Neden Kore Dizileri?

Neden Kore Dizileri sorunun çok geniş bir yanıtı var. Hepsine tek tek girmeyeceğim. Ama Kore dizilerine bizi bağlayan en önemli unsurlardan birisi kültürlerimizin çok benziyor olmasıdır.
Zaman zaman bunlara örnekler veriyorum ama son izlediğim dizi tüm bu benzerlikleri özetler nitelikteydi.

Son izlediğim Reply 1988 adı ile müsemma bir dönem dizisiydi. Ve bu dönemde yaşananlar ve insanların yaşayış şekli öylesine bizdendi ki yıllardır Kore dizisi izlememe rağmen benim bile şaşırdığım benzerlikler vardı.

Bu yazıyı hem neden Kore dizisi diye merak eden genel okuyucuma hem de diziyi izleyen ve izlemek isteyenler için diziden bağımsız olarak yazdım.


Geçelim diziden yakaladığım karelere...

Dizide kahkahalar attığım bir görüntüydü şu:



Telefondaki danteli görünce durdurup görüntüyü annemlere de
gösterdim. Bu konuda benzerlik gösteren başka bir ülke var mı merak ediyorum. Ben masanın üzerine neden dantel örtüyoruz anlayamamışken insanımız bir zamanlar telefonun hatta televizyonun bile üzerine dantel örtüyordu. İlginç ki, Koreliler de örtüyormuş.



Yine beni çok şaşırtan bir başka olay komşuların evde eksik olanı çocuklar vasıtasıyla istetmesiydi.
Komşudan bir kase pilav iste!
Hatta bir de evde değişik ve güzel bir şey piştiğinde hemen komşular birbirlerine götürüyordu. Bizde de vardı dememe gerek yok sanırım. Ama nasıl ki biz bu değerlerimizi kaybettiysek onlar da kaybetmişlerdir diye düşünüyorum.



Kömürlü soba sistemleri bizden farklıydı ama onlarda da gazdan zehirlenme gibi durumlar oluyormuş. 



Dizide ev sahiplerinin her sabah evlerinin önünü süpürmesi ve hatta toz olmasın diye sulaması da bir diğer acayip ve açıklaması zor benzerliklerdendi. 



Öğrenciler hala bu fala bakmaya devam ediyor mu bilmiyorum ama bizim zamanımızda şöyle bir fal sistemi vardı:
Önce sevdiğin kişinin ismini yazardın, sonra kendi ismini ve sonra da o günün tarihini yazı ile yazardık. Aynı harflerin adedini sayar çıkan rakamları sıralardık. Sonra bir sağdan bir soldan aldığımız rakamları toplayarak son 2 rakam kalana kadar işlemi tekrar ederdik. Ve çıkan rakam sevdiğimiz kişinin bizi sevme ihtimaline denk gelirdi. Aynı yukarıdaki replikte olduğu gibi.
Bu sistemi kim kimden aldı, yoksa her iki tarafta Hollywood filmlerinden falan mı öğrendi bilemiyorum tabii.



Ve uzun yııllardır görmediğim o rezil, rahatsız edici taytı gördüğümde çocukluğumu hatırlayıp tebessümler saçmış olabilirim. Tek de değilimdir.



Bu bebekleri görünce de şöyle dedim;
"bu bebekler taa Türkiye'ye kadar gelip nasıl meşhur oldu acaba?"
Bizde yoktu ama bir çok ahbabımızın evinde bu bebeklerden olduğunu, oynayamadığımızı çünkü çok kıymetli bir şey gibi vitrinlerde saklandığını hatırlıyorum.



Bu sahnede de tabii ki aklıma çocukluğum geldi. Dizide evin babası ama bizde evin babası değil de küçük çocuğu olarak kumandası olmayan televizyonun kanalını ayağı ile değiştirmek görevi benimdi. Hahah! Demek ki bu çözüm yolu da gelenekseldi. Yine yukarıdaki görüntü de gördüğünüz saat de bir çok evde vardı. Altında dönen toplar vardı hatırlar mısınız?



Bu geleneksel mi, Kore ile benzerliklerimizden mi bilmiyorum ama bana benzediği kesin. Çocukken önce kremasını yemek benim de adetlerimdendi.



Benim ilkokula gittiğim zamanlardı. Gazeteler hediye olarak bu kağıt bebeklerden veriyordu. Gazete büfemizdeki amca bunları gazeteden ayrı olarak para ile satıyordu. Bende sayısını hatırlayamadığım kadar çok vardı. Bayılıyordum.



Hala var mı bilmiyorum ama bizim zamanımızda bir de bu zincir mektuplardan vardı. Biz yapardık da. Şimdilerde zincir mesajlar var sanırım. İlkokullu yeğenlerimden biliyorum. Çünkü bu mesajlardan bana da geliyor.



