de vardı böyle bir sahne onu izlemişmiydin ablacım. Bu arada twenty again dizisindeki sahne ağlatan cinstenmiş. Klavyene sağlık klişe yazılarının devamını dört gözle bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlemedim ama yorumunu okuyunca hemen ekledim teşekkür ederiz. gerçi sahneyi bilmiyorum ama :)
      yazılarımla her zaman emrinizdeyim hihi :)

      Sil
  4. Yine çok eğlenceli bir yazı olmuş. Merak ediyorum Kore'lilerde D vitamini eksikliği olmuyor mu? Biz "kapalı baaayanlarda" güneş görmüyoruz diye genel de böyle sorunlar olabiliyor, onlar da neden olmuyor?

    Sorudan sonra gel gelelim sahnelere.. Bu sahneler içinde en güzeli baş rolümüzün camın önüne geçip kitabını orada okuduğu sahneydi. En acıklısı ve nedense empati kurmakta hiç zorlanmadığım sahne ise "ben ezelden beri hür yaşadım hür yaşarım hangi çılgın bana siper olacakmış şaşarım.." sahnesiydi :)) (Kendi kendimizin siperi olmaya devam..)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oluyordur, haberdar değilizdir. mutlaka olur yani.
      Ama favori sahnenin hangisi olduğunu anlamadım biliyor musun 0.o :D
      en son ki sahneye getirdiğin yorum ise perfect bayıldım :D

      Sil
    2. Pinokyo'daki sahneden bahsediyorum. Hani çaktırmadan sevgisiyi belli etme mevzû bana hep daha çekici gelir nedense :-)

      Sil
    3. En sevdiklerimden biri de dönüp yazılarının altında ki yorumları okumak. Bu yoruma kayıtsız kalamadım artık ya. En son sahneye gelen yorum müthiş!

      Sil
    4. değil mi semavi saltanat şahane :D

      Sil
  5. Tam bir kore fenomenisin...hangi ayrıntıya dikkat edip nasıl güzel anlatmissin. Güneşine siper olacak birisi olsun nabrut;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim teveccühünüz efendim :)
      son dua için ise amin demeden geçemeyeceğim hihi :)

      Sil
  6. my girlfriend is a gumiho'yu unutmuşsun :D yine çok güzel bi klişe yazısı olmuş bu arada ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim beğendiğine sevindim. böyle yorumlar gelince gaza geliyorum ^^
      o sahneyi ne hatırladım ne bulabildim hatırlayan bulan falan olursa bana bir ses etsin lütfen :D

      Sil
  7. içindeki ergene selam söyle seiyoruz onu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy içimdeki ergen işte tam da bunları duymak istiyor ^^

      Sil
  8. Kore dizisi degil ama en guzeli ek villain filminde vardi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sahnenin videosu ya da gifi var mıdır ki?

      Sil
    2. Aynısını diyecektim arkadaş önce davranmış video ve gif eklemeyi bilmiyorum ama YouTube dan banjaara denilen şarkısında sahne mevcut izleyince anlarsın 😊

      Sil
  9. Az once denk geldim plis nine boys da da var :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bana o sahneyi gönderiiiiin :D

      Sil
    2. Url sini atabilcem sadece :( http://1.bp.blogspot.com/-hGZtHtGnwZQ/VB8409Zk9ZI/AAAAAAAAx24/v4AbiI-Ejjs/s1600/fullsizephoto474742.jpg

      Sil
    3. Çok güzelmiş. indirdim ekleyeceğim buraya teşekkür ediyorum

      Sil
  10. ayy en bi sevdiklerimden: klişe yazılarıııııı
    en çok cunning single lady'deki dokunmuştu bana sanırım...
    aslında çok sahne var böyle, hemen hemen her dizide ama düşününce de insanın aklına gelmiyo ki canım -_-
    kelimelerine sağlık^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte her dizide var sanıyoruz ama toplayınca bu kadar çıkıyor ^^
      benimde yazmayı en sevdiklerimden. çok teşekkür ediyorum

      Sil
  11. Bu kadar aynı düşünceleri paylaştığım birisini görmedim bloguna bayıldım uzun zamandır takip ediyorum
    yazıları sabırsızlıkla bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ne güzel bir yorum. mutlu oldum. her zaman bekliyorum

