Tesettür Mağazacılığını Anlamaya Çalışmak

Erken yaşlarda kendi arzumla –ailemin herhangi bir desteği ya da teşviki olmadan- tesettüre girdim. O zamanlardan uzun uzadıya bahsetmek istemiyorum, yaşayanlar zaten biliyor, yaşamayanlar da okullara, devlet dairelerine ezelden beri rahatça tesettürle girilebildiğini sanacak kadar dünyadan bihaber.

Benim o zamanlar diye başlayan cümlemi devam ettireceğim mevzu; tesettüre uygun kıyafetler bulmanın zorluğu ile alakadar. Tesettüre uygun kıyafet bulamıyor, diktirmeye bütçemiz yetmiyor sonucunda da babaanne kıyafetleri giyiyorduk. Çünkü ancak o tarz babaanne işi kıyafetlerin kolu uzun, boyu uzun gibi seçenekleri oluyordu.

Babaanne kıyafetleri bulmak bile, hiç değilse uzun bir şey buldum diye nimetten sayılırken benim gibi küçük bedenliler için bir etek bulma ihtimali bile öylesine düşüktü ki...

Evet, şimdi Ankara'ya bakıyorum İstanbul'a baktım, sayısız tesettür mağazası, hatta butiği var. Ama biz yine tesettüre uygun bir şey bulamıyoruz.

Tesettür mağazasında tesettüre uygun kıyafet bulamamak tam olarak ne demek? 
Hemen açıklamak istiyorum, eminim ki birçok kişi benimle aynı dertten mustariptir.


Tesettür kıyafetleri satması gereken mağazaya girdiğimde aynen şöyle manzaralarla karşılaşıyorum:

*Kolu kapri bir bluz, (hımm burası tesettürlüler içindi değil mi apla?)

*Tunik yapmışlar, sadece popumun yarısını örtebilecek uzunlukta, (yazar popo gibi galat bir kelimeyi kullanarak ne kadar kızgın olduğuna dikkat çekmek istedi)

*Etek dikmişler, yanına da dizime kadar yırtmaç koymuşlar, (tesettürlüler de otobanda yolda kalabilir elbette. Hani bacak göstermek zorunda kalırsak falan zorlanmayalım istemiş olabilirler ?!)

*Gömlek yapmışlar; içimi olduğu gibi gösteriyor. (tesettürlüler seksi olmasın mı ama?!)

*Başka bir gömlek yapmışlar; kolunda yırtmacı var, boynu yarım metre açık, başını örtsen sürekli boynum gözüküyor mu diye eşarbını çekiştirip duracaksın. (bu tarz gömlekleri biz zaten normal mağazalarda bulabilirdik, siz neden tesettür mağazası açmaya zahmet ettiniz ki?)

*Pantolona bakıyorum, bileğimde bitiyor, oturunca dizleri katlanıp bileğimden yukarı çıkacak, tesettür hududunu aşacak, (hadi onu geçtim, namaza eğilsem avret mahallim gözüktüğü için namazım bozulur arkadaş!)

Zaten pantolonla, tunikle ne işin var, miss gibi pardösü giy, çık diyenleriniz olacaksa peşinen söyleyeyim: Pardösüleri de bele oturacak sizi 90-60-90 gösterecek tarzda üretiyorlar artık! Şöyle hem modaya uyacak kumaş ve dikiş özelliklerine sahip hem de tesettür kriterlerine giren pardösü bulmak neredeyse imkânsız.

Örnekleri çoğaltabilirsiniz.
Soruyorum size; bu tesettür mağazalarının hangi biri tesettüre uygun şeyler satıyor? 
Tüm bunları çıktığınızda bize alacak bir şey kalmadığı için, içlerinden bazılarını mecburen alıp bilerek tesettür sınırlarının dışına çıkıyoruz. 

Poyraz Karayel dizisinden ünlü düşünür Zülfikar’ın dediği gibi olduk mu kapitalist sistemin oyuncağı?!


Bana ulaşabileceğiniz diğer sosyal medya hesaplarım

Yorum Gönder

82 Yorumlar

  1. Aynen öyle kesinlikle katılıyorum her sözüne ..tesettür kılıfı içinde farklı bir tarz bu sadece tesettür asla değil ..Ben de tesettüre girdiğimde kıyafet bulamadığım için kendim dikmeye başlamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynı düşündüğümüze sevindim kendin dikmek elinden gelen için en güzeli sanırım.