Halının altına koyup manuel ütüleme tekniği Kore'de de varmış.



Kedi beşiği (bu ip oyununa bu ad veriliyor) o yıllarda bizde de çok meşhurdu.



Keçeli kalemlerle tırnaklarını boyamayan yoktur sanırım. Bu kadar küçük bir ayrıntının bile dizi de geçmesi çok hoştu.



Ayakta kalanlara üzülüp bari çantanı ben taşıyım diye düşünen ve bunu uygulamaya döken tek millet de biz değilmişiz.



Bezleri kaynatarak temizlemeyi bence Koreliler bizden öğrenmiş. :))



Bu oyunun adı neydi_? Hala oynayanlar var mı acaba? Biz çocukken bayılırdık.



Evin büyüğünü beklemek, büyük yemeye başlamadan yememek de bize özgü değilmiş. Bu güzel haslet Kore'de de varmış.



Sanırım en çok şaşırdığım ve güldüğüm mevzulardan biri de bu kutlamaydı. Oğulları üniversiteyi kazanınca tabiri caizse davul zurna çaldırmaları çok "Türk"çe bir hareketti.



Taek'in odasındaki geyikli atlı halı ise bana her seferinde babannemin evindeyiz hissi veriyordu.


****

Benim diziden alabildiklerim bu benzerlikler. Atladığım ya da alamadıklarımda vardır elbet.

Neden Kore dizilerini seviyorsun, neden Kore dizileri izliyorsun diyen birine bu yazıyı yollayabilirsiniz. Daha iyi ifade etmek zor olur sanırım. Çünkü; komşu olmadığımız, göç, mübadele gibi hiç bir durum içine girmediğimiz yani kültür alışverişine olanak sağlayan bir durum olmadığı halde çok uzak bir ülkenin geleneklerinin, yaşayış şeklinin bize bu kadar çok benzemesi şaşırtıcı ve bizi onlara yakın hissettiriyor.

Bu benzerlikler burnumuzun dibindeki ülkelerden birinde olsa hiç şaşırmam, illaki kültür etkileşimi ve aktarımı olmuştur diye düşünürdüm. Ama yukarıda söylediğim sebeplerden dolayı hiç bir kültür aktarımı olmayan bir ülke ile bu kadar benzer noktalarımız olmasını harikulade buluyor, bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı da Kore sinemasını severek takip ediyorum, ediyoruz.

Yarın dizi hakkındaki yorumum ve dizinin replikleri ile ilgili yazımı şuradan okuyabilirsiniz. 


Facebook Kore Dizileri Sayfamı takip etmek için: https://www.facebook.com/koredizifilmreplikleri1

Blog'umda yazdığım tüm dizi ve filmleri alfabetik olarak sıraladım.
Buradan hepsine ulaşabilirsiniz.

Bana ulaşabileceğiniz diğer sosyal medya hesaplarım


Yorum Gönder

56 Yorumlar

  1. Yazınıza bayılıram. Men Azerbaycanlıyam ve Korenin eyni şekilde bize benzemesi meni gülümseten ve mutlu eden sepeblerden. İzleme sebebim tamamen bu benzerlik olmamakla birlikde sebeblerimden biride bu. Bu güzel yazı üçün teşekkürler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim
      e yani bizim azerbeycanla olan hem ırki hemde dini bağımız var. biz benziyorsak azerbeycanda benzer elbette.

      Sil
  2. zamanında birkaç Türk büyüğü bu ülkeye gitmiş olalı Kesin:))

    YanıtlaSil
  3. İzlemediydim ama izleyecegim bu yazından sonra :)
    Ne benzerlikler varmış be dedim okurken hiç aklıma gelmezdi korelilerin de boyle adetleri olduğuna :)

    YanıtlaSil
  4. Bir daha ki benzerlik ne acaba diye merakla okudum ^^ ve çok şaşırdım :)) Çok çokta eğlendim okurken :3 Ellerine sağlık ♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. böyle bir merak uyandırdığıma ve eğlendirdiğime sevindim

      Sil
  5. Çok güzel bir post olmuş. Hakikaten bu kadar büyük benzerliklerin olması şaşırtıcı. Neredeyse hepsini hatırlıyorum. Postun zamanda yolculuk yapmamı sağladı. Ne güzel günlerdi :))
    Sanırım dünya üzerinde bir "evrensel moda" mevzusu bahis. Bir şekilde insanlar birbirlerinden etkileniyor. Tabi şimdi internet sayesinde bu anında ve daha yoğun oluyor. O zamanlar da televizyon bu görevi üstlenmiş olabilir. Dallas'ı, Yalan Rüzgarı'nı filan incelemek lazım. Bir çok ülkede yayınlanan programları filan. Durum tam bir tez konusu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazı şeyler gerçekten tv yolu ile evrensel moda olmuş ama komşudan pilav istemek bez kaynatmak gibi şeylerde kesinlikle bir tuhaflık ve ve tv yolu ile öğrenilegelmiş şeeyler değil bence :D

