Bul Birini Getir Artık!

Halk arasında bilinen "sen kendin bul" yaşına gelmişim.
Belirli bir yaştan sonra –o yaşı mahalleli teyze belirliyor- mahalle baskısı "sen kendin bul getir" şeklini alıyormuş.

Kendi ailemden örnek vermek gerekirse;
Kuzenim 28 yaşında iş güç sahibi çok güzel bir kız. Çok isteyeni oldu, hala var ama gönlünün istedigince biri ile karşılaşmadı. Annesi –yani teyzem oluyor- kızının evlenemediğine o kadar üzülüyor ki artık bu üzüntüsü diline düşmüş durumda.

Her hal ve şart içinde kızlar bir evleneydi (o kızlardan biri ben oluyorum) diye dua edip dua istiyor. Üzülüyor, ah ediyor, dertleniyor. Oturup tüm dertlerinizi unutup onun haline üzülüyorsunuz. Böyle bir annenin kızının psikolojisini tahmin edersiniz. 
İşte teyzemin son tahlildeki evlere şenlik repliği ise şu şekilde:
-Gidin kendiniz birini bulun.

Nereye gitmemiz gerekiyor adres bilen var mı? Haha!


temsili koca

Ben uçarıyım, kaçarıyım, işim belli olmaz. Davulcu bulup getirsem Nabrut bu yapar derler de, süper mutaassıp kuzenim için bu sözler ayrı bir depresyon sebebi olsa gerek.

Ben annemden asla böyle sözler duymadım. Annem de hiçbir zaman evde kaldığımı, acilen evlenmem gerektiğini düşünmedi. Düşünmüşlerse de bunu bana söylemeyi bırakın, hissettirmediler bile. Belki de bu yüzden özgüvenim birazcık (!) fazla. Ya da ben özgüven sahibi, rahat biri olduğum için ailem dert etmiyor, bilemiyorum.

Çevremde böyle kızına -ve tamam oğluna da- baskı yapan birçok aile var. 
Demem o ki; gözlemlediğim kadarı ile İslami usul üzerine -görücü usulü- evlenmeye ve evlendirmeye devam eden muhafazakâr ailelerde evlat belirli bir yaşa geldikten sonra davulcu olsun, zurnacı olsun yeter ki bir karısı-kocası olsun kaygısı ile işi kendin bul birini getire kadar dayandırıyorlar.

Bu sözün içerdiği mana ise ben senin yuvanı yapamadım vicdan azabı çekiyorum bir de kendin dene oluyor sanırım.
Halbuki her şeyin sonu kadere ve Allah'ın taktir ettiği nikah vaktine dayanmıyor mu? 

Bana ulaşabileceğiniz diğer sosyal medya hesaplarım



Yorum Gönder

27 Yorumlar

  1. Hahahaha hayatim film seridi suanda :) Neyse ki artik bu durumdan kurtulmus bulunmaktayim, ben bulamasamda o kendisi geldi beni buldu gec olsun guc olmasin ^^ İsin garip tarafi nisanlandiktan sonra kapimda kuyruk varmis onu ogrendik. Yok onu ben ogluma alacaktim, biz onu suna dusunuyorduk, tuh biz sizle gorusmeye gelecektik.....vs.iyide daha once nerdeydiniz biz bu laflari isitirken. Yine suclusu biz olduk gordun mu :) . Ha birde onun yasi kucuk degil mi niye verdiniz durumu var. Yasimin 27 oldugunu duyunca kucuk capli bir sok gecirmelerine engel olamadim ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hacıfışfışlıktan kutuldum diyorsun yani. ben bir şeyler kaçırmışım :) çok mutlu ol emi :)
      o hep olur. kör ölünce badem gözlü olur hesabı insanımız bir ilginç yahu.
      tekrar tebrik ediyorum Rabbimpişman etmesin

      Sil
    2. Cok tesekkur ederim iyi dileklerin icin ^^ bende de ne maceralar ne yazilacak olaylar varda sen gibi kelimelere dokemiyorum ben bir numarali hacifisfis takipcinim biliyorsun :)

      Sil
    3. bilmez miyim?
      estağfirullah yüzyüze görüşebilsek de öyle anlatsak keşke...