      Sil
  2. Tam manasıyla katılıyorum. Tesettür tesettür olmaktan ya da amacından saptı. Düzgün giyinmek, ütülü uyumlu bi eşarp takmak değil olay, artık herkes devamlı olarak uçlarda yaşamaya başladı. Giyene laf etmek düşmez, ama hiç değilse bizi zor durumda bırakmasınlar.
    Bende bi an genç yaşta kapanicam dedim ama zaten 20 yaşındayim ve iki sene önce kapandım. Ilk zamanlar doğru düzgün hiç bir şey bulamıyordum, cidden. Daha sonra tesadüfen uzun içine giyebilcegim hani ne denir bilmiyorum işte kıyafetler buldum. Sadece uzun düz siyah lacivert gri. üstüne de yine duz uzun gömlekler araştırdim ve bulduğum tek yer erkek reyonu oldu. Erkek reyonu düz ve uzun şeyler var ciddi manada. Uzun siyah gömleğim olmuş şimdi benim formam vallahi :) Talep neyse arz o olur derler, kapitalist sisteme yenik düşenlerin talebi bu olunca sonucda işte malum. Teyzemden kendine diktirdigi bi kaç tunigi almıştım, büyük muyuk vallahi oram acılıcak mi derdine düşmüyo insan.
    Birde şunu paylaşmak istiyorum, ilk kapandığımda nasıl oluyo tam bilmiyodum şal ya da eşarp nasll utulenir nasıl bağlanır. Ilk şalimi üç yerinden yakinca arkadaşlarım göstermişti. Birde ben katlayarak ütülüyodum , meğersem iz de çıkmamaliymis. Falan filan. Amma şimdi şalin ustasiyim :P Neyse, aklıma şimdi yazınca ilk günlerim geldi nasıl tatlı bir heyecan ve mutluluktu. Şimdi bile hala bağlarken bir tebessüm yerlesiyo suratıma. Allah hepimize dini gereklilikleri tam olarak yerine getirmeyi nasip etsin inşallah. Sevgiyle, Allaha emanet. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin deyim öncelikler...
      farkındalıkları olan müslümanlar senin gibi çözümler bulabiliyor. işte tüm sorun farkındalıkları olan bireyler olmakta...
      Allah daim eylesin...
      sevgiler

      Sil
  3. artık sade şık ve en önemlisi tesettüre uygun kıyafet bulamadığım için alışverişten soğudum yeminlee :(( yok vallahi yok en son pardesü almaya çıktım uzun bir alışverişin sonunda düşündüğüm şey galıba uzun ve sade pardesüyü sadece ben giyiyorum hele o pardesülerin ayrıntılarına girmeyeylım dantel mi dersin korse gibi bele sarılanı mı dersın pullu taşlı ayrıntılar mı dersin ne ararsan hepsi var hatta bazı modellerde hepsi birden vardı ne güzel değil mi :\ en son sade bi model buldum ama oda bele oturan cinsten ama almaktan başka şansım yok günahı onların boynuna artık. ve ben günlük kıyafet için istediğim tarzi tessettür mağazalarında aramıyorum artık normal mağazalarda çok daha uygun ve pamuklu gömlekler kazaklar bulabiliyorum. ayrıca o sözde tesettür mağazaları o kadar iki yüzlü ve sahte geliyor ki anlatamam. ayy ne dolmuşum ben lafı uzattıkça uzattım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dediğin gibi artık normal mağazalarda da bulabiliyoruz uzun bir şeyler. Hatta kızlarla alışverişe gittiğimizde gelen waikiki tesetttür kısmını ziyaret edelim :DD