      Sil
  12. Başlığı görünce aklıma direkt descendants of the sun'daki seo dae young ile myung joo'nun sahnesi geldi. Çok tatlı bir sahneydi burada yer alması gerek kesinlikle :D

    YanıtlaSil
  13. Yazıyı okurken haykırdım gülmekten :)) Senin bu klişeyi sevdiğini biliyordum ama bu kadar çok yerde geçtiğini tahmin etmiyordum. Güzel klişe olmuş, senin gibi bir romantik seversen beklenecek bir klişeydi. Lys'ye çalışırken gına gelen edebiyatı burda tekrar gördüğüm için çok mesudum(!) Neyse güzel bir yazı olmuş tebriklerimi fışkırtıyorum.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işe buu :D istediğim etki hasıl olmuş :))
      artık divan edebiyatına daha dikkatli çalışırsın hhihi :D
      fışkırtılar geldi çoook teşekkür ediyorum.

      Sil
  14. yazıyı okudum yorumsuz kalacaktım ama bir şey bildirmem gerekiyor ;) video kırık.. :*
    ve şunu da ekleyeyim madem, birçok böyle sahneye tanık oldum benim de en sevdiğim gölgeleme sahnesi
    City Hall'dekiydi.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inanamııyorumm hangisi kırık böhüüü bende ikisi de açılıyor canım yardımcı gönüllü editörüm lütfen tekrar kontrol ediniz^^
      bizi tanıştıran dizi de bu değil mi? ^^

      Sil
    2. vk videoları genelde sorunlu oluyor bende, bu sorun benden mi kaynaklı diye iki browserdan da baktım ama kırık :/
      yine de benden kaynaklı olabilir
      sorunlu olan da city hall ilk video yani..

      evet buuuu
      instagramdan yazışmıştık ben unutmuşum yaa :(
      bi garip oldum şimdi ;)

      Sil
    3. Bende baktım değil ya deli olacağım bir de başkasına sorayım bakalım :/
      gençliğimizi hatırladın değil mi ondan :DD

      Sil
  15. senin bu postlarını seviyorum Nabrut :)

    YanıtlaSil
  16. Bu koreli kardeşlerin de romantiklik algısı bir garip doğrusu , ben bir kere birinin önüne geçmiştim de niye güneşimi kapatıyorsun diye çemkirmişti. Ben de my girlfriend is gumiho da öyle bir sahne var diye hatırlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varmış ama bulamadım :/ hatırlamıyorum da.
      Bence garip olan o güneşimi kapattın diyen haha :D benimkini kapatabilirsin çok mutlu olurum hahah :D

      Sil
  17. CHA seung won dersek bende akan sular durur! Daha açmadan aklıma city hall geldi çünkü o en nefisi ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ben de durmaz mı sanırsın ahah :D
      dediğim gibi beni de ağlatan bir sahenedir unutulmaz.

      Sil
  18. Sanırım high scool love on da da öyle bi sahne vardı ama bunu platonik çocuk yapıyordu ki bence bu olayı daha da acıklı bir hale getiriyor ayrıca aynı durum hwarangtaki tatlı kral için de geçerli hatta elinin kızarmasıyla ilgili bi sahne var diye hatırlıyorum , platoniklere olan zaafımdan mıdır nedir hep aklıma platonik karakterle yaşanan romantik sahneler geliyor , platonikle shiplemesemde öyle sahnelerde üzülüyorum ki zaten en az yarısında platonik shiplediğimde olsa gerek ' o kızı bırak Bana gel diyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha bugün de platonik aşkla ilgili bir yazı vardı gördün mü acaba :D

      Sil
  19. Bu diziler yüzünden güneşi görünce aniden elimdeki kitabı kaldırıp güneşe kitabı siper ediyorum veyahut romantiklik olsun diye elimi kaldırıp parmaklarımın arasından güneşin ışıklarının nasıl geçtiğine bakıyorum falan.Ahh ahh bu diziler beni fena halde romantik yaptı bir başka üzüldüğüm konu ise Türkiye de bu kadar romantik erkek var mı yaa

    YanıtlaSil