      Sil
  2. Nasipse gelir hintten yemenden nasip değilse ne gelir elden diyoruuz :)
    Böyle korkular oluyor çerkes kızları geç evleniyo deniyor ama bizim sülale abartıp yaşı kırklara ellilere dayandırınca genç neslin üzerinde bir baskı oluyor. Mesela kuzenim 28 oldu şimdi nişanlanacak falan kendini dünyayı kurtarmış gibi hissediyor falan :D Tamam biraz alakasız bir mevzu belki emaaan söyleyesim geldi işte :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahah dünyayı kurtaracak olayına bayıldım :D
      çerkes kızı bizim gibi geçe kalma hemen evlen yoksa kimseleri beğenmiyorsun benden söylemesi :D

      Sil
  3. selamun aleyküm nabrutcum uzun bir aradan sonra yazılarını okumak çok güzel veeee konuya gelirsek benim evde kalan kızlardan biri olduğumu bilirsin hem sizden bayada büyüğüm benim annemde kuzeninin annesi gibi ve dediğin gibi nerdeyse davulcu bile olsa yeterki evlen modunda gelen kısmetleri ben beğenmediğimde aldığım tepkiler dahada can sıkıcı kendin bul evlen dediklerinde sinirim tepeme değil uzaya çıkıyor o dediğinizi yapacak olsam bu yaşa kadar beklermiydim hem kızın bulması nasıl oluyorki boynuma yazı asıp sokağamı çıkayım.Bir kısmet çıktığında annemin tavrı şu " ben karışmam sen karar ver ama kimse dört dörtlük değil, tipine takılma, herkesin kocaları çokmu iyi ama ben karışmam sen karar ver sonra bana suç bulma!!!!" sanki her seferinde bunları yaşayıp bu sözleri duymak beni mutlumu ediyor bende evlenmek ve yuva kurmak istiyorum ama benim yaşımda bu zor bu yaşta seçici olunur diyorlar tamamen yanlış doğrusu bu yaşta seçebileceğin kişi yok varsada ben henüz rastlamadım en kısa zamanda Rabbim bana , sana , kuzenine ve tüm aynı durumda olanlara Hayırlı bir evlilik nasip etsin!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel bir şey demişsin... o dediğinizi yapacak olsam diye...
      seçenek çok. dedikleri gibi gidip bulmak da kolay. ama zaten sokaktan bulmalık biri ile evlenecek tıynette olsa idik şimdiye gelen onlarca kiişden biri ile çoktan evlenirdik.
      ben hiç takılmıyorum dediğim gibi bunlar bana ancak burada yazmalık malzeme oluyor. sonra eve dönüyor ve hayatıma devam ediyorum. keşke evlenmek ile herşey güllük gülüstanlık olsa tüm sorunlar çözülse hayatım yoluna girse idi. öyle olsa yarın yıldırım nikahı ypardım. ama öyle değil biliyorum. ve yapmam gereken geç kaldığım onca şeyi yapmak için koşturmaya devam ediyorum

      Sil
  4. her zaman her şeyin hayırlısı.eşin işin evladın ...
    bu arada şimdiden kurban bayramını tebrik ederim.teşrik tekbirlerimizi unutmayalım.
    havva

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim. seninde bayramın mubarek olsun. hatırlatma için ayrıca teşekkür ederim.
      sevgiler öpüzükler