      Sil
  6. ahaha bence de bezleri kaynatmayı bizden öğrenmişler :) önceden komşularımızla bizde birbirimize yemekler ikram ederdik sonuçta kokuyo ve insanın canı çekiyo gelin görün ki apartman hayatında iyi akşamları bile zor söyler olduk artık yemek ikramını geçtim :) allahtan aşure zamanı filan varda bir tabak götürebiliyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesin bizden :D
      evet gerçekten bizde aşureden aşureye :(

      Sil
  7. Çok duygulandım ya :') ben de dizinin başındayım ama ben de farkettim bazı şeylerin bizle çok benzer olduğunu.Çok güzel bir yazı olmuş <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim tatlım. bakalım diziyi de beğenecek misin?

      Sil
  8. Haha benzediğimizi düşünüyordum ama bu kadarını beklemiyordum Nabrut. Tespitlerin harika, sanırım yakın zamanda izleyeceğim diziler listesine 2. sıradan giriş yaptı bu dizi ^^

    YanıtlaSil
  9. Kesinlikle çok güzel bir yazı olmuş. diziyi izlerken birçok yerinde nasıl ya aynısı falan diyodum. kafamda sorular onlardan mı bize gelmiş bu oyunlar falan diyodum. bunun dışında aile yapısı verdikleri tepkiler nasıl bu kadar aynı olabilir şaşırıyorum.ajummaların giydikkleri renkli etekler şalvarlarda baaana çok samimmi geliyordu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum beğendine sevindim
      bak ya bunu unutmuşum o basma etekleri de eklyecektim hatırlatman ne güzel oldu

      Sil
  10. İp oyunu görünce bende çok şaşırmıştım. Yazdıklarından hariç eve terlikle girmeleri ve okullarda üniformalı olmaları beni çok şaşırtmıştı. Hani dediğin gibi çok bizlik :D

    Kültürlerin benzemesi de etken tabii ama bir de şöyle bir şey var ki çok orijinal konulara sahip diziler var ve genelde hakkını veriyorlar bölüm sayılarının kısa olması da ayrı bir etken :D Ayrıca özellikle aile dizilerinde güzel mesajlar olması da artı bir özellik bazen çok bağımlısı olduğumu hissetsem de seviyorum seyretmeyi başımızı yakan Trt'ye selam olsun :DD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İp oyunu evrensel bir şey yalnız. Hatta Kedi BEŞİĞİ isminde kurt vonnegut'a ait bir kitap da var.
      bahsettiğin şeylere tmamaen katılıyorum başta da dediğim gibi bu benzerlikler sevme sebeplerimizden yalnızca bir kısmı

      Sil
  11. Küçük amerikacıklarız sonuçta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. orası tartışmasız. ama komşudan pilav istemek bez kaynatmak amerikanvari değil sanırım

      Sil
  12. Yine çoooook haklı bir yazı çıkmış ellerinden zevkle okudummmm :)

    O bebeklerden bndede vaaaaar 3 tane :) ay hey gidi günler dedim her bir benzerlikte :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum^^
      var değil mi? hemde hala saklıyorsun bak.

      Sil
    2. Heehh saklıyorum eveeet annemler ben 40lı iken almışlar :) biraz tozlanmışlar banyoya ihtiyaçları var :) Bebeklerim DM den sana günaydın dediler :*

      Sil
  13. Ne çok benzerlik varmış gerçekten. Yazının başındayken bu kadar çok benzerlik çıkacağını tahmin etmemiştim. Geçmiş yılları anlattığı için izlemeyi erteliyordum hep bu diziyi ama şu an bir sıcaklık, izleme isteği geldi :D
    Yazı için de teşekkürler çok güzel olmuş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende aynen taa 80leri izlemek istemiyordum ama yarınki yazımı da bir oku izlemeye karar verirsin diye düşünüyorum :)
      bende yorum için teşekkür ediyorum

      Sil
  14. Senin şu tespitlerin yok mu nabrut :D Yalniz o telefonun ustundeki dantel favorimm :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hihihi :))
      bu dantel çilesini korelilerde çekmiş :D

      Sil
  15. şu bez kaynatma olayı bi bizde var sanıyodum öyle ki burda da bazı insanlar o ne be diyor :)

