Neden Bazılarının Her İşi Rast Gidiyor?

Mutsuzken, bir belaya uğramışken, sıkıntılı iken Allah'a daha çok yaklaşan nankör kullardanım. Bir sıkıntının en sevdiğim yanı, secdelerimi uzatabilmek ve daha huşulu, kalbi kırık, Allah'a daha yakın hissederek kıldığım namazlardır.

Birçok insan böyledir. Nasıl ki nankör niye itham ettiğimiz arkadaşlarımız işi düştükçe bizi arıyorsa, bizde ancak işimiz düştükçe Allah’a yaklaşıyoruz.
Bunu şu yönden değerlendirmekte bir beis görmüyorum. "Allah’a samimi kalp ile yaklaşalım da, sebeplerin üzerine eğilmesek de olur."

Ne zaman işlerim yolunda gidip dünyaya dalsam, ibadetlerimden uzaklaşıp zevk alamaz hale gelsem, Allah benim dünyama bir zelzele gönderir, tökezlerim. İşler rayından çıkar. Hüsrana uğrarım. Ve bu ikazın neticesinde kırılan kalbim ibadetlerimden zevk almaya başlar. Allah’a yaklaşırım. Dua etme, edebilme nimetine kavuşurum.


Sonra her işi rast giden, tabiri caizse ayağına taş bile değmeyen insanlar görürüm, sırlarını merak ederim. 
Bu tip insanların üzüntülü iken asla ibadet edemediklerini gözlemlerim.
O tür insanlar kafası rahatken, aklında bin bir sıkıntı yokken ibadetlerinden tat alabiliyorlar. Onlar için ibadet şükür vesilesi. Nimetlere kavuşunca nimetlerin sahibini unutmak yerine onu verene daha çok sarılıyorlar.
Bunun neticesinde Allah onları belaya duçar kılmıyor.

Bunu her anladığımda kendi halime çok üzülürüm. Sonra hep tekrar unutur, tekrar nankörlük ederim.

Menfaatli bir ay geçirmemiz duasıyla...


Yorum Gönder

23 Yorumlar

  1. Nefsimizi şeytandan uzak tutmak ne kadar zor değil mi? O nankörlerden biride benim. Rabbim nefsimizi şeytana uğratmasın ve amiin diyorum son cümlene :)

    YanıtlaSil
  2. Vayyy bu açıdan bakmamıştım hiç. Kendi nankörlüğümü biliyorum az çok. Bela gelme sebebim de senin gibiydi ama şu ayağına taş bile değmiyor dediğimiz kısmı çok sorguluyorum bu sene.ben hayatımdaki kördüğümleri çözmekle meşgulken birilerinin her işinin düzgün gitmesi gerçekten sinirlerimi bozuyor..hımm bu açıdan bakmayı deneyeceğim bir de...teşekkürler.. (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım bizde o ayağına taş değmeyen Allah'ın sevdiği kullarından oluruz

      Sil
  3. Bir ara son şu iki yıldır kendi hayatımı o sorunsuz hayatlarla acayip kıyaslar oldum. Şükretmesini bende biliyorum iyi zamanlarımda çünkü farkındayım Allah'ın bir lütfu bana iyilikler , işlerimin rast gitmesi... Sanırım sıkıntının da ondan gelidiğini unutup , işlerim rast gitmediğinde onun istediği sabrı gösteremediğimden oluyor ... Resmin altındaki her bir satıra katılıyorum ... O ibadeti tatmak ve duanın kabul olması dileğiyle ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıntıları ona yaklaşma vesilesi olarak görüp sabretmek işin özü sanırım.
      duana amin diyorum...

      Sil
  4. Ne kadar da doğru söylemişin Nabrut. Allah o insanlardan olmamizi nasip etsin insAllah Hayırlı Ramazanlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin.
      çok teşekkür ederim sana da hayırlı ramazanlar diliyorum

      Sil
  5. Amin inşallah hepimizin Ramazan'ı Şerif-i mübarek olsun. Rabbım gafletten uyandırsın yınede basımıza gelen sıkıntıdan ders alabiliyorsan-sak bunun içinde Şükürler olsun. Ya bazıları gıbı sıkıntıda daha fazla isyan edenlerden olsaydık??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman hem sıkıntıyı çekip hemde günaha girmiş böylece günahın dibine batmış olurduk :( Rabbim korusun