      Sil
    2. Sa nabrut bu postu görünce hem sevindim hem üzüldüm-tesettürün (!) geldiği nokta bu zamanda bile elimizi kolumuzu bağlıyor - hem de şaşırdım - bu kadar çok insan varmış tesettür mağazaları ne halt yiyor -. Nabrut benim de kapanma süreci aynı senin gibiydi ve benzer şeyler yaşadık sanırım. Liseye kadar tunik pantolon dolaştım. Lisede iken pardüse ye geçiş yaptım Hamdolsun dış kıyafet olarak hala hiç hiç çıkarmadım. Yanlız sizlerin de yaşadığı üzere bu hep sıkıntılı bi konu olageldi. Açıkçası bu postu okuyanların, yorum yapanların ve bu alanla İlgilenenlerin yanlış anlamayacağını düşünüyorum ve birkaç şey söylemek istiyorum.LÜTFEN OKUYUN PLS. her sene belli bir " kesim " tarafından piyasaya Gümüş tepside servis edilen bir islami moda var.ve bu gittikçe ilahi emirlerden ve farzlardan hızla uzaklaşıyor. Gizli amaç şu: dindar olmayan kesim zaten kendi kendini bozuyor ve bozulacak bir şeyleri yok geriye müslüman dindar kesim kalıyor ki asıl önemli olan da bu . MÜSLÜMANLAR YOZLAŞTIRMAK. BAŞKALARINA VE GÖRDÜĞÜ HERŞEYE ÖZENTİ BİLİNÇSİZ BİR NESİL OLUŞTURMAK. Evet zamana ve ortama göre davranmak gerektiği bir gerçek.sonuçta bir toplumun içinde yaşıyoruz. Ama nabrutcumun da dediği gibi kumaş dikim detay vb modaya uyabilir. Ama bu kadarı yeterli. Uyan modanın taviz verdirmemesi gerekir. Affınıza sığınıyorum çok konuştum sıktım sizi.😓 ve son şey arasıra karşınıza güzel fırsatlar çıkıyor. Mesela malum LCW epey uzun gömlekler getiriyor. Pardüse giydiğimden bir de onlar ince olduğundan benim pek işime yarayamıyor. Hep bakarım ama. Neyse bi gün rastgeldi kot kumaştan yapılmış farklı bişey. Hem pot duruyor hem de zarif.ben s/m bedenim XL sini denedim çok şık ve bol bi pardüse oldu. Yani Siz kararlı olun Allah da yardımcı oluyor. İMAN VARSA İMKAN DA VARDIR. ☺😊 sizi seviyorum Aeo✋. [Zeynep]

      Sil
    3. Sa nabrut bu postu görünce hem sevindim hem üzüldüm-tesettürün geldiği nokta bu zamanda bile elimizi kolumuzu bağlıyor - hem de şaşırdım - bu kadar çok insan varmış tesettür mağazaları(!) ne halt yiyor -. Nabrut benim de kapanma süreci aynı senin gibiydi ve benzer şeyler yaşadık sanırım. Liseye kadar tunik pantolon dolaştım. Lisede iken pardüse ye geçiş yaptım Hamdolsun dış kıyafet olarak hala hiç çıkarmadım. Yanlız sizlerin de yaşadığı üzere bu hep sıkıntılı bi konu olageldi. Açıkçası bu postu okuyanların, yorum yapanların ve bu alanla İlgilenenlerin yanlış anlamayacağını düşünüyorum ve birkaç şey söylemek istiyorum.LÜTFEN OKUYUN PLS. her sene belli bir " kesim " tarafından piyasaya Gümüş tepside servis edilen bir islami moda var.ve bu gittikçe ilahi emirlerden ve farzlardan hızla uzaklaşıyor. Gizli amaç şu: dindar olmayan kesim zaten kendi kendini bozuyor ve bozulacak bir şeyleri yok geriye müslüman dindar kesim kalıyor ki asıl önemli olan da bu . MÜSLÜMANLAR YOZLAŞTIRMAK. BAŞKALARINA VE GÖRDÜĞÜ HERŞEYE ÖZENTİ BİLİNÇSİZ BİR NESİL OLUŞTURMAK. Evet zamana ve ortama göre davranmak gerektiği bir gerçek.sonuçta bir toplumun içinde yaşıyoruz. Ama nabrutcumun da dediği gibi kumaş dikim detay vb modaya uyabilir. Ama bu kadarı yeterli. Uyan modanın taviz verdirmemesi gerekir. Affınıza sığınıyorum çok konuştum sıktım sizi.😓 ve son şey arasıra karşınıza güzel fırsatlar çıkıyor. Mesela malum LCW epey uzun gömlekler getiriyor. Pardüse giydiğimden bir de onlar ince olduğundan benim pek işime yarayamıyor. Hep bakarım ama. Neyse bi gün rastgeldi kot kumaştan yapılmış farklı bişey. Hem pot duruyor hem de zarif.ben s/m bedenim XL sini denedim aldım çok şık ve bol bi pardüse oldu. Yani Siz kararlı olun Allah da yardımcı oluyor. İMAN VARSA İMKAN DA VARDIR. ☺😊 sizi seviyorum Aeo✋. [Zeynep]

      Sil
    4. yoruma cevabım yayınlanmamış kusura bakma :(
      umarım görürsün.
      tam demekistediklerime tercüman olmuşsun o kadar güzel anlatmışsın ki Allah razı olsun. Hele son sözün tüylerimi ürpertti iman varsa illaki imkan bulunur. lAllah razı olsun. Kocaman öpyüroum:*

      Sil
    5. Est. Canım geç de olsa gördüm bak 😊 ecmain. Allah hepimizin razı olsun. Razı olacağı şekilde davranmamız için yardım etsin. Ben de öpüyorum ☺