      Sil
  5. evet, ben de bunlardanım. 28 yaşımdayım ve çoğu insan ''bul birini'' manasında gözümün içine bakıyor.
    bazılarına ''tamam, sırtıma 'koca aranıyor' yazarak sokakta dolaşacağım'' demişliğim de vardır... tövbe estağfirullah... yâ nasip..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canımsın. sokakta koca bulsak sanki mutlu olacaklar sonra birde onun için başımızın etini yemeye kalkarlar. bunlar hiç susmaz

      Sil
  6. Haha oda güzel baskıymış yalnız :D lakin benimkiler bana laf söylemeye korkuyorlar inadımdan hiç evlenmem diye :D
    Ama evde kalacağım korkusunu tam olarak hissedemediler belkide o yüzdende bir şey demiyor olabilirler bunu 2-3 yıl içinde anlayacağım :D

    YanıtlaSil
  7. Dayanıyor nabrut , Allah bilir bu işler kısmet... Benimde etrafımda var ha bulup nişanlanıncada bitmiyor çok uzadı evlenin diyenler mi dersin onlar yüzük atar bu iş olmaz diyenler mi dersin . Bu kısmet işlerini her anlamda dert edinen insanlar sarmış dört bir yanımızı....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle tahmin ediyorum. nişanlanmasan bir dertti şimdi nişanlandın bir dert oldu değil mi :(
      ben insanları anlamakta güçlük çekiyorum!

      Sil
  8. O diyenlerden biri de benim annem. 21 yaşındayım ve çoktan evde kalmışım :D öyle diyolla :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 21 yaşında mı diyorlar... ve nabrut ağlıyoğğduuu :DD

      Sil
  9. Benimki de 27 yaşına kadar süre verdi :)) kimseyi beğenmiyormuşum da yalnız kalacakmışım da bıkbıkbık... Etraf baskı yaptıkça o da bana baskı yapıyor ve kesinlikle baskı yaptığını kabul etmiyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim annem başta kendisi kimseleri beğenmediği için bana baskı yapamıyor belki de :DD

      Sil
  10. Yazılarınıza bayılıyorum. Hayatın içinden, en samimi dille anlatıyorsunuz:) Ben yanlış anlamazsanız yaşınızı merak ettim?Daha önce yazdığınız bir yazı oldu mu bilmiyorum, denk gelmedim.Gayet olgun ve tecrübeli bir imajınız var gözümde ama aynı zamanda baya gençmişsiniz gibi, bilmiyorum anlatabildim mi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederi. mutlu oldum. yok niye yanlış anlayım çok kez yazdım gerçi ama 27 yaşındayım. bence hem genç hemde yaşlı bir yaştayım :D

      Sil
  11. Böyle yapan aileleri görünce hem çok üzülüyor hem de çok kızıyorum bana göre çok yanlış bir tutum icerisindeler.Bir insanın nasibinde kim varsa -iyi veya kötü -o onu nerede olsa bulur zaten bu işler aramakla olmaz bir bakarsın hiç beklemedigin bir zamanda karşına çıkar kendini nikah masasında bulursun. Ayrıca evlenmiş olmak için de evlenilmez belki de mutsuz olacaksın .Evlenmiş olmak için önüne çıkan ilk kişiyle evlenilir mi yahu. Böyle düşünen anne babaları görünce acaba evlatlarından çok mu bıkmışlar demek istiyorum. Şunu da çok iyi anladım ki bir kadının hayatta mutlu olabilmesi için ille de bir erkeğe ihtiyacı yok. İnsan kendine yetebilmeliymis. (Bazı yasadıklarımdan yola çıkarak söylüyorum ) Bu arada hayırlı bayramlar. Yaşa takılmayalım evlilik yaş değil kısmet işi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamamen katılıyorum. ve bence de yaşla alakası yok ama buna takılan mahalleli teyzelere laf enlatmak mümkün değil malum :)
      bende hayırlı bayramlar dilerim ^^

      Sil
  12. Sürekli sorguladığım bir konu.Güzel işlemişsiniz,elinize sağlık.

    YanıtlaSil