      Sil
  6. SübHanAllah'ı çok kullanamasam da elhamdülillah ve inşallahı sık kullanılanlar arasına sokmayı başardım çok şükür.
    Ben de senin durumuna benzer olarak hapşırınca Elhamdülillah derim. Hamdi az yaptığım zamanlarda ya Grip olurum ya bahar allerjisi tutar sabah akşam hapşırmaya başlarım. Çok şükür Rabbim bize kendini hatırlatıyor. Mevzuya bu açıdan bakınca bela gördüğün de hayra dönüşüyor. Maşallah sen de o her şerdeki bir hayrı görenlerdensin. İnşallah birgün, Rabbimizi hatırlamaya vasıta aramayanlar her daim hatırında tutanlar seviyesine de ulaşırız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. böyle şeylere takılan bir ben değilim demek :) Rabbim bahtının da gönlün gibi güzel eylesin. Onun razı olduğu kullardan olalım inşllah
      amin.....

      Sil
  7. Ne kadar doğru yazmışsın, insan oğlu böyle sanırım bazımız... SInav önceleri olur, ya da kötü bir şey gelir başına, dertli olursun birdenbire kendini daha fazla dua eder daha fazla Allah'a yakınlaşmaya çalışıyor bulursun... Ama bazen bu dertlerinin hiç biri olmaz ve dua'yı unutmaya başlarsın. O zaman da her şey yolunda gitmesine rağmen bir türlü tatmin olamazsın. Çok çok tuhafız. Allahım inşallah hayırlı kullarından olmamızı nasip eder :) Cümlemizin inşallah Amin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin.
      Dediğin gibi insanoğlu nefsi mutmainne mertebesine ulaşıncaya kadar böyle bocalama içinde olacak demek ki...

      Sil
  8. Bir Müslümanın hayatinda herşey yolunda gidiyorsa korumalı bence. Niye mi? Belalar sevgilerle doğru orantilidir da ondan. Ne kadar sevgi o kadar bela.
    Imsanoglu ve kızı nankordur vesselam. Batmakta olan bir gemide dua eder, Rabbim beni sağ salim karaya çıkar Sana lâyık bir kul olacağım der; ama karaya çıkınca verdiği sözü unutur, Rabbini de unutur. Inşaallah Rabbimiz bizi unutmasin... Sevil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet büyükler başına bir bela gelmeyince endişelenirlermiş ama işe onlar belasız zamanda da belaya uğradıkları zaman kadar inbadet ve taat peşindeymiş biz gibi gafil değil :(
      Amin....

      Sil
  9. Ellerine sağlık, inşallah bereketli geçiririz bu ayı :)
    Sadece aklıma bir soru takıldı. Gözlemlediğin insanların mutlu anlarda bile Yaradan'ı unutmaması çok güzel. İnşallah biz de öyle oluruz. Yalnız üzüntülü anlarımızda ibadet etmeyince sıkıntılara gerçekten uğramaz mıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin...
      Sen ibadet ve taatinde Allahın sevdiği biriysen ve ferahlık anında daha güzel ibadet edebiliyorsan Allah seni üzüntüden korur. Ama zaten üzüntüde bile dua etmeyecek kadar gafilsen bu dediğim kısma girmez zannımca.

      Sil
    2. Şimdi daha iyi anladım. Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  10. Öldürmeyen acı güçlendirir(Belimi kırmayan acı güçlendirir)
    Sorunsuz bir hayat saçma gelirdi, şimdi ise sorunlara burun kıvırır, karpuz gibi sorun seçer oldum (:
    Şaka bir yana işin aslı hayat dar alanda trajedi, geniş alanda komedi gerçeği baklavayı yalan kılıyor.
    Herkesin sorunları var kimi makro çekim gibi detaylara odaklanıyor, kimi hdr çekimle alabildiğine geniş açı arıyor hepsi bu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki de haklısın belki de gerçekten bazıları çok şanslı doğuyor....

      Sil
  11. Ne güzel yazmışsın nankörlüğümüzü ellerine sağlık. dilerim cümlemiz bu mübarek ayda ibadetlerimizi her zaman yapma alışkanlığı kazanırız. Rabbim cümlemize altından kalkamayacağımız dert vermesin. herkese Hayırlı Ramazanlar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin ama şöyle dua etmek daha doğru sanırım Allahtan altından kalkamyacağımız dertleri istemedeğimiz için dua ederken bu altından kalkılabilecek dertlere kapı açıyor. o yüzden Allah dert verip dermanını aratmasın demek daha doğru sanırım.
      sana da hayırlı ramazanları diliyorum^^

      Sil