      Sil
  4. Liseye geçtiğimde kapanmıştım ben de ve aynı dediğiniz gibi tesettüre uygun kıyafet mi o da ne gibi bir durum içindeydik. Aldığımız kıyafet iç gösteren bir kıyafetse veya kolu kısaysa badi giydik hep.Beyaz ve siyah bir iki tane de renkli badilerim vardı benim, hepsi yeni kankalarım olmuştu resmen. Bi arada cepken felan giyiyordum kollarım kapansın diye .Tabi moda teroröstü gibi geziyomuşum ortalıkta hiç farkında da değilim. Tunikler de dediğiniz gibi hep diz üstünde. Yaş büyüdükçe farkına varıyor insan tesettürün bu olmadığını, resmen yokluktan o tuniklere talim etmişiz o zamanlar. Etek giymeye başladım tabi sonradan. Şimdi son iki yılda geniş ve uzun tunikler çıktı da muradımıza erdik. Hatta Waikiki'de bile uzun geniş gömlekler bulabiliyoruz. Bir de tam tesettürlü mağazalar resmen kazıklıyor. Tesettürlü olmayan bir bayan belli bir paraya çok rahat giyinebilirken, biz aynı paraya anca ya etek ya gömlek ya başörtüsü alabiliyoruz. Herhalde kumaş arttıkça parası üçe beşe katlıyor. Babam bu mağazalara gittiğimiz herseferde kızarak çıkıyor. Dikiş bilsem dikicem kendime birşeyler, hem maliyeti ucuz olur hem de istediğim gibi kıyafetim olurdu. Ama dikiş bilmiyorum artı ben de o sabır yok. Bu yazıyı yazmanız iyi olmuş, bu konu da baya doluydum da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Moda teröristi sıfatına bayıldım :)
      hepimiz o bocalama döneminden geçiyoruz.
      waikiki konusunda katılıyorum, koton'da hatta kızılay sokak mağazalarında bile uzun tunikler bulunabiliyor. hamdolsun.
      kumaşı arttıkça mı bilmem ama bizim bu alandaki yoksunluğumuzdan yararlanıp bizi kaz gibi yoldukları kesin

      Sil
  5. Hayatımda giyim-kuşam için alışveriş yapmadığım ve yapmayı da düşünmediğim tek mecra sanırım bu tesettür mağazalarıdır nabrutcuğum. Hem dediğin ve çok haklı olduğun sebepler, hem de güllü-dallı, allı-morlu, acayip derecede dikkat çekici renkler ve gereksiz pahalı modelleri sebebi ile kendilerini protesto ediyor ve bir şey almıyorum (eşarp hariç, o da Aker'in indirimli ürünleri olur genelde). Bir de o abartılı modelleri yok mu? Beni deli ediyor! Sanki kapalı giyinen herkes fantazi giyinmek zorunda!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanki tekbiri anlatmışsın :D bu mağazalarda çok güzel uzun bilekten 5 karış yükseklikte tunikler de oluyor. ya da özel günler için özel elbiseleri -tesettüre uygun- başka yerde bulmak mümkün olmuyor. yine pardüseleri de bunlardan alıyoruz. yani yolum illaki düşüyor benim :/

      Sil
  6. Çok güzel bir yazı. Sadece tesettürün modaya uyması gerekmiyor. Modanın tesettüre uyması gerek. Tesettür adı altında nice maskaralıklar var, bizim aradığımız kadının cinsi cazibesini örtecek nitelikte zarif kıyafetler bulabilmek. Bu da sadelikle olur. Çünkü sadelik her türlü abartıyı kabul etmez. Aşırılığı reddeder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesettürde kullanılan kumaş ve dikim tekniklerinin hatta düğme gibi detayların hala moda ölçütlerine uyması gerektiğini düşünüyorum :) ama diğer dediklerinize katılıyorum

      Sil
  7. Ben açık olduğum halde zorlanıyorum kapalılar ne yapsın. Tayt gibi pantolanlar, kısa ve yakası açık üstler yani açığım ama daha kapalı giyinmek istiyorum o kadar ama yok işte

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anlıyorum. senin gibi arkadaşlarım var. ve çok afedersin göğüs çatalı gözükmeyen bir bluz bulamıyorlar

      Sil
  8. Ne kadar haklısın demek zorunda kalıyorum sevgili nabrut işin kötüsü böyle giyinip örtündüğünü zannadenler uyarılınca şuran buran açılıyor diye bir zamanlar örtünmen lazım diyebildiğimiz kişilerin tepkilerine benzer tepki verebiliyorlar herkes böyleymiş öyle olsa ne varmış işin garibi anneleri ciddi islama uygun giyimli kişiler..ne olacak sonumuz ...inşallah hayrolur...Saba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annelerin kızlarına hiç bir şey veremediği bir idevirdeyiz. Allah hidayet versin ne diyelim

