Eğitici Oyuncak Rehberi

            
Son zamanlarda aileler çocuklarına, çocukların özellikle zihinsel gelişimlerini olumlu yönde etkileyeceğini vurgulayan, eğitici oyuncak kategorisindeki oyuncaklardan tercih eder oldular. Ki her aile çocuğunun en iyi gelişimi gösterebilmesini arzuladığından dolayı da, son zamanlarda, diğer oyuncaklara nazaran eğitici oyuncaklar çok daha fazla satar duruma gelmiştir.
            
Peki nedir eğitici oyuncak?
            
Oyun ve oyuncak oynamak çocuklar için hayati önem taşıdığından dolayı, oyuncakları eğitici oyuncak diye ayırt etmek zor, hatta gereksiz diyebiliriz. Ancak yine de tercih ederken kaçınabileceğimiz oyuncak türleri de yok değil. Mesela oyuncak silahlar. Her ne kadar, bu kategorideki oyuncaklar, çocukları heyecanlandıracak reklamlar yayınlasa da, uzun vadede şiddet eğilimli olmalarına yol açmaktadır. Dolayısıyla oyuncak silah ve türevlerinden mümkün olduğunca kaçınmak çocuklar için doğru bir seçim olacaktır.

Çocukların okulda ve çevresinden öğrendiklerini uygulamalarına fırsat verecek olan oyun ve oyuncaklar, tam da eğitici oyuncaklar kategorisine girmektedir aslında. Boncuklu abaküsler, yazı tahtaları, kırtasiye setleri, farklı renkte ışık ve sesler çıkaran oyuncaklar, bilim ve deney setleri, parçalı bloklar, oyun hamurları, puzzle’lar, lego, oyuncak bebekler, oyuncak arabalar, çeşitli büyüklükteki toplar, hayvan setleri... Liste böyle uzar gider. Çocuklar zaten büyük bir keşif döneminde oldukları için, her türlü oyuncak hatta ve hatta malzeme, onların hayal dünyalarında bambaşka şeylere dönüşebilmektedir.
            

Sonuç olarak, eğitici oyuncakların özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
  Çocukların güvenle oynayabilecekleri,
  Sosyal çevresine uyum sağlayabilmesine yardımcı,
  Hem öğrendiklerini pekiştirebilme hem de yeni şeyler keşfedebilmelerine olanak sağlayan,
  El becerilerini geliştiren,
  Hayal güçlerini zenginleştiren,
  Kaslarını çalıştırmalarına yardımcı olan.

           
Dolayısıyla, çocuklara oyuncak alınacağında, çocuğun yaşı ve ilgileri ile bu özellikler üzerinde düşünerek tercih yapıldığında, onların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini olumlu yönde etkilemek mümkündür.




Yorum Gönder

0 Yorumlar