    YanıtlaSil
  16. Bu seriyi hiç izlemedim halbuki tam bizim kuşağı anlatıyormuş:/ çok şaşırdım nasıl olur Bu kadar benzerlik merak ettım bak şimdi bu seriler bana biraz çoçuksu geliyordu yorumlardan sırf telefonun ustundeki örtüyü görüp her seferınde annemin duzelt dıye uyarması bile gülümsettı.sen aslında gençsin nasıl hatırlıyorsun bu detayları nabrut :) bu arada yeni yaşın hayırlar getırsın )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok eğlenceli aslında öyle çocuk dizisi değil hatta bence ergen kuşağın sevmeyeceği diziler :)
      ben gencim demek teşekkür ederim çok incesin ama dizinin adı ile aynı yıl doğdum nasıl hatırlamam :D
      çok teşekkür ederim aaminnn

      Sil
  17. Mükemmel bir yazı daha.Bayılarak okudum :))))
    O fal olayını hâlâ uygulayan arkadaşlarım var :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.
      ciddi misin? demek hala devam ediyor ne hoş :)

      Sil
  18. ya müthiş yakalamışsınız gerçekten ne çok benzerlik varmış

    YanıtlaSil
  19. Ahahhaha neredeyse hepsi ayni. Dizi ile alakasiz ama bes tas oynayan koreliler video izlemistim. Bestasida biliyorlarmis diye cok sasirmistim ama bu yaziya bakarsak artik sasirmamam gerektigini anladim :)

    YanıtlaSil
  20. Telefondaki dantele bayıldım...ne çok benzerlik varmış hakikaten

    YanıtlaSil
  21. bir diziden bu kadar benzer şeylerin çıkmasına şaşırdım ve çok eğlenerek okudum yazıyı :)
    Kedi beşiğini oynardım ama adını bilmezdim değişik geldi :)
    bez kaynatmaya ve ayakla kanal değişimine çok güldüm :D
    otobüste çanta isteme olayı falan çok hoş ya
    ben de bana sorulduğunda ne seni çekiyor bu kadar da sürekli kore filmi izliyorsun dediklerin de
    kültürlerin benzerliği diyorum direk bi çekim yapıyor zaten ve samimi geliyor..
    bundan sonra üstteki benzerlikleri de ekler cevabımı süslerim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kedi beşiği diye kurt vonnegut'un bir kitabı var hatta.
      aynen bunları anlat hatta bazılarını kanıt olarak göster çok sevimli gelip birer kore fanı daha ekleyebilirsin aramıza :D

      Sil
  22. Kağıttan yapılan oyunun adı Tuzluk :) Gerçekten de bende çok şaşırırım her benzerlik gördüğümde nasıl olur da bu kadar uzak olmamıza rağmen benzerlikler oluyor diye.

    YanıtlaSil
  23. vay demek baya benzerlik varmis, epey sasirdim dogrusu birde sevindim niyeyse :D benzerlikten midir bilmiyorum ama çok sevdim korelileri ben :) yazin super olmus canim emegine saglik. hiç usenmeden tek tek koyuyorsunnn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim.
      bende benzerlikten mi yoksa başka bir şey mi bilmiyorum seviyorum :)

      Sil
  24. Yazilarini cok severek keyifle okuyorum eline saglik ... gelelim asil konuya bende kore'yle benzerliklerimizin oldugunu biliyordum ama bu kadar çok oldugunu gorunce sasirdim acikcasi ... bu filmi de ilk firsatta izleyecem cok merak ettim... tekrar eline emegine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum ^^
      Aynen ben de diziyi izleyene kadar bu çok benzerliğimiz olduğunun farkında değildim. İyi seyirler diliyorum şimdiden

      Sil
  25. Ben bu fal olayını anlayamadım yani tam olarak nasıl yapıyoruz

    YanıtlaSil
  26. Ben bu fal olayını anlayamadım yani tam olarak nasıl yapıyoruz

    YanıtlaSil
  27. Ben bu fal olayını anlayamadım yani tam olarak nasıl yapıyoruz

    YanıtlaSil
  28. Kısa bir süredir bloğunu takip ediyorum ama bu yaziya nasıl rast gelmedim harikaydi klavyene sağlık:)) bende bizimkilere çok bahsederim kore kulturunden özellikle ayakkabilarini çıkarıp terlik giymelerini :))

    YanıtlaSil
  29. Ben benzerliği hep şöyle düşünmüşümdür ne kadar doğru bilmiyorum, Moğollar bizim tarihimizde hep geçer yani bundan bahsetmeme gerek yok , tarihi Kore dizilerini izlerken hep Yuan Hanedanlığı geçer ve buda Cengizhanın kurduğu Moğol Hanedanlığı aynı zamanda koreliler ve Moğollar çoğunlukla aynı dindendi şaman ordan kültür alışverişi olabileceğini düşünüyorum

    YanıtlaSil
  30. Ya cevaplayan biri cikarsa sevinirm . Aklima cok takildi. Bir kore dizisinde esas oglan gicikligindan diger oglanin arabasına bilerek carpiyodu. Protect boss mu fated you love mi hatirlayamiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de değil a gentlemans dignity değil miydi o? :D

      Sil