      Sil
  9. Ve ne hikmetse pardesü modelleri daha klasikken modern çizgileri yalnız kap'larda görebiliyoruz.
    Modern bir görünüm sergilemek istiyorsam ara boy ya da kısa mı giymeliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya da hiç giyinmeyelim istiyorlar bilmiyorum haklısın kaplar çok hoş :D

      Sil
  10. İmkanlarımız olmadan daha müslümandık sanki belki babanneydik kimilerine göre de kocakariydık ama önemli olan herseye imkanımız varkende ayni hassasiyeti gösterip dikkat edebilmek..tabiki ayni dertten bende muzdaribim boydan elbise almak istesem bile bu sıkıntıyı yaşıyorum ve kumasimi alıp terzi yollarina düşüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın. eskiden daha hassasiyetimiz vardı. Şimdi bir çok şeye gözümüz bile alıştı.

      Sil
  11. Hiçbiri sağlamıyor malesef.
    Ve de tonlarca para istiyorlar üstelik..

    YanıtlaSil
  12. tespitlerin harika canım başka söze gerek yok sözde her yer tesettür mağazası ama uygun bir şey bulabilene aşk olsun sevgiler :=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bulursak da bir çuval para ödememiz gerkiyor zaten :)

      Sil
  13. Dediğin şeylerin bi çoğu hemen hemen hepsi doğru ama tesetturlu pardesu bulmak istersek hepimiz bulabiliriz bn fatihte oturuyorum o kadar güzel kapananlar varki yani pardesu giyipte

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu noktada dediğine katılıyorum son cümlemle öz eleştiri de yapıyorum.

      Sil
  14. Dediğin şeylerin bi çoğu hemen hemen hepsi doğru ama tesetturlu pardesu bulmak istersek hepimiz bulabiliriz bn fatihte oturuyorum o kadar güzel kapananlar varki yani pardesu giyipte

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu noktada dediğine katılıyorum son cümlemle öz eleştiri de yapıyorum.

      Sil
  15. Çok haklısın. Ben normal Anadolu lisesine gittiğim için çok iyi kapanamıyorum anca üniversite de siyah giymeye başlayacağım. Gerçekten de dediğin gibi ablam yeni kapandı kendine düz bir ferace bakıyordu bulamadık o kadar gezdik yok. En sonun da diktirmek zorunda kaldı 😒

    YanıtlaSil
  16. Aynen katiliyorum size, üstelik fiyatlarda uçuk gerçekten niye varlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizi kazıklayıp ceplerini doldurmak için varlar :D

      Sil
  17. Çok çok ve çok katıldım sana. Tasarımcılarımız sağ olsun mu desem ne desem bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tasarımcılarla alakası yok bence. bu genel bir oyun

      Sil
  18. Çok yerinde bir tespit olmuş. Gerçekten de moda adı altında tesettürü yok etmeye olabildiğince insanları açmaya çalışıyorlar. Kimisi de bir iki santimden bir şey olmaz diyerekten ilk tavizini verince gerisi geliyor zaten, giyinik çıplaklara dönüşüyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonuç olarak bu oyuna geliyor muyuz, maalesef evet :/ en azından artık bir çok şeye gözümüz alıştı

      Sil
  19. Canım benim ben açıkken giyecek düzgün bir kiyafet bulamazken sen tesettürlüyken nasıl bulmayi umuyorsun acaba? Acik olmamiza ragmen dansözden hallice plaj kıyafeti gibi ki ben plajda bile giymiyorum öyle kıyafetler. Gecen gün mesela en basiti hirka bakmaya ciktim boyu uzun bol mevsimlik hirka bulmak ne kadar zor olabilir? İmkansizmis arkadas. Mrl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anlıyorum. çok haklısın. hele senin gibi dikkat edenler için.... Sen yine dikiş falan biliyorsun :D

      Sil
  20. Sa nabrut bi postuna yorum yaptım onaylanıp görünecek dedi gözünden mi kaçtı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. a.s hangisi idi ki? buraya mı? bütün yorumları yayınladım çünkü. teknik bir şey olmuş olabilir :(

      Sil
  21. Yakın zamanda aynı sıkıntıyı yasadım. Bundan bır kac sene once boyle degıldı ne zaman tunıkler cıktı parduse ve gomlekler bulunmaz oldu. Artık bende parama kıyıp pahalı ama bır tane alıyorum ve nabrut soyledıgın seyı bırebır yasadım altı ustu gomlek sordum bana yukarıda anne modellerı var:/ dedı. Bende oglumu gosterıp bende zaten anneyım dedım:) eskıden cok alısverıs yaptıgım unlu bır tesettur markasına sordumda bana soyledıgı şey ,Abla arap muşterılerımız bunları tercıh edıyor ondan dedı. Artık alısverıste yuzumuze bıle bakmıyorlar.yanı tesetturlu bır bayan reklama cıkıp sarkı soylerse daha ne beklenırkı :( ay ne yazdım amma dolmuşum bu arada istanbula gelmişsın tahlıl için falanmınasılsın toparladınmı bır kahveye gelseydın ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. daha iyiyim hamdolun. teşekkür ederim. İstanbul'a geldim evet hamdolsun :) ama çok kısa bir zaman için geldim böyle geniş bir zamanda görüşürüz belki kader kısmet. kimbilir...
      anne modelleri diyen apla kapalı mıydı acaba merak ettim :/

      Sil
  22. Tesettürün en güzel yorumunu Nurettin hoca'dan duydum sanırım, nasıl kapanırsan kapan ama bir erkek seni gördüğünde hamilemisin değilmisin altı ay sonra gördüğünde kilo almışmısın almamışmısın anlamamalı demişti.
    Bu minvalden hareketle, tuniğin boyu, bluzun kolu çokta önemli değil.
    Bende dahil, o şekilde bir tesettüre giremiyoruz.
    Bunu gerek sosyal baskılardan gerek bilgi eksikliğinden gerekse belkide (?) iman zayıflığından yapamıyoruz.
    Sonuç olarak biz doğru tesettüre girmeyi arzu etmedikçe bunlar bize sunulacak, bizler alacağız. Bizler aldıkça bunlar daha da artacak diye düşünüyorum.
    Sen ne dersi sen ehilsin arkadaşım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. estağfirullah ben ilmi ile mael etmeyen biriyim en büyük eleştirmenim de kendim. Sosyal baskıdan olduğunu düşünmüyorum hele ki şu devirde artık çok da bir sosyal baskı hissettiğimizi söylemek ayıp olur o yüzden ben sadece kendim adına konuşursam nefsimden dolayı bildiğim halde yapamıyorum. nefsimi yenemiyorum. Nurettin Hoca'nın verdiği örnek gerçekten en takva olanı benim verdiğim örnek hiç değilse ucundan kıyısından -normal- tesettürü yakalamaya çalışmak. ama onu bile beceremiyoruz. arz talep meselesi değil ama o konuda sanırım sana katılmıyorum çünkü bunları almaya mecbur bırakılıyoruz moda dedikleri şey nasıl ki kadını soyundurmaya mecbur bıraktıysa (1950 den önce ingiliz kadınlarının giydikleri uzun elbiseleri vs. biliyoruz) bu giysiler kadınlara dayatıldıysa şimdi de aynı şey tesettürlü kadınlara dayatılıyor. Eskiden mini eteği kimseler giyip de sokağa çıkamazken şimdi gözümüz nasıl da alıştı mesela... Tesettürde artık bir çok şeye alıştı gözümüz. maalesef.

      Sil
  23. Ah nabrut....
    Simdi bide yurtdışında gayrimüslim bir ülkede yaşadığını düşün. Biz de cok zorlaniyoruz tesettür kiyafet bulmaya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende adı müslüman bir ülkede yaşıyorum bir adada tesettür mağazası olmadığı gibi uygun kıyafetler bulmak mümkün değil. mesela tr de bir mağazanın şubesi var ama böyle uzun vs. ürünlerini getirmiyor buraya çünkü alan yok :/
      o yüzden tr'ye gittikçe bulabildiğimize talim :/

      Sil
  24. ben kapalı olmadığım halde kıyafetler bana bile açık geliyor. benim bildiğim kapalılık dikkat çekmeden kapanmak ama artık öyle bir giyiniyorlar o kadar çok süsleniyorlar ki ben bile dönüp bakıyorum bazen. ya kıyafetler bu kadar saçma bir hal aldığı için kapanmak dediğimiz şey şekil değiştirdi ya da biz artık kapanmayı çok yanlış anlıyoruz o yüzden insanlar da ha demek ki böyle giyiyorlar diyip kıyafetleri böyle üretiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle değil. 1950 den önce İngiliz kadınlarının kıyafetlerini düşün. sonra moda akımı olarak çıkan kısa etekler dekolteleri vs. düşün. Kadınlara bu dayatıldı ve günümüzün geldiği noktadayız. Aynı şey tesettür kıyafetler için de geçerli. kadınlara bu dayatılıyor

      Sil
  25. Oh my ghost a bi 2 tane falan bir de buraya yukarılara yazmıştım yanıt olarak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gelmedi maalesef :/ mobilden yorum bırakıyorsan bazen sorun olabiliyor :/ birde bir çok adsız oluyor bir rumuz eklersen çok sevinirim

      Sil
  26. Bu magdurlardan biri de benim. Eldekiyle yetinme benimkisi. Kapali isen zengin olmalisin su zamanda fiyatlarda sanki gunden dune ucuyor. Pantolonlarda taytlasti ustume pantolon bulamaz oldum. Bu sene yirtik kot modaymis-mis insallah tesetturede getirmezler bu modayi. Malum normal modadan pek asagi kalir yani yok cekismeli ilerliyorlar.. Zamanlanzaten tesettur modasi dedikleri sey nirmalinden cikmaya basladi uzunluktan kisaliga gecis donemi var. Biz yine eldekiyle yetinecez:) cok guzel anlatmissin nabrut yorumlarda bir o kadar guzeldi nir butun olmuslar yazi ile herkesin parmaklarina saglik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin de ellerine sağlık.
      pantalonlar taytlaştı tayt giyen tesettürlü bayanlarımız çıktı derken nereye doğru gidiyoruz merak içindeyim

      Sil
  27. Lisedeyken pardesulerimizi Unkapanı İMÇ'den alirdik. Üzerinde sofrabezi büyüklüğünde basortulerimiz... Paramiz azken kiyafetlerimiz uzundu. Şimdi zenginleştik, kiyafetlerimiz kisaldi ve daraldı. Tesetturu nefsimize kurban ettik :( Ben Aker'in pardesulerini beğeniyorum Nabrutcum. Bel oyuntusu olmayan modelleri var. Sevgiler canım. .. Sevil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zengin ve modern olduk ya o yüzden tesettürü geri plana ittik. anck konuşyorum işte. belki dua eden birileri olur amel de ederim :/,
      sevgiler....

      Sil
  28. Bende küçük bedenli biri olarak tesettür mağzalarında üzrime hiç birşey bulamamaktan acayip şikayetciyim arkadaş. Etekler alabildiğince uzun ( sanki bütün tesettürlü bayanlar 1, 70 ve üzeri) zaten modeller berbat, gömlekler ise genel olarak saten ve rahatsız kumaşlardan .Lwc den uyduruyorum üzrime birşeyler :D orasıda olmasa ortada kaldım. :D Pardesü almak içinde günlerce gezdiğimi bilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lcw'nin hastasıyız. lcw tesettür bölümünün mudavimlerinden biri olarak aslında çok eskiden beri yani tesettür moda olmadan önce de lcw uzun kollu badiler ve uzun etekler satardı. çok mutlu olurdum. :)

      Sil
  29. Çok haklısın bu konuda kıyafet almaya gidiyorum alacağım tunikler kısa kısa olmasa bile üzerinde farklı farklı yazılar desenler kendime kıyafet almaya çıkmaktan nefret ettim bu yüzden gidip hiç bir şey bulamıyorum ki. Bu arada bide şu konu var sadece mağazalar değil şuçlu olan bu kıyafetleri alıp giyen kızlarımızda da suç var ben geçen gün okulda bilekte pantolon giyip o bilek kısmına da fileli çorap giyen gördüm ya kapalılık bu değil biz özümüzü kayıp etmeye başladık iyiden iyiye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. alışveriş yapmaya çıkmaktan nefret eden bir ben değişmişim demek ki:/

      Sil
  30. Aynen öyle gerçekten.
    Bu ülkede artık başörtüsü serbest ama tesettür yok.

    YanıtlaSil
  31. Sonunda düşündüğüm gibi düşünen biri <3 bi de babaannem gibi giyiniyosun sen gençsin diyen tesettürlüler var. Ben annemle ortak giyinir oldum ve pişman değilim :D

    YanıtlaSil
  32. Aynı sorunları ben de yaşıyorum maalesef..yapacak bir şey yok yaşım da anneme göre de küçük olduğundan uzun uzun mağaza da dolanamıyorum :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hele yaş itibarıyla sen daha ssıkıntıdasındır :/

      Sil
  33. Her yazdığına üzülerek katılıyorum, ne kadar dikkat etmeye uğraşsak da bulamıyoruz. Bir de sanki garip davranan, olması gerekeni biz yapmıyormuşuz gibi ayıplanıyoruz ya orası komik :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle kimse yok çevremde hamdolsun. yada öyle düşünecek insanları etrafımda barındırmıyorum.

      Sil
  34. ah günümüz tesettüründen Allah affetsin tiksiniyorum aldı başını gitti. Ama aynı dertten yakınabilirim çünkü çok zor tesettürlüysen ve azbişey de olsa uyum sağlamaya çalışıyorsan zor buluyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet doğru bir noktadan bahsetmişsin az biraz sürüye uyum sağlamak isteyi bunu tesettür ölçülerinde yapmak isteyenlere durum vahim

      Sil
  35. Erzurum'a beklerim :) Burada tesettür mağazası çok fazla çünkü kapalı çok fazla. O kadar kapalı arkadaşım var hiçbirinde bahsettiğiniz şeylere rastlamadım tam tesettürlüler tunikler diz üstü pantolonlar uzun pardesüler modern şık :) Annemin girdiği mağazalardan biliyorum bazen arkadaslarla da gidiyorum (kapalı değilim ) güzel şeyler var ve tam tesettür. Hatta çarşaf giyenler var :) üzüldüm açıkçası .Ancak fiyatlar uçmuş bir başörtüsü seksen lira olur mu bir pardesü üç yüz lira olur mu :) o paraya ben neler alıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle küçük yerlerde de-jenerasyon daha geç vukua geliyor. Ankara bile İstanbul'a nazaran daha iyi. Kaldı ki 3-5 yıl sonra erzurumda da benim bahsettiğim durumlarla karşılaşacaksınız. önce çok anormal gelecek herkes ayıplayacak sonra herkesin işine gelecek :/
      fiyat konusunda ise konuşmak bile istemiyorum yolunacak kazız biz!

      Sil
    2. Erzurum da pek küçük sayılmaz ya. Valla üç beş yıl sonrasını hiç merak etmiyorum çünkü büyük ihtimal orada olmayacağım. Defacto'da da güzel tunikler oluyor diz üstü. Annem alıyor oradan.

      Sil
    3. küçük yer derken daha bozulmamış ankara ve istanbul gibi çok göç alıp aslını yitirmemiş yerleri kastediyorum.
      işte diz üstü her yerde bulunuyor ama biz 110 cmlik tunikler arıyoruz :D

      Sil
  36. Ah yine muzdarip oldugumuz konulardan birine değinmissin Nabrutcum ellerine sağlık.
    Hadi yine kısa tunikleri, bilek pantolonları,daracık gömlekleri yapin bizde bunlari iç kiyafet olarak mahrem kimselerin bulunmadigi ortamlarda giyelim de ee insafsızlar pardesülerimizden ne istediniz de kendinize uydurdunuz. İç kiyafetle dış kıyafet ayırımını yok ettiniz zihinlerden... nasil girilir bunca vebale... Allaha havale eyledim. Rabbim dikkatli olmaya çalışan bir avuç bizlere yardim etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim öncelikle...
      işte biz zaten mahremimiz yanında giyebilecek şeyleri başka mağazalrdan buluruz tesettür mağazalarında satmalarına ne gerek varsa :DD
      amin...

      Sil
  37. pardesu konusunda cok cok hak veriyorum. kucuk bi sehirde yaşıyorum ve bizim burda tesettur magazasi bile 2 - 3 tane. bende firsatim oldu istanbula gitme imkani yakaladim. istedigim gibi( 90 60 90 olmayan!!!!) bir pardesu buldum. istanbulda eski kafa(!) olarak satisini devam ettiren magazalar olduguna sukrettim ve nimetimi hemen aldim. tesetturlulere bir tekmede moda sektorunden. haydi hayirlisi. (moda dedigimiz igreti kelime icin affola ) bu sektorunde ozellikle tesettur kiyafetlerini el yakan fiyatlardan satmasi cabasi! e ama olan var olmayan var...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet maalesef ki bazı tesettür mağaza ve butikleri hakikaten tesettüre uygun çok da hoş şeyler de satıyorlar ama onlarında yanına yaklaşılmıyor ateş pahası

      Sil
  38. Haklısınız. Hele şu nette dolaşan balık model elbiseler var ya(ŞIK TESETTÜRMÜŞ!) onları gördükçe utanıyorum. Bir de iğnesiz eşarp modası var biliyorsunuzdur. Bu konuda söyleyenebilecek tek şey Erdem Özveren'in sözü: "Madem şala 99 lira veriyorsun. İğneye de 1 lira ver de boynun gözükmesin be bacım!"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel söylemiş...
      birde o balık elbiseler nişanlarda falan giyiliyor ki, yani ne bileyim işte. demek istediğimiz anlayacağınızı düşünüyorum açık açık yazmayım. Allah bizi af etsin.